Jumaat, 15 November 2013

bagaimana bandar besar ini yang terus bertukar jadi hutan masa perang dunia ke-2!! jom tengok!!

perang dunia ke2 adalah perang yang melibatkan darat, udara, laut, dan teknologi perperangan era moden berskala besar. pada zaman tersebut nyawa ibarat macam barang mainan, dikatakan seramai 50 juta umat manusia menemui ajal pada masa perang itu berlangsung, wah lau weh!!


Apa yang anda akan lihat dalam post ini adalah bagaimana Lockheed Burbank Aircraft Plant diubah dari sebuah bandar kepada  kawasan luar bandar atau dengan lebih tepat seperti kawasan hutan. Semasa WW II, Jepunterkenal dengan kecekapan mereka menyerang dari udara dan untuk mengelak serangan udara Jepun, mereka menutup bandar dengan jaring yang besar agar kelihatan seperti hutan dari pandangan udara, dan ianya adalah rekod *trompe l'oeil terbesar pernah dikrekodkan.

*trompe l'oeil adalah berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud "menipu mata". Maksudnya disini bererti teknik lukisan yang melibatkan teknik dan perhitungan tinggi untuk menghasilkan ilusi optis untuk menipu persepsi otak terhadap image.
sumber dari blog klik sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAYA JUGA KECEWA DENGAN KEADAAN SEKARANG JAWAB MAHATHIR KEPADA NURUL IZZAH #viralhancing

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad membalas kenyataan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar yang menzahirkan rasa kecewa dengan p...