Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober 4, 2015

APABILA KEBENARAN DAN PEMBONGKARAN IPP YTL, KRONI BEKAS PM PALING LAMA TERSEBAR, CACING KEPANASANLAH DIBELAKANGNYA!!

Memang perihal inilah yang mungkin takkan mampu disanggah oleh pentotok Tun Mahathir, rupanya gerakan jahat ingin sangat menjatuhkan perdana menteri Najib Razak, kerana sambung kontrak syarikat kroni sepet paling kejam dalam menghirup wang rakyat.

Patutlah sekiranya minyak turun, tarif pula tidak turun, yang kena TNB, ramai tidak tahu perihal ini, ramai yang menyalahkan kerajaan perseketuan, yang jadi mangsa adalam PM, UMNO, celaka punya sepet, kau sedut habis duit free, musibat punya Tun Mahathir, nak kenyang sampai masuk kubur ke?.

Sekarang demage kau sendiri yang lakukan, kau fitnah Najib sampai hilang pedoman, dari FBI, tangkap, tuduh curi, songlap, rosmah, anak dia kawin, sampai ke peribadi Tun Mahathir balun.

Mudah-mudahan, kebenaran ini akan menjadi titik tolak, kesedaran rakyat, mana yang rakus, mana yang ikhlas, biarpun Najib dituduh pelbagai tohmahan serius, tetapi hakikatnya dia nak selamatkan duit rakyat dari disedut oleh penghisap darah yang licik.

Kepada Mahathir, mula-…

1MDB VS YTL, SIAPA AKAN MEMENANGI PERTEMPURAN KORPORAT INI? SATU BERJUANG UNTUK RAKYAT, SATU LAGI BERJUANG UNTUK KRONI!!

Semalam, Malaysia Today melaporkan, Francis Yeoh memperolehi pendapatan berjumlah RM15 sehingga 29 bilion sepanjang 21 tahun menerusi syarikatnya YTL Power Generation Sdn. Bhd dan bakal memperolehi RM25 sehingga 30 bilion lagi sekiranya kerajaan bersetuju untuk menyambung Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dengan Tenaga Nasional Bhd untuk selama 25 tahun lagi, sepertimana yang diminta oleh YTL.

Perdana Menteri Najib Abdul Razak, bagaimanapun, enggan melayan permintaan YTL untuk memanjangkan kontrak dan pada 1 Oktober 2015, YTL menyaksikan kilang duitnya telah 'ditarik balik'.

1MDB bukan sahaja membeli janakuasa IPP milik YTL tetapi juga pengeluar-pengeluar tenaga yang lain. Sekiranya mereka enggan menjual kepada 1MDB, pengeluar-pengeluar tenaga itu juga akan menerima nasib yang sama seperti YTL Power memandangkan kebanyakan PPA untuk IPP-IPP tersebut sudah hampir sampai ke tarikh luput.

Dilaporkan 1MDB telah membayar RM18 bilion untuk memperolehi baki IPP yang lain. Sekiranya …

PERANG KUASA EKONOMI ANTARA AMERIKA SYARIKAT DAN CHINA, TEMPIASNYA KEPADA MALAYSIA!!

China kita tahu momentum kuasa ekonominya dengan menjual produk murah dan ciplak, kerana kos murah cabang untuk mengaut keuntungan itu sangat tinggi.
Amerika pula ingin sangat menganggu gugat serta menyaingi China, kerana dibiarkan  China dengan kuasa ekonominya lumpuh habislah keadaan yang tidak mampu diperkatakan lagi. Tempiasnya pasti akan kena kepada negara-negara membangun. Apa pilihannya? Adakah jalan keluar?
RUNTUHKAHEKONOMIDUNIASEKARANGINI
KENAPA PASARAN SAHAM DAN MATAWANG SEDUNIA BERGOLAK JATUH? 1. Sejurus krisis kewangan dan ekonomi 2008, para analisa ekonomi dan kewangan berpendapat ekonomi dunia bergerak dengan ‘two-track economy” di mana negara-negara maju mengalami kelembapan ekonomi dan negara-negara membangun ekonomi yang cergas.
2. Mengelapai kumpulan negara-negara membangun adalah negara China di mana ekonominya tersangatlah besar hinggakan dengan kuasa ekonomi China, harga barangan asas seperti petroleum, arang (untuk menjana kuasa eletrik), besi, minyak kelapa sa…