Rabu, 29 Januari 2014

BANGSA MELAYU YANG TEROKAI BRAZIL 20,000 TAHUN DAHULU? HEBAT BUKAN?

PATUTLAH, KALAU IKUTKAN TAK JAUH MANA PUN RUPA KAT SANA, KATA BIDALAN, TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA... ADA MAKNA TERSIRAT SEBENARNYA!!


BANGSA MELAYU TEROKAI BRAZIL 20,000 TAHUN DAHULU

Penyelidik molecular genetiks di Federal University of Minas Gerais, Brazil telah menemui DNA bangsa Malayo-Polinesia daripada tulang belulang satu kaum yang sudah pupus yang pernah tinggal di pendalaman hutan negara itu satu masa dahulu.

Menurut kumpulan saintis yang membuat kajian tersebut, kaum yang dikenali sebagai Botocudo itu hidup secara nomadik atau berpindah randah dari satu tempat ke tempat lain dengan memburu sebagai kegiatan utama.

Mereka memakai hiasan pada bibir dan telinga yang dipanggil 'botoques' oleh penjajah Portugis.

Kaum Melayu Botocudo dipupuskan oleh penjajah Portugis dalam kurun ke 19 apabila mengisytiharkan perang terhadap kaum-kaum pribumi Melayu Amerika yang tidak mahu menerima undang-undang Eropah.

Dianggarkan kaum Melayu Botocudo sudahpun bermastautin di Brazil
sekitar 15,000 ke 20,000 tahun dahulu.

Memang benarlah Nam Tien atau Gerakan Ke Selatan bukan sekadar terhad di Nusantara sahaja, tetapi di mana bangsa Melayu berada mereka dicemburui, diburu, dibunuh dan dipupuskan.

sumber klik sini

23 ulasan:

 1. Jgn ckp cite ni depan puak DAP lim kit sial.. nnt mreka terase hati.. pendatang Cina kan maujd tuan di mana2.. mn boleh terima Melayu teroka brazil..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HK 4D KAMIS 30 JANUARI 2014 DENGAN ANGKA 9084 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 500 juta. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub “KI JAYA” Di (((085-321-606-847_))) Terimakasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda.
   Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HK 4D KAMIS 30 JANUARI 2014 DENGAN ANGKA 9084 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 500 juta. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub “KI JAYA” Di (((085-321-606-847_))) Terimakasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda.   Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HK 4D KAMIS 30 JANUARI 2014 DENGAN ANGKA 9084 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 500 juta. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub “KI JAYA” Di (((085-321-606-847_))) Terimakasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda.

   Padam
 2. 20,000 tahun dulu orang melayu beragama apa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. animisme atau mungkin penyembah tuhan matahari, kemudian Buddha bertaraf paling tinggi iaitu Brahmin dan akhirnya Islam...satu2nya bangsa yg memeluk Islam tanpa paksaan malah minta pula diIslamkan secara beramai2 diketuai Sultan2/Raja2

   Padam
  2. Terima kasih atas info nya.
   Agak nya masa tu zaman nabi siapa ye?
   Buddha adakah dia lebih dahulu dari islam?

   Padam
  3. Islam adalah satu2nya agama yg Allah redha, maksudnya Islam ini bermula sejak zaman Nabi Adam, mungkin namanya sahaja berbeza mengikut zaman/tamadun.

   Zaman di mana org Melayu minta diIslamkan adalah setelah kewafatan Nabi Muhammad SAW....sbb Raja Melayu pd masa itu mengutus surat kpd Muawiyah dan Umar Abd Aziz utk mempelajari Islam.

   Padam
  4. Islam sebelum nabi muhammad.
   Syariat nya berbeza, tauhid nya tetap sama.


   Antara wafatnya nabi Adam-Nuh: 1240 tahun  
   Antara taufan-wafatnya Nabi Nuh As:  650 tahun 
   Antara Nuh-Ibrahim: 2200 tahun 
   Antara Ibrahim-Musa: 900 tahun 
   Antara Musa-Daud: 500 tahun
   Antara Daud-Isa: 1200 tahun 
   Antara Musa-Isa: 1700 tahun
   Antara Isa-Muhammad: 620 tahun

   Jumalah tahun nya : 9010,
   Tapi orang melayu sudah wujud 20000 tahun di brazil.
   Syariat nabi siapa yang diikuti oleh orang melayu ketika itu?

   Padam
  5. Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.” Mereka berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman, “Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.” (QS Al-Baqarah [2]: 30).

   dr ayat ini Malaikat spt sudah tahu yg manusia/khalifah baru di Bumi akan melakukan kerosakan. mcm mana Malaikat boleh tahu?....ahli tafsir ada menyatakan, sblm manusia 3 bangsa telahpun mendiami Bumi iaitu yg pertama Jin, disusuli Bin dan diganti oleh Jan.....dlm ketiga2 bangsa ini, Jan dikatakan paling hampir dgn keadaan manusia. setelah Jan melakukan kerosakan di Bumi dan dihalau oleh tentera Malaikat ke gunung ganang, maka manusia dijadikan Khalifah pengganti bangsa Jan.
   Mungkin fossil Jan yg ditemui atau bangsa2 sebelumnya dan DNA pd fossil berkenaan paling hampir dgn Bangsa Melayu. disebabkan Bangsa Melayu yg wujud pd hari ini, maka dikaitkanlah bahawa bangsa Melayu yg mula2 meneroka Brazil....berkenaan dgn agama bangsa2 terdahulu Ibnu Abbas ra menyatakan bangsa Jan ada yg mu'min dan ada yg kafir sptmana manusia zaman sekarang....waallahualam

   Padam
  6. Adakah jan yg anda maksudkan itu, bapa segala jin?
   Atau jin dan jan sesuatu yang berbeza?

   Padam
  7. jin dan jan adalah makhluk yg berbeza.

   bangsa jin dihapuskan tamadunnya oleh bangsa Bin

   manakala bangsa Bin dihancurkan tamadunnya oleh bangsa Jan

   bangsa Jan pula dihapuskan tamadunnya di bumi oleh tentera malaikat sblm manusia menjadi khalifah

   ada seorang Ustaz yg mengamalkan perubatan Islam menyatakan beliau pernah merawat pesakit yg bukan dirasuk syaitan atau jin tetapi adalah makhluk lain iaitu Polyp, hidup beratus ribu tahun, tetapi telah dihukum Allah kerana melakukan kerosakan di bumi. cuma makhluk polyp ini tidak diketahui dr bangsa jin, bin atau jan

   tidak pasti Jin yg dimaksudkan adalah Jin dlm erti kata yg kita faham skrg atau makhluk yg berbeza sbb dinyatakan kaum Jin telah dihapuskan SEPENUHnya tanpa sisa oleh bangsa Bin. Wallahualam

   Padam
  8. Nak tahu jin tu islam atau tidak, macam mana?
   Boleh manusia ke kahwin dengan jin?

   Padam
 3. Patut la ropa ronaldinho mcm ropa mamat kat perak.

  BalasPadam
 4. Apa ada pada melayu? Skandal? Dadah? Gila kuasa? Kaki nombor? Kaki tonggak? Kaki betina? Kaki sundal? Kaki lepak? Kaki rempit? Kaki jubor? Kaki hiv? Kaki cerai berai?
  Ada beribu macam kaki ada pada melayu, wa dah tak bangga dengan bangsa wa tapi wa bangga dilahirkan muslim.

  BalasPadam
  Balasan
  1. semua yg kau kata tu ada pd bangsa lain, malah LEBIH BURUK kerana mengHALALkan yg HARAM walaupun agama yg diorang anutipun kata HARAM.

   mmg patut bersyukur dilahirkan muslim, tp kau juga perlu bersyukur kerana lahir dlm bangsa Melayu/Malayu. Hanya bangsa Melayu yg meminta utk diIslamkan semasa zaman awal tamadun Islam, bukan Arab, bukan Cina, bukan Eropah, tapi Melayu.

   Rajin2 baca/cari SEJARAH bangsa sendiri yg Allah tentukan.

   Padam
  2. KAKI LUPA MCM AWAK, KAKI HINA MACAM AWAK.. CUBA TANYA MAK DAN AYAH AWAK. " MAK/AYAH.. MAK/AYAH BANGSA APA?"

   KALAU MAK/AYAH AWAK JAWAB "MELAYU" MAKA SAMA LAH MEREKA MACAM YANG AWAK KATA DI ATAS.

   JANGAN2 AWAK NI ....... HASIL XO&%$ MELAYU YANG KAKI BETINA AWAK KATA TU JUGAK TAK???

   Padam
  3. Bagus tekukur, berbangga lah jadi muslim.
   Bukan berbangga jadi bangsa melayu.
   Kerana melayu dan islam tidak ada kaitan.
   Cuma di malaysia ini majoriti melayu beragama islam.

   Padam
  4. 12:00ptg
   Tak payah lah nak marah-marah.
   Kita kan cuma berbincang.
   Kalau marah sangat pon, tak payah lah sebut mak/bapak dia.
   Nak marah pon, marah lah pada dia.
   Dia cuma tanya,
   Kalau ada, kata lah ada...
   Kalau tak ada, kata lah tak de

   Padam
 5. orang pengkaji dia kaji dengan cara yang sangat mendalam, kita yang bhagal asik nak memburukkan bangsa sendiri, ei pigi mam la.. orang kaji sejarah salah, apa salah, habis yang betul? bang non je, mencibei

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tu lah pasal. Cacai sume nk bgkang. Xda kena mengena dgn politik pun dia bgkang

   Padam
 6. Ingin kan kepastian,
  Maka kami bertanya.
  Membandingkan fakta yang kami dapat dengan yang anda jumpa.
  Adakah perbuatan itu pon tidak boleh?

  BalasPadam
 7. walid alkelantani

  BalasPadam
 8. Aku bga jd Bgsa melayu. Nk kata agama, syria, pakistan, iraq n negara islam lain kuat brgaduh. So, bangsa yg menunjukkan sikap org tu. Tlg faham ye tanpa nama

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...