Khamis, 2 Januari 2014

[SEJARAH] KERAJAAN SAMUDRA PASAI-KERAJAAN ISLAM PERTAMA DI ASIA TENGGARA!!

sejarah rumpun melayu nusantara, ketahuilah kerajaan terdahulu melayu ada sistemnya, ada kekuatannya, ada kelangsungannya, ada penyatuannya, ada kelengkapannya, mengkaji sejarah lampau amatlah bagus untuk generasi melayu sekarang yang dah terpesong ke arah liberal dan plurarisme


Samudra Pasai merupakan kerajaan Islam pertama di Asia Tenggara.
Kekuasaannya meliputi seluruh wilayah Aceh & Kedah-Malaysia.
Sebelum ada Indonesia & Malaysia,orang Kedah & Aceh merupakan satu keluarga besar.Hingga tahun 1521,Kolonialisme Eropa-Portugis melakukan agresi & menghancurkan Samudra pasai.itulah salah satu sejarah,kenapa Indonesia-Malaysia di katakan bangsa serumpun kawan.

sumber : klik sini

ps: budak-budak muda harus ada kesedaran sejarah, belajar erti pengorbadan, bukan belahar erti kegulingan dan malas, kerja malas, cari makan malas, buat maksiat tera, buang segala bangsat dalam diri!! selamat dunia akhirat!!

1 ulasan:

  1. Mudah mudahan malaysia menjadi negara muslim yang pertama melaksana hukum dan syariat islam pertama setelah jatuh nya kerajaan islam othmaniyah.

    BalasPadam

TIADA KEPERLUAN UNTUK HALANG TULISAN JAWI (LOGO HALAL) TERHADAP PRODUK BUKAN ISLAM KATA MUJAHID

PARIT BUNTAR - Tiada keperluan untuk kerajaan menggubal akta baharu melarang penggunaan tulisan jawi pada produk bukan Islam bagi mengelakka...