Khamis, 2 Oktober 2014

MISTERI 10 PENEMUAN OLEH DR TAKESHI YAMADA YANG ANEH DAN MENGEMPARKAN

Bumi semakin tua, tetapi masih banyak sekali misteri yang belum terungkap yang masih menjadi rahasia alam bagi kita selaku manusia yang mendiami bumi ini. Atau juga mungkin keunikan atau keanehan itu sendiri sebenarnya berada tidak jauh dengan kita.

Dr Takeshi Yamada, pengkaji yang berasal dari Jepun, yang melakukan kajian dan perjalanan yang mungkin sudah mengelilingi sebahagian dari dunia ini, menemukan 10 makhluk aneh yang mengegarkan dunia ilmu pengetahuan.

Mari kita lihat semua penemuan aneh dan ajaib dari Dr Takeshi Yamada :

1. Vampire Monkey


Salah satunya adalah monyet vampire di China. Seperti yang kita ketahui tentang vampire, maka hidup monyet vampire ini tergantung dari menghisap darah makhluk lain. Yang menjadi keunikan dari mahluk ini adalah, setiap pergerakkan dan aktivitinya sebahagian besarnya banyak menggunakan tangan, sepertimana manusia. Spesies ini diyakini sebagai mata rantai yang terputus dari evolusi manusia sehingga berbentuk seperti sekarang. Keunikan yang lainnya, mahkluk ini membuat sarangnya sama seperti burung, dengan cara menenun sarangnya.

2. Siput Cupachabra (cupachabra snail)


Penemuan berikutnya adalah keong raksasa yang ditemui oleh Dr Takeshi Yamada dari laut terdalam. Kakinya yang mirip seperti chupacabra, oleh kerana itu diberi nama siput chupacabras.

3. Giant Carniverous Snail


Penemuan selanjutnya adalah siput pemakan daging yang terbesar di dunia yang ditemui pada awal tahun 2007. Siput ini juga mempunyai senjata maut, iaitu racun yang dikatakan boleh membunuh mangsa.

4. Blue Merman


Salah satu penemuan yang mengerikan adalah blue merman yang ditemui di Pulau Sado. Spesis ini mirip spesies kadal atau bunglon. Tangan makhluk ini berbahaya yang boleh mengembang. Apabila usianya semakin bertambah, makhluk ini akan menjadi mirip seperti kodok.


5. Two-Headed Baby


Mumi bayi berwajah dua ini kini berada di museum kedokteran di Coney Island Hospital.

6. Giant Sea DragonDisebut naga laut raksasa ditemukan di dasar laut Pulau Awaji. Makhluk ini diduga telah punah pada awal abad ke-20.

7. Prehistoric Horseshoe Crabsprehistoric


Dua spesies belangkas, hidup pada masa pra sejarah sekitar 400 juta tahun lalu. Baru baru ini, belangkas purba ini ditangkap oleh pasukan peneliti dasar laut dari Universitas Higashi Osaka Jepun. Masih ada empat species belangkas purba yang diindetifikasi hidup 250 juta tahun lalu.

8. Semut Berwajah Manusia (Human Faced Ants)


Semut berwajah manusia. Ada banyak semut-semut berwajah manusia yang ditemukan di India, melebihi di negara manapun. Salah satu contohnya adalah yang dimiliki dr Takeshi Yamada yang merupakan hasil ekspedisi tahun 2004. Coney Island Anthropoliogical Institute juga memiliki koleksi ini.

9. ST.Helena Giant Earwig


Makhluk yang berasal dari St Helena ini, dikatakan telah pupus pada beberapa dekad yang lalu kerana pembangunan pelabuhan udara antarabangsa di sana. Para ilmuwan dan pemerhati entomologists melakukan protes dalam beberapa tahun terakhir pembangunan sebelum pupusnya spesies ini. Kajian yang dipimpin oleh Dr Takeshi Yamada pada 2005 menemukan beberapa spesies baru earwigs raksasa. Kajian ini merupakan sebahagian dari program yang dilakukan di Coney Island University.

10. Duyung Fiji (Fiji Mermaid)


Makhluk dengan kaki mirip putri duyung ditemukan di Shikoku, Jepun. Dipanggil Ningyo Shinko kerana makhluk tersebut dianggap oleh masyarakat setempat sebagai kiriman para dewa. Banyak tempat keramat agama Shinto dan kuil Buddha mengabadikan Duyung ini sebagai makhluk suci.

sumber Jelajahunik.us

2 ulasan:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Takeshi_Yamada

    BalasPadam
  2. Ada lagi satu makhluk aneh terdapat di Malaysia.

    Betok berkotek sendeng bernama Anwar. Makhluk ini di jumpai di bilek hotel sedang memantat Chinadoll.

    Makhluk aneh menyerupai maknusia ini akan di tempatkan dan di asingkan di Museum Sungai Buloh kerana berkuman berjangkit sangat bahaya.

    BalasPadam

Melampau tuduh Umno derhaka kepada Raja, adakah Annuar memang berniat jahat?

 Annuar Musa menuduh Umno menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong. Tuduhan itu dinyatakan dalam suratnya kepada Setiausaha Agung Umno. Annua...