Jumaat, 7 November 2014

CARA "DEMAGE CONTROL" PAKATAN RAKYAT YANG SENTIASA BERJAYA

Bagaimana 'demage control' dilakukan PR dalam menutup terus isu sensasi berkaitan individu, pemimpin, kelompok dan organisasi mereka.

Ramai tertanya, bagaimana isu yang kalau dianggap besar, cara mereka tutup terus kerosakan itu cukup taktikal.

Contoh, isu liwat, semua tahu, nak sangkal sekalipun jenayah liwat tu memang tak boleh kerana anggapan konspirasi kerajaan itu sangat menebal dalam jiwa penyokongnya.

Malah cara penyokong mereka dalam mengawal kerosakan dalam isu besar cukup hebat, bukan memuji tetapi mereka memang mengikut arahan dari komrad mereka, tersusun rapi, sekiranya ada isu buruk berlaku dalam kem, setiap lord-lord barisan cytro ini tidak sebarkan secara menyeluruh, mereka senyapkan sehingga reda dan terkawal hebahan buruk itu.

Malah taktik 'demage control' cara mereka amat berjaya walau terang- terang isu itu memang busuk mereput untuk PR itu sendiri.

Contoh isu harta kekayaan nga kor ming, gambar intim diana sofya, pergaduhan dap-pkr dengan pas, projek kroni pemimpin PR dan kereta mewah kepunyaan mereka, malah sikap rasis pemimpin dap memang terang-terang kalau damage itu tidak di kontrol oleh cytro dan pemimpin mereka maka akan jahanamlah keadaan PR.

Tetapi sebaliknya berlaku is tidak memberi impak langsung buat mereka.

Lord-lord page fb seperti oh media, dan page fb milik PR yang lain, fansnya beratus ribu malah ada yang berjuta likes, sememangnya membantu dalam 'close demage' untik PR.

Bersambung lagi da...

ps: fahami perang cyber ini sebijik macam perang guna senjata sebenar, ia melibatkan propaganda, mastermind, sabotaj dan macam-macam lagi unit dalam tentera itu sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shazni dilantik ketua pemuda PH, namun ditentang dalam AMK

 Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Mohd Ithnin dilantik sebagai Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) yang baru. Namun pelantikan itu, yang diput...