Sabtu, 29 November 2014

perhimpunan agong umno menutup sama sekali cerita pembangkang


walaupun perhimpunan agong umno sekali setahun, kemeriahannya menjangkaui perspektif ibarat pesta bilamana melayu dari satu malaysia turun ke lokasi pwtc ini, tidak mungkin parti seperti pas, pkr dan dap sendiri mampu memberi satu impak kemeriahan bila perhimpunan begini dianjurkan, betul tak?

bukan menabik dada, ketika mana semua media berkumpul, untuk melaporkan perihal perhimpunan agong umno ini, ibarat pesta rakyat malaysia setiap tahun.

oleh kerana kepopulariti perhimpunan ini, menzahirkan pelbagai ragam, bermacam kerenah, bermacam keadaan, dikalangan media pembangkang seboleh mungkin membuat sesuatu supaya rakyat tidak terus mengambil tahu perhimpunan agong ini.

tu pasallah semalam segerombolan geng ngo pr menganjurkan demo untuk menarik perhatian supaya menjadi perangsang pengikut yang lain, mereka berani langgar majlis orang, tetapi dengan cara profesional pemuda umno iaitu saudara armand dan razlan berjaya melakukan perkara yang Islam tuntut, iaitu meleraikan perkara emosi dengan cara cukup profesional iaitu toleransi sesama Islam, tidak perlu berlaku perkara yang tidak elok walau emosi mengawal diri.

sudah-sudahlah kita melayu bertelagah, ikutkan emosi ikutkan kejahilan, ikutkan kata dap, ikukan dendam, sudah-sudahlah wahai melayu.


sebelum itu kita tanya ngo-ngo pembangkang, adakah tindakan demo ini hanya untuk satu kawasan kampung sahaja yang dikatakan dianiaya (kg chubadak), bagaimana dengan yang lain? datum jelatek bagaimana? keadaan orang melayu pulau pinang bagaimana? jangan double standard,

KUALA LUMPUR — Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2014 kembali menjadi sasaran kumpulan pendesak yang menuntut berbagai perkara dan kali ini kononnya keadilan atas pencerobohan tanah kampung warisan Melayu seluruh negara terutama di kawasan Sentul, Kuala Lumpur.

Pengerusi Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS), Abdul Malik Abdul Razak bersama Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Khairul Najib Hashim mengetuai perarakan sekitar 50 orang dari Masjid Pekeliling ke Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC) membawa memorandum pencerobohan tanah warisan Melayu untuk diserahkan kepada Presiden Umno yang juga Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak.

Kumpulan ini mengambil kesempatan atas persidangan tahunan Umno yang mengumpulkan seluruh pemimpin utama negara di bawah satu bumbung dan menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, kumpulan itu telah disekat oleh Pergerakan Pemuda Umno Malaysia yang diketuai oleh Pengerusi Briged Kesatria Muda (BKM), Armand Azha Abu Hanifah dan Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii.

Pertembungan dua kumpulan ini memaksa pihak polis melencongkan kedua-dua pihak ke Wisma MIC berhampiran bangunan PWTC.

Armand mendakwa bahawa beliau hadir mewakili Presiden untuk menyambut memorandum yang menuntut supaya kerajaan persekutuan mengambil tindakan drastik menghentikan pencerobohan tanah rizab Melayu dan kampung Warisan, mengembalikan 50% tanah rizab Melayu seperti terkandung dalam Wasiat Raja-Raja, menggesa penubuhan Lembaga Amanah Tanah Rizab Melayu dan mewujudkan polisi khas atau undang-undang bagi melindungi perkampungan tradisi dan juga menjaga kebajikan peneroka bandar.

Kumpulan pendesak ini awalnya enggan menyerahkan memorandum tersebut kepada Armand dan melakukan provokasi lisan.

“Kami mahu Najib sendiri turun dan terima memorandum kami,” kata Abdul Malik.

Razlan, walaubagaimanapun berjaya memujuk beberapa warga emas yang diheret serta oleh kumpulan pendesak ini untuk menyerahkan memorandum tersebut, serta diyakinkan oleh Armand untuk menyerahkannya kepada Najib.

“Saya bersumpah akan serahkan memorandum ini sendiri kepada perdana menteri,” kata Armand yang juga merupakan Exco Pemuda Malaysia.

Memorandum tersebut turut memuatkan permohonan nasib 20 keluarga Kampung Puah Seberang, Sentul yang didakwa mereka dizalimi akibat pemajuan tanah bagi Projek “River of Life”, namun kononnya sehingga kini tiada pampasan diberikan.

“Penerimaan memorandum tersebut membuktikan bahawa kita (Umno) sentiasa bersikap terbuka. Mereka datang untuk menyerahkan memorandum walaupun majlis ini untuk orang Umno, tapi kita terima juga.

“Ini bukan kali pertama ada pihak-pihak cuba mengambil kesempatan atas perhimpunan besar-besaran ahli Umno seluruh negara. Sebelum ini kumpulan “Royalty” dari Kelantan pun pernah timbulkan kekacauan. Mahasiswa pun pernah mendesak untuk lakukan sesuatu kepada AUKU (Akta Universiti Dan Kolej Universiti, 1974).

“AUKU telah dipinda bagi membenarkan mahasiswa berpolitik. Maknanya desakan mereka kami dengari walaupun mereka bukan ahli Umno. YB KJ (Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda Umno Malaysia) antara penyokong AUKU dipinda (dan) akhir ia dipinda. Maknanya kami dengar (sebarang permohonan), kata Razlan sewaktu ditemui Selangor Press.

Sementara itu Ketua Pemuda Umno Bahagian Ampang, Muhamad Nizam Shith pula berpendapat kumpulan pendesak diketuai GAMIS dan PMIUM ini seolah-olah membawa kes terpilih sahaja untuk meraih perhatian umum atas persidangan tahunan Umno.

Beliau mencabar kumpulan ini untuk membawa kes-kes seumpama dengannya seperti kes projek Datum Jelatek yang melibatkan kepentingan penduduk awam terutama di kawasan Taman Keramat, Ampang.

“Jangan kerana hari ini adalah hari Umno, maka ada banyak pihak mahu ambil kesempatan (sama ada untuk) meraih perhatian atau untuk mencacatkan perhimpunan Umno dengan kes-kes kononnya kerajaan BN tidak prihatin.

“Saya cabar GAMIS dan PMIUM untuk turut sama bawa kes projek Datum Jelatek ke (pejabat) menteri besar Selangor.

“Tolong (pengerusi badan bertindak Datum Jelatek) Mohd Sallehuddin desak agar MB arahkan PKNS hentikan projek kondominium mewah untuk orang-orang kaya (dan) zalim kepada penduduk miskin bandar (kerana) ramai terlibat atas tapak projek,” gesa Nizam.

Untuk rekod, pada 24 November lalu, Pengerusi Badan Bertindak Datum Jelatek, Mohd Sallehuddin Abdul Samad bersama sekumpulan penduduk Taman Keramat telah hadir ke Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) untuk menyerahkan memorandum membantah projek itu kepada menteri besar namun menteri besar hanya mewakilkan setiausaha akhbarnya, Radzi Razak untuk menerima memorandum tersebut.

Pada awal November, Menteri Besar Selangor Tuan Mohamed Azmin Ali, turut gagal untuk hadir ke satu majlis dialog bersama penduduk kawasan itu walaupun lebih seratus penduduk menanti dari seawal pagi hingga ke tengahari.

ps: menjadi impian semua orang melayu, bila kita kuat, musuh terjerat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Berdentum!! Musa Hitam bongkar yang Anwar Ibrahim sepatutnya sudah jadi Perdana Menteri...

 Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam berpendapat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya sudah menjadi Perdana Men...