Rabu, 7 Januari 2015

MALAYSIA AKAN DILANDA MUSIM SEJUK PULA? BIAR BETUL?


adakah kita bersedia? kadang-kadang ramalan adakalanya bukannya benar, tetapi melihat keadaan cuaca yang ekstrim sekarang ini, tidak mustahil boleh berlaku, sebabnya, keadaan sebenar bumi kita dimusnahkan oleh tangan-tangan tamak, banjir besar berlaku di kelantan menunjukkan perkara mustahil mungkin akan berlaku.

ADAKAH KITA SEMUA SUDAH BERSEDIA?

Selepas fenomena banjir besar melanda negara nampaknya satu lagi berita yang kurang baik diterima dimana rakyat Malaysia dinasihatkan supaya bersedia untuk menghadapi fenomena cuaca sejuk luar biasa dalam tempoh terdekat seperti yang berlaku di negara ini pada Januari tahun lalu.

Fenomena ini dikatakan bakal dirasai oleh negeri-negeri disebelah Pantai Timur semenanjung Malaysia yang baru saja menghadapi bencana banjir besar yang menyebabkan kerugian hampir Rm1 billion untuk negeri Kelantan sahaja.

Pakar Geografi dan Kajian Iklim Bandar, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shaharuddin Ahmad berkata, fenomena itu bakal melanda negara ini disebabkan dunia berdepan dengan perubahan cuaca secara menyeluruh.

“Ketika ini cuaca sejuk melampau berlaku di Siberia, Rusia. Tiupan udara bertekanan udara tinggi dari Siberia itu bergerak ke China dan akan membawa cuaca sejuk memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia sepanjang musim Monsun Timur Laut.

“Justeru, adalah tidak mustahil fenomena cuaca sejuk ini bakal melanda negara sekali lagi dalam jangka waktu tertentu sebelum musim monsun itu berakhir pada Mac nanti,” ujar Shaharuddin yang dipetik akhbar KOSMO!

2 ulasan:

  1. petanda kiamat dah dekat sangat. dan ternyata apa yang disabdakan nabi adalah benar dan pasti berlaku.

    jentayu

    BalasPadam
  2. Welcome ........

    BalasPadam

MB Perak selamba 'sound' Bersatu, jangan curi ahli dan bertanding tempat UMNO

 UMNO Perak akan mempertahankan kerusi-kerusi tradisi miliknya pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti sambil mengharapkan gandingan d...