Sabtu, 10 Januari 2015

BILA AHLI PARLIMEN BUSUK HATI BERSUARA! BUSUKNYA BERBAU SATU MALAYSIA

Bagi penulis, sikap hati busuk sebegini tidak langsung membantu pun, berkemungkinan ramai akan menyampah yang amat kerana sikap busuk hati dan dengki khianat sesama umat sememangnya tidak elok buat masa pasca musibah ini wahai ahli parlimen otak kulup si raja bahrin.

Ahli parlimen Kuala Terengganu yang cukup menunjukkan dirinya memang bodoh yang amat. Wahai raja bahrin, rakyat melihat, mangsa banjir melihat, masa ini bukan untuk berpolitik wahai manusia berotak taik.

Salahkan orang, konon sempurna benar diri anda tu, dikalangan mereka menjadi sukarelawan tidak terdetik sikit pun untuk mengangkat perihal politik, ini kemanusiaan dan kita yang sesama umat Islam. Kecuali kalangan totok, kerana taksub dan amalan kebencian perihal bencana pun mereka masih nak berpolitik. Sampah!!!

Jumaat, 9 Januari 2015

PERANG NUKLEAR PERNAH BERLAKU DI ZAMAN PURBA?

Mohenjo-Daro atau bermaksud Mound of the Dead adalah sebuah tapak arkeologi di Sindh, Pakistan. Ia dibina sekitar 2600 BC dan ditemui pada tahun 1922.

Semasa mengkaji bandar ini, para arkeologi menjumpai 44 mayat dalam keadaan terlentang dan memegang tangan seperti ketakutan dan mengalami kematian yang cepat dan mengerikan.

Di sesetengah bahagian pada tapak arkeologi pula, mereka mendapati tahap radiasi yg tinggi seperti berlakunya letupan nuklear. Adakah telah berlaku perang nuklear pada waktu itu? Ia masih satu misteri.


harakah dalam pergolakan terburuk akibat pecah belah dalam parti pas

apalah nasib pas, bila negeri kelantan mengalami bencana banjir paling buruk dalam sejarah, ujian atau musibah tiada siapa tahu, hanya Allah saja mengatuhuinya, kerana realiti bencana itu berlaku mungkin ada sebabnya, kerana kita tahu disana semangat ketotokan politik kebencian terhadap umno/bn memang meluap-luap dari dulu lagi.

belum reda banjir, terpalit isu balak punca dan penyebab banjir besar itu, terpalit isu ketamakan pemimpin yang ada kaitan dengan balak di kelantan, malah menuding jari terhadap air dari empangan kenyir punca banjir pun tidak mendatangkan faedah kepada pas kelantan.

malah lidah rasmi pas, harakah juga mengalami pergolakan teruk, akibat politiking antara sama mereka, menjadikan perkara itu lebih rumit, rakan dalam pakatan dap dan pkr juga memang inginkan pas dipimpin ulama bakal terjunam dalam mengawal kuasa dalaman pas, malah pasma juga menunggu peluang.

apa sebenar berlaku terhadap harakah?


Berita mengejutkan dari Ibu Pejabat PAS. Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali digesa berundur daripada kedudukannya sebagai ‎Pengerusi Harakah kerana memecat tiga pengarangnya, kata Ishak Surin.

Pengasas lidah rasmi PAS itu berkata, ‎tindakan memecat Pengarang Harakah Tarmizi Md Jam, Pengarang Rencana Roslan Hamid, dan Ketua Pengarang Ahmad Lutfi Othman itu bersifat zalim dan melanggar hak kebebasan bersuara.

"‎Saya cabar Mustafa Ali berundur. Kita sangat benci 'anak' yang kita lahirkan tiba-tiba bersikap zalim," katanya pada satu sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Ketiga-tiga mereka pengarang Harakah itu dikatakan dipecat secara serta-merta kerana menyiarkan artikel yang mengkritik kepimpinan ulama dalam PAS.

Ishak pernah menjadi pengurus Harakah kira-kira dua tahun ketika akhbar itu mula diterbitkan pada 1986.

Katanya, tindakan meminta Ahmad Lutfi Othmanmeletakkan jawatan sewaktu beliau masih cuti sakit adalah tindakan yang tidak beretika, biadap bahkan zalim.

"Begitu mengejutkan sekali. Semuanya berlaku pada saat-saat PAS sedang bergolak hebat dengan krisis kepimpinan dan konflik antara golongan tertentu hingga mengakibatkan jualan akhbar Harakah jatuh merudum," katanya.

Beliau turut mempersoalkan motif sebenar tindakan pemimpin PAS memberhentikan 3 kakitangan Harakah terbabit.

Ishak tidak menolak kemungkinan tindakan itu dibuat akibat krisis kepimpinan dan konflik antara golongan yang sedang bergolak dalam PAS.

Akibatnya, mereka menjadi mangsa yang tidak berdosa dan mangsa pentadbiran zalim dan tidak bertanggungjawab.

"Apakah ini sebagai permulaan semakin terdedahnya wajah sebenar manusia munafik yang selama ini memperalatkan Islam?" katanya.

Katanya, pemimpin PAS yang tidak betul dan zalim perlu ditentang terlebih dulu sebelum menentang Umno kerana ia merosakkan imej Islam.

Ishak yang juga yang dipertua PAS Kawasan Batu berkata, pihaknya sudah menghantar surat bantahan kepada Mustafa pada 2 Januari lalu, tetapi masih tiada jawapan.

Kolumnis Harakah Shamsudin Othman turut serta pada sidang media di Gombak, hari ini.Sementara itu, kolumnis Harakah Shamsudin Othman yang dikenali sebagai Dinsman berkata, ini bukan kali pertama beliau mengkritik pemimpin PAS, tetapi tidak pernah diambil tindakan.

Beliau yang mula menulis di Harakah sejak 2008 berkata, beliau difahamkan ia berkaitan artikelnya bulan lalu yang mengkritik ulama PAS.

"Saya mengkritik dengan tujuan jika selama ini ulama dianggap kebal, saya cuba menerobos kekebalan itu," katanya yang kolumnya kali terakhir diterbitkan di Harakah pada Disember lalu.

Setiausaha Seniman Paksi Rakyat (Paksi) Rozan Azen Mat Rasip pula menuntut pengurusan Harakah membenarkan kakitangannya membentuk kesatuan sekerja, dan prihatin terhadap kebajikan pekerja.

"Kami mohon penjelasan ulama PAS dalam perkara tersebut. Sekiranya tindakan mereka itu menyalahi ajaran Islam, kami menuntut mereka memohon maaf dan menerima semula wartawan berkenaan untuk bekerja seperti biasa," katanya.

Gerakan Media Marah (Geramm) dalam kenyataannya bimbang isu permintaan supaya Lutfi meletak jawatan dibuat atas motif lain, bukan atas faktor kesihatan.

Penyelaras Geramm Fazallah Pit berkata pihaknya khuatir wujud unsur penindasan melalui tekanan politik dalaman tetapi berselindung atas alasan lain termasuk faktor kesihatan.

"Sekalipun Harakah adalah akhbar kepartian, kebajikan kakitangan, sama ada berpangkat tinggi mahupun rendah harus dipelihara sebaik-baiknya.

"Pada masa sama, nilai kebebasan media perlu diangkat, tidak hanya melukut di tepi gantang.

"Apatah lagi, ia membabitkan pemilik organisasi penerbitan yang turut sama melaungkan kebebasan bersuara secara bertanggungjawab," katanya.

Beliau berharap kemelut itu berakhir dengan damai tanpa menjejaskan kewibawaan akhbar, pemilik organisasi mahupun kakitangan editorialnya.

~malaysian insider

ps: begitulah perjalanan lidah perosak perpaduan ini, segalanya mengutarakan kebencian, umno umno, yang diimpikan umno punah, tetapi yang nampaknya pas bakal dirosak oleh kebobrokan pemimpin merek sendiri.

MENTERI BERANI, MENTERI YANG MENGERTI NASIB ANAK BANGSA, TAHNIAH DATO' SRI ISMAIL SABRI

penulis beri 5 bintang dengan keberanian menteri ini, kalau diikutkan nak play safe boleh sahaja, menteri tersebut buat perjumpaan dan selesaikan, oleh kerana si tamak cina-cina kiasu yang tak reti bahasa, sememangnya menteri ini faham, anak bangsa dilanyak oleh si kiasu tamak yang kerjanya ambil kesempatan.

biarkan dituduh rasis, tetapi perangai dan sikap kiasu yang tamak lagi bapak segala rasis, itu ramai diantara kita tidak faham, asal kita bersuara sahaja, ohh melayu rasis, tetapi bila dekat mereka, ohh hak asasi, hak asasi lah sangat sekiranya, terang-terang perangai mereka memang tak boleh pakai, itulah kiasu..

isunya dikatakan petani yang bertani secara haram di perak, dap mengambil kesempatan dengan membakar sentimen supaya perkara ini dibawa ketengah, dap lahanat, di pulau pinang, kedai peniaga melayu habis mereka henyak, tiada siapa nak pertikaikan, tetapi perihal ini, ramai melayu liberal nak lagak hero kononnya hal ini sangat rasis, pigi da.

TAHNIAH DATO' SRI ISMAIL SABRI

KAMI TABIKps: menteri yang lain, usah menjadi menteri play safe

Khamis, 8 Januari 2015

PERIHAL PERANGAI SITOTOK YANG MENJENGKELKAN SELEPAS BANJIR BESAR

Tiada siapa menduga banjir luar biasa berlaku di Kelantan terutamanya, sangat simpati terhadap mangsa banjir yang terlibat, syukur Alhamdulillah kerana bantuan tidak putus-putus di hantar oleh pihak kerajaan pusat, negeri, ngo, persendirian, parti politik serta syarikat korporat.

Namun perihal bermain politik tetap juga berlaku walaupun kiri dan kanan kita dapat melihat kemusnahan serta kesedihan mangsa banjir. Bagaimana perasaan tiada air bersih, elektrik, di bahagian pedalaman terutamanya keadaan cukup menyedihkan, tetapi perihal pentotok taksub yang hanya faham erti berpolitik itu lagi menyedihkan, sudahlah kawasan yang banjir teruk amat dashyat keadaannya, mereka tetap gemarkan pecah belah.

Barang-barang sepatutnya sampai, di tahan, kononnya akan diagih-agihkan sendiri, tetapi hakikat pentotok ini mengambil kesempatan mengatakan barang-barang yang diberikan mereka yang punya, jahat bukan? Yup itu terjadi, yang jadi mangsa adalah orang yang kena musibah.

Walaupun perihal pentotok ini memang musibat, yang menjadi masalah, logo pihak kerajaan tidak boleh, tetapi logo mereka boleh, malah ada yang dimaki hamun kerana terlampau taksub, sehingga diedar bantuan itu air muka mereka cukup menunjukkan mereka membenci sekiranya yang datang menghulurkan bantuan itu berlogo umno dan bn. Serius mengila pentotok-pentotok punya perangai.

Bagi penulis, pengalaman begini memang tetap berlaku terhadap sukarelawan dan orang bn serta umno, kerana kemanusiaan lagi penting dari dilayan oleh sikap pentotok, bak kata orang, biarlah dihina, dikeji, diludah, dicelakan, tetapi bantu tetap bantu kerana Allah lebih mengatahuinya.

Rabu, 7 Januari 2015

MALAYSIA AKAN DILANDA MUSIM SEJUK PULA? BIAR BETUL?


adakah kita bersedia? kadang-kadang ramalan adakalanya bukannya benar, tetapi melihat keadaan cuaca yang ekstrim sekarang ini, tidak mustahil boleh berlaku, sebabnya, keadaan sebenar bumi kita dimusnahkan oleh tangan-tangan tamak, banjir besar berlaku di kelantan menunjukkan perkara mustahil mungkin akan berlaku.

ADAKAH KITA SEMUA SUDAH BERSEDIA?

Selepas fenomena banjir besar melanda negara nampaknya satu lagi berita yang kurang baik diterima dimana rakyat Malaysia dinasihatkan supaya bersedia untuk menghadapi fenomena cuaca sejuk luar biasa dalam tempoh terdekat seperti yang berlaku di negara ini pada Januari tahun lalu.

Fenomena ini dikatakan bakal dirasai oleh negeri-negeri disebelah Pantai Timur semenanjung Malaysia yang baru saja menghadapi bencana banjir besar yang menyebabkan kerugian hampir Rm1 billion untuk negeri Kelantan sahaja.

Pakar Geografi dan Kajian Iklim Bandar, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shaharuddin Ahmad berkata, fenomena itu bakal melanda negara ini disebabkan dunia berdepan dengan perubahan cuaca secara menyeluruh.

“Ketika ini cuaca sejuk melampau berlaku di Siberia, Rusia. Tiupan udara bertekanan udara tinggi dari Siberia itu bergerak ke China dan akan membawa cuaca sejuk memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia sepanjang musim Monsun Timur Laut.

“Justeru, adalah tidak mustahil fenomena cuaca sejuk ini bakal melanda negara sekali lagi dalam jangka waktu tertentu sebelum musim monsun itu berakhir pada Mac nanti,” ujar Shaharuddin yang dipetik akhbar KOSMO!

Kisah gaduh-gaduh ikut skrip sempena PRK Tanjung Piai oleh D4P dan Bersatu terbongkar

Pada awal-awal perbalahan antara Bersatu dan D4P kerana mulut Ronnie Liu, bila diamati jalan cerita kedua parti ini, rupa-rupanya ada berseb...