Rabu, 4 Februari 2015

NIK ABDUH KATA ISMAIL SABRI PERLU CUCI OTAKNYA!


bukan nak marah, kadang-kadang pesen perangai pas ni dah tak boleh nak buat baik dah, perangai orang cakap, perihal hadi awang yang lantang mengherdik berkenaan pilihanraya pbt dan dikaitkan dengan rasis, boleh dikatakan pemimpin umno pun back up hadi, tu pasal kita kata pas payah nak dibuat kawan, perangai serupa tuhik kulup.

sudahlah angkuh, berlagak bagus, sudahnya dengan dap juga dia jilat, poodah..

bukan suruh sokong pun apa yang ismail sabri tu katakan, cuma pas dah lupa mereka juga antara pejuang supaya #TurunHargaBarang, bila jiwa sudah diganyang dengan kepalsuan, sudahlah beri muka dengan pas ni.

nampaknya wave turun harga barang sudah menjadi hebahan kutuk mengutuk antara kaum, hina menghina sampai ketahap yang teruk, memang pada mulanya tidak sikitpun dikaitkan dengan rasis, akhirnya sebutan perkataan cina tidak boleh diusik sama sekali.

kalau dikalangan anda tidak percaya, pergilah ke portal malaysian insider, malaysia kini, the star, kadang-kadang komennya sampai kearah kebencian melampau.

APA SALAH KE KEMPEN DAN BERI KESEDARAN KEPADA PENGGUNA? APA SALAH KE KEMPEN TURUNKAN HARGA BARANG? EH EH GILA NI, DULU PR KATA BN BARANG NAIK, SEKARANG INILAH MASANYA BERSAMA UNTUK TURUNKAN HARGA BARANG!!

ps: bang non angin sebab akibat penangan perihal peniaga tamak ini menjadi viral sampai kes dia pun orang tak peduli, hehe..

BIAR ISMAIL SABRI MENJADI PEJUANG UNTUK PENGGUNA, KITA PERLU SEDAR MAINAN KIASU!!


perihal dan peranan kita, sebagai pengguna terbesar, sebagai kaum terbesar, walau kita tahu boleh dikatakan 70% kawal selia ekonomi dikawal oleh kaum kiasu yang dari zaman british lagi mereka diberi hak istimewa berniaga, orang melayu hanya mampu terpalit mencari sesuap nasi di sawah, tanah pertanian.

jadi kita tidak perlu hairan dengan kekayaan dan kehebatan si kiasu kerana mereka beratus tahun sudah kawal selia ekonomi di tanah melayu dengan bantuan british.

kita bukan lemah, tetapi kita terlalu baik, kita bukan bersikap perkauman, tetapi kita hormat tetamu luar, kita bukan suka berbalah, tetapi kadang-kadang keterlaluan si pelaku tidak menghormati kaum melayu menjadikan perkara jadi lain.

itu cerita dulu, sekarang bila kekayaan dan kesenangan mereka sikit pun kita tidak pertikaikan, malah kita berterima kasih dengan mereka kerana adanya urusan jual beli membantu ekonomi itu berjalan, tetapi itulah, segelintir si tamak haloba yang kerjanya mengambil kesempatan membuatkan perihal yang sepatutnya adil sudah tidak menjadi adil.

apakah dengan memperjuangkan hak asasi pengguna di malaysia yang inginkan harga barang turun, menteri pertanian dan asas tani di tuduh rasis? adakah kenyataan ds ismail sabri itu rasis? dia membuat kenyataan itu kerana dasar inginkan keadilan kepada pengguna sebenarnya, peniaga monopoli urusan pengedar, pemborong, siapa? dah tentu tak payah sebut pun kita tahu, jadi salah ke kenyataan itu?

inilah masalah sebenarnya kita ni, bila harga barang naik bukan main marah, tetapi niat nak berjuang supaya harga barang menjadi stabil dan turun kita pulak jadi tak bodoh tak bertempat.

APA TAK SUKA KE KALAU HARGA BARANG TU TURUN? OH BILA HARGA NAIK, SAKA BERUANG MERASUK BUKAN? MAKI HAMUN BUKAN? JADI SALAHKAH UNTUK MEMPERJUANGKAN TURUNKAN HARGA BARANG KERANA MINYAK PETROL DAN DIESEL PUN DAH TURUN MENDADAK HARGANYA.


ps: takkanlah kita sampai kebila nak kena sailang, asik-asik playsafe, bosan.

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...