Jumaat, 24 Julai 2015

JUSTO JUGA KENA TIPU RM7.6 JUTA

Plot penyiasatan perihal 1MDB makin menarik, pengkhianat sudah tidak senang duduk, Justo kena tipu hidup-hidup dengan salah seorang pengkhianat yang nak sangat gulingkan Najib.

Kita tunggu lagi pembongkaran yang lain.

INTERVIEW PANAS, JUSTO KENA KENCING RM7.6 JUTA.

Kali pertama bercakap dengan media... Warga Swiss Xavier Andre Justo - yang kini ditahan di penjara di Thailand kerana cuba memeras ugut bekas majikannya, PetroSaudi, mendedahkan bahawa dia dijanjikan RM7.6juta (USD2juta) sebagai pertukaran untuk data diambilnya dari bekas majikannya.

Dalam interbiu di penjara Thailand dengan akhbar Singapura The Straits Times Justo bagaimanapun mendakwa beliau tidak pernah menerima bayaran yang dijanjikan oleh ahli perniagaan terkenal dari Malaysia itu.

Justo mendakwa perjanjian itu dipersetujui di Singapura pada Februari lalu berhubung penjualan dokumen, yang diikuti dengan perbincangan panjang tentang bagaimana beliau akan dibayar.

Semua individu yang ditemuinya di Singapura untuk berunding penjualan data telah dinamakan dalam pengakuan 22 muka surat Justo dibuat kepada polis Thailand.

Dia menunjukkan salinan pengakuan kepada The Straits Times.

"Saya cuba untuk membuka akaun di Singapura, supaya wang yang dibayar secara terus dari akaun (pembeli)," kata Justo.

"DBS Bank menolak, saya tidak tahu mengapa. Selepas itu saya membuka akaun di Abu Dhabi dalam nama peribadi saya sendiri tetapi ditolak oleh (pembeli) kerana menggunakan nama saya di atasnya."

"Kemudian saya cuba menggunakan akaun syarikat saya di Hong Kong dan beliau (pembeli) menolak, selepas itu melalui syarikat Luxembourg dan sekali lagi (pembeli) enggan," katanya.

Justo mendakwa pembeli tersebut "menawarkan untuk membayar saya dengan wang tunai".

Beliau berkata: "Saya sepatutnya pergi ke Singapura setiap minggu untuk menerima sampul surat dengan beberapa ribu atau berpuluh-puluh ribu, dan mengulangi proses tersebut selama berbulan-bulan sehingga selesai dan saya menolak. . "

Justo berkata, bahawa pengakuan itu disokong oleh dokumen termasuk rekod perbualan WhatsApp dengan pembeli.

"Semua apa yang ditulis dalam pengakuan saya, sebahagian besar terbukti dengan perbualan e-mel, WhatsApp saya telah dengan (mereka)."

Kemudiannya Justo mendakwa Editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown bersetuju untuk menerima USD2juta daripada pembeli dan menghantar kepadanya USD250,000 (RM952,000) sebulan untuk perkhidmatan perundingan.

"Saya tidak tahu sama ada beliau menerima wang atau tidak, (kerana) saya ditahan," katanya.

Menurut The Straits Times, mereka mewawancara Justo, di sebuah pejabat kecil di dalam penjara Bangkok, juga mendakwa bahawa kumpulan yang telah bertemu dengannya di Singapura - termasuk editor Sarawak Report- telah 'mengubah' data yang diberikan kepada mereka.

"Saya beri dokumen-dokumen asal tanpa apa-apa perubahan," dakwa beliau. "Saya boleh mengatakan bahawa saya beri dokumen kepada dua kumpulan," katanya. Satu adalah Rewcastle-Brown dan "lelaki IT beliau" dan satu lagi ialah ahli perniagaan Malaysia dan rakannya.

Jelas akhbar harian Singapura itu mereka tidak menamakan ahli perniagaan dan juga rakan sekerja sementara menunggu jawapan mereka kepada dakwaan tersebut.

Justo mendakwa bahawa orang-orang yang ditemuinya bercakap mahu menggunakan dokumen tersebut "untuk cuba menjatuhkan kerajaan Malaysia", sambil menambah bahawa mereka juga merujuk kepada rancangan untuk "mengubah suai dokumen".

Justo, 48, bercukur licin, kelihatan dijaga dengan baik dan tenang. Dia berpakaian penjara berwarna biru dan seluar pendek biru gelap. Bercermin mata membaca, dia menunjukkan The Straits Times pengakuannya, yang ditulis padat dalam huruf besar lebih daripada 22 muka surat. Menurutnya, pangakuan itu sukarela.

Justo berdepan hukuman sehingga tujuh tahun penjara dan denda jika didapati bersalah memeras ugut. Beliau mengharapkan hukuman penjara ringan memandangkan telah bekerjasama, kata peguamnya Pranot Kalanuson kepada The Straits Times.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar tiba di Bangkok Khamis untuk cuba untuk menemubual Justo.-24/7/2015

http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/interbiu-pertama-dengan-media-justo-dakwa-kena-kencing-rm7-6-juta.html

Khamis, 23 Julai 2015

TONY PUA KATA DIA AKAN SAMAN KERAJAAN MALAYSIA SEBAB HALANG DIA NAK LARIKAN DIRI KE LUAR NEGARA?

Bila si gigi arnab ini sudah kantoi, macam-macam ugutan dia buat, baru-baru ini, dia kata dia akan saman siapa yang kaitkan dirinya dengan Lester Melanyi. Setelah dirinya dihalang untuk ke luar negara, secara automatik dia menjadi sawan royan paling kritikal, siap buat sidang media, menafikan sekerasnya berkenaan tuduhan dia dan konspirasi menjatuhkan Najib.

Tony Pua sudah goyang? kah kah kah.. kalau betul, hadaplah siasatan polis Thailand tu nanti, baru ada akal, jangan anggap kau boleh lari, kau memperbodohkan rakyat Malaysia dengan cerita bangsat dan penipuan, nak popular sebab isu palsu dan fitnah, maka kejahatan perlu ditelanjangkan.

Rilek Pua, satu-satu ye. jangan gelabah sangat.. kah kah kah.


Tony Pua Pertimbang Saman Kerajaan Berhubung Sekatan Ke Luar Negara

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempertimbangkan untuk memfailkan saman terhadap kerajaan selepas beliau dilarang meninggalkan negara ini pada Rabu.

Ketua Publisiti DAP itu berkata, beliau tidak dimaklumkan terlebih dahulu bahawa beliau dalam senarai ‘tidak boleh terbang’ atau dipanggil untuk disoal siasat bagi sebarang penyiasatan.

Beliau berkata, tiada sebab untuk menghalangnya daripada meninggalkan negara ini, dan hanya boleh membuat spekulasi bahawa sekatan itu mempunyai kaitan dengan kritikannya terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dakwaan konspirasi pihak pembangkang untuk menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Pegawai Imigresen berkata mereka tidak tahu kenapa saya dilarang keluar, kecuali mengatakan ia adalah arahan ‘pegawai peringkat tertinggi’.

“Setahu saya, saya tidak melakukan jenayah dan tidak terlibat mana-mana aktiviti haram dalam sebarang isu berkaitan dengan 1MDB.

“Saya akan berbincang dengan peguam saya untuk membincangkan mengenai tindakan memfailkan saman terhadap kerajaan kerana menghalang saya daripada meninggalkan negara ini tanpa proses yang sewajarnya,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat DAP di sini, Rabu.

Pada Rabu, menurut lidah rasmi DAP, Roketkini, Pua dilarang meninggalkan negara ini semasa mahu berkunjung ke Yogyakarta, Indonesia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) pada tengah hari Rabu.

Selasa, 21 Julai 2015

HAMPIR 90% DOKUMEN SUDAH DIUBAH SUAI UNTUK MEROSAKKAN IMEJ 1MDB DAN NAJIB

Mungkin dikalangan yang terlibat dalam konspirasi jahat ini sudah risau dan tidak keruan, malah ada yang buat-buat tidak tahu apa-apa berkenaan tuduhan terbaru Lester Melanyi itu, rasanya Tony Pua rasa tergugat kerana namanya dikaitkan dengan konspirasi ini.

Bekas pengarang Sarawak Tribune, Lester Melanyi mendakwa kepakaran pereka laman web digunakan untuk memalsukan emel dan perjanjian bagi menulis berita mengenai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Banyak lagi pendedahan akan dibongkarkan, malah siasatan pihak Polis Thailand memungkinkan lebih besar impak kepada pengkhianat-pengkhianat ini.


DS Najib walau diakatakan tiada telurlah, pondanlah, penakutlah, ingat strategi orang menggunakan IQ dari emosi ini lain, berlainan dari Tun Mahathir yang membuat tuduhan yang sentiasa berubah-rubah, tanpa menunjukkan bukti, Malah cara Tun Mahathir membuat saranan DS Najib meletak jawatan sebagai PM juga rasanya macam kelakar, sebab tiada asas kukuh untuk membolehkan Najib meletak jawatan, hanya tuduhan yang berlegar-legar dalam bloq serta portal pembangkang.

KUALA LUMPUR: Bekas pengarang Sarawak Tribune, Lester Melanyi mendakwa kepakaran pereka laman web digunakan untuk memalsukan emel dan perjanjian bagi menulis berita mengenai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menerusi pendedahan video bahagian kedua itu, Lester, 49, yang mendakwa pernah berkhidmat untuk laman web Sarawak Report berkata, pereka itu dikatakan bekerja separuh masa dengan Yayasan Bruno Manser (BMF).

Dia mendakwa pereka itu memalsukan dokumen di bawah arahan pengarang Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown.

“Pereka web di London itu amat mahir melakukannya. Jika anda menyuruhnya untuk menghasilkan wang, dia boleh hasilkan wang untuk anda dan ia akan kelihatan asli,” dakwa Lester dalam video itu yang didedahkan oleh Ramesh Rao Krishnan Naidu, pemimpin sebuah badan bukan kerajaan (NGO).

Lester turut mendakwa bahawa dia kebiasaannya menghubungi pereka itu tetapi tidak mengetahui apakah perisian yang digunakan oleh pereka berkenaan untuk memalsukan maklumat.

Bagaimanapun, dia mempunyai harapan terhadap dua artikel Sarawak Report iaitu “How Jho Low Used PetroSaudi As ‘A Front’ To Siphon Billions Out Of 1MDB!” dan “Riza and Jho Low face questions over bribery and tax evasion” dengan menggelarkannya sebagai fiksyen yang amat bagus.

“Ia boleh laris dijual sekiranya ia dikeluarkan dalam bentuk novel. Semuanya adalah rekaan!” dakwa Lester.

Lester mendakwa bahawa apa yang dilakukan oleh Sarawak Report adalah “tidak betul”.

“Saya memutuskan untuk tidak melakukan perkara ini kerana saya tahu kesemua ini akan menjejaskan negara dan adalah tidak baik bagi mana-mana manusia untuk menipu dan berbohong bagi memperoleh sesuatu. Dan saya melakukan perkara ini kerana saya tahu bahawa saya melakukan perkara yang betul,” dakwanya.

mykmu

Isnin, 20 Julai 2015

MCMC SEKAT LAMAN SESAWANG SARAWAK REPORT KERANA LAPORANNYA IBARAT IBLIS LAKNAT MENJAJA FITNAH

RAMAI DIKALANGAN NITIZEN YANG BERPENDAPAT, SEKATAN INI MEMBERI KEMENANGAN MORAL KEPADA SARAWAK REPORT, TETAPI BAGI PENDAPAT NITIZEN YANG LAIN, SEKATAN TERHADAP SARAWAK REPORT SANGATLAH BAGUS, PATUT DIBUAT PADA AWAL-AWAL LAGI SEMASA FITNAH MEREKA BERKENAAN 40K BANGLA MENGUNDI BN PADA PRU13 LAGI.

SEPATUTNYA BANYAK PORTAL ATAU BLOQ YANG TIADA ETIQA DI SEKAT DAN DIHARAMKAN SAMA SEKALI DI SINI, CONTOH MALAYSIAKINI, MALAYSIAN INSIDER, CHE DET DAN PORTAL-PORTAL YANG KETERLALUAN MENJAJA BERITA YANG SUDAH DIUBAH SERTA DIPUSING DARI CERITA SEBENAR.

BUKAN KERANA TAKUT ATAU TUDUHAN MENUTUP KEBENARAN, TETAPI KEBANYAKAN LAPORAN BANYAK YANG TIDAK BETUL, MALAH TUDUH, FITNAH, MENGAITKAN, BUKTI HANYALAH TUDUHAN YANG DILAPORKAN, TIDAK DITUNJUK LANGSUNG BUKTI YANG DITUDUH ITU, HANYA PERSEPSI.

PERMASALAHAN ORANG KITA, HANYA MEMBACA TANPA MENILAI, BERITA YANG DILAPORKAN ITU BETUL ATAU TIDAK.

KEPADA KERAJAAN MALAYSIA, SUDAH-SUDAHLAH BERLEMBUT DENGAN PEROSAK-PEROSAK INI. JANGAN TUNGGU KEROSAKAN TERUK DAN TAK MAMPU NAK PULIHKAN BARU NAK SEKAT. SUDAH TERLAMBAT.


MCMC SEKAT LAMAN SESAWANG YANG MENGGANGGU-GUGAT KESTABILAN NEGARA

CYBERJAYA, 19 Julai 2015

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) memutuskan untuk menyekat laman sesawang yang boleh mengganggu-gugat kestabilan negara, iaitu The Sarawak Report (http://www.sarawakreport.org), kerana telah memaparkan kandungan yang masih tidak dapat dipastikan kesahihannya dan sedang dalam siasatan, setelah menerima maklumat dan aduan daripada orang ramai.

Sekatan terhadap laman sesawang The Sarawak Report itu juga dibuat mengikut peruntukan sedia ada dalam Seksyen 211 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan tempoh sekatan terhadap laman sesawang berkenaan berkuatkuasa untuk sementara waktu sehingga tamatnya siasatan yang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas.

Sehubungan itu, MCMC ingin memperingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam berkongsi maklumat di laman sosial, terutamanya kandungan yang tidak dapat dipastikan kesahihannya, lantaran ia mungkin kandungan palsu. Kandungan sedemikian dikhuatiri boleh mewujudkan keadaan tidak tenteram dan seterusnya menganggu-gugat kestabilan negara, ketenteraman awam dan kestabilan ekonomi.

Sebarang maklumat mengenai mana-mana laman sesawang yang dipercayai menyebarkan kandungan yang boleh menjejaskan kestabilan negara, ketenteraman awam dan kestabilan ekonomi boleh dimajukan kepada pihak MCMC di [email protected]

Ahad, 19 Julai 2015

RAFIZI PULA GOYANG DAN TIDAK KERUAN!

Polis Thailand mengesahkan beberapa pemimpin pembangkang Malaysia terlibat dalam rancangan jahat pengubahsuaian dokumen penting petrosaudi dalam tuduhan skandal 1MDB.

Mungkin target utama sejak awal tahun ini serangan berperingkat-peringkat kepada 1MDB serta DS Najib dilakukan dengan cukup terancang. Memungkinkan DS Najib akan meletak jawatan selewat-lewatnya mei lepas akibat tekanan serangan terlampau dari Tun Mahathir.

Kalau kita perasan, Tun Mahathir menyerang Najib sejak Februari, Rafizi tidak sangat menonjolkan diri dalam perbalahan ini. Sepatutnya dia ambil peluang keemasan untuk libatkan sekali membelasah DS Najib berkenaan 1MDB.

Rupanya ada udang disebalik mee, patutlah tahap gelabah Tony Pua, Rafizi serta Mantan Tun Mahathir menunjukkan ada kaitan antara mereka. Kalau betul lawan tetap lawan, hadaplah waran polis Thailand tu nanti. Baru lah betul. Ini meroyan mengatakan ayat penafian, simpati, menganggap tuduhan itu hanya gurauanlah, jangan kaitkan dengan diri dialah kata Rafizi, Tony Pua juga akan saman kepada siapa yang menuduh dirinya berkenaan tuduhan bersubahat menjatuhkan DS Najib, Tun Mahathir siap ugut sila tangkap dirinya untuk membuktikan Najib betul. Belum apa-apa dah kalut? Kenapa?

Kepada keparat-keparat Iblis yang jadi pengkhianat untuk menjahanamkan negara, Ingat kuasa Allah itu benar.

#KekalNajib
#HancurPengkhianat


Syiah tidak sesat? Fatwa pengharaman fahaman itu akan disemak balik kata Mufti Pulau Pinang

Tidak dipastikan mengapa kalut benar Mufti Pulau Pinang ini, sudah diketahui Syiah itu bukanlah satu Mazhab, tetapi itu adalah salah satu ca...