Khamis, 28 Januari 2016

BILA PEMBERONTAK MENGUASAI SPRM, PERLU PENCEGAHAN YANG NYATA PIHAK ATASAN SERTA TEGAS MENANGANINYA!!!

Masalah besar dalam agensi-agensi dalam merealisasikan ketelusan seperti SPRM mempunyai ramai musang berbulu ayam yang kerjanya sentiasa membocorkan rahsia, mengeluarkan kenyataan bercangah, mengelirukan serta sengaja membuat persepsi jahat.

Jadi eloklah SPRM lakukan pembersihan supaya dapat menjaga  ketelusan dan ketegasan badan pencegah rasuah dan korupsi itu.

Bayangkan, anasir jahat yang membocorkan apa saja dokumen, rakaman audio kepada pihak tertentu untuk melakukan kerosakan kepada individu yang tidak digemari.

Makhluk perosak pembangkang serta pemberontak pro tun harus kita hapuskan. Kerana mereka adalah musuh yang nyata.

KENYATAAN MEDIA RASMI KETUA PESURUHJAYA SPRM: SPRM TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP MANA-MANA KENYATAAN TANPA IZIN

Lanjutan daripada laporan media hari ini, saya ingin menyatakan sekali lagi yang SPRM tidak akan, sama sekali, mempertikai atau mempersoal keputusan Peguam Negara terhadap kes Perdana Menteri.
Sebagaimana dinyatakan semalam, rujukan kami kepada Panel Penilaian Operasi (PPO) adalah langkah standard operasi sebagai sebahagian daripada proses memuktamadkan sesuatu kes.

Bagi memberi perincian lebih jelas, kuasa Peguam Negara terhadap semua prosiding jenayah diberikan kepada beliau sebagaimana diperuntukkan oleh Perkara 145(3), Perlembagaan Persekutuan. Kuasa ini adalah mutlak dan tidak boleh dipertikai atau dicabar oleh mana-mana pihak berkuasa.
Dan lanjutan daripada laporan media mendakwa terdapat pegawai SPRM yang mengeluarkan kenyataan media tanpa izin serta membuat pelbagai andaian, saya ingin jelaskan, jika ini benar, perbuatan itu tidak akan ditoleransi dan tindakan akan diambil.

Saya telah mengarahkan satu laporan polis dibuat mengenainya agar satu siasatan secara bebas boleh dilakukan.

Pegawai SPRM mestilah mendukung tata etika paling tinggi dan akan dipertanggungjawabkan akan sumpah jawatan yang dipegang mereka.

Melihat ke hadapan, tiada kenyataan oleh mana-mana individu akan mewakili agensi ini sebagai kenyataan rasmi kecuali ia dikeluarkan oleh Bahagian Komunikasi Strategik SPRM selepas menerima kelulusan saya.

TAN SRI ABU KASSIM MOHAMED
KETUA PESURUHJAYA SPRM
PUTRAJAYA
28 JANUARI 2016

https://www.facebook.com/sprm.benci.rasuah/photos/a.379271266935.157657.247689136935/10153472828516936/?type=3


bila penjawat awam sudah biasa menjadi pemberontak

Kalau diikutkan, pelbagai ragam ditunjukkan segelintir penjawat awam yang sepatutnya simpan kebodohan tu sedikit.

Perangai tetap perangai, bila jiwa terarah menjadi pemberontak, maka berontaklah berjela-jela.
Bila seorang cikgu sudah biasa memijak kepala pemerintah.

Malah memungkinkan juga diri sudah biasa melalut ditempat kerja. Adakah anak murid juga diajar memberontak?

Banyak orang sakit sekarang nih.

ps: agaknya kalau bersuami, memungkinkan suaminya kena berhati-hati, bahaya beristerikan orang sort jiwa.


Rabu, 27 Januari 2016

BILA SYAITAN SUDAH KEPANASAN BERKENAAN ISU RM2.6 BILLION SELESAI

Kalaulah rasa sampai pihak pemerintahan Arab Saudi pun dikira membohong, eloklah pembangkang saman, atau bawa isu ini ke PBB.

Bila suruh siasat dah pun siasat, jadi nak apa lagi sebenarnya? Bila dah pulangkan wang dah dikatakan bodoh pula PM kita kerana pulangkan wang berbillion tu.

Orang Malaysia ni kena penyakit sawan babi agaknya. Babi pun takkan mengaku tu sawan dari dia.
Makin sakit mental keadaan orang yang cukup sakit jiwa bila isu RM2.6 billion sudahpun selesai.

ARAB SAUDI : SUMBANGAN USD 681 JUTA DILULUSKAN PEMERINTAH TERTINGGI SAUDI

Wang sejumlah USD 681 juta (£ 479 juta) yang didepositkan di dalam akaun bank Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak oleh Arab Saudi adalah untuk membantu beliau memenangi pilihan raya pada tahun 2013, menurut sumber dari Arab Saudi.

Peguam Negara Malaysia telah membebaskan Najib dari dakwaan rasuah pada Selasa, selepas memutuskan bahawa wang itu adalah sumbangan daripada keluarga Diraja Arab Saudi.

Najib telah menafikan bahawa wang itu datang dari dana pelaburan milik negara iaitu 1MDB sepertimana dituduh WSJ. Sumber Arab berkenaan berkata sumbangan itu dibuat di tengah-tengah kebimbangan Riyadh terhadap pengaruh Ikhwanul Muslimin.

Pada ketika itu, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) merupakan salah satu parti pembangkang di Malaysia dan pengasasnya telah diilhamkan oleh Ikhwanul Muslimin, maka ia sedikit sebanyak memperlihatkan Ikhwanul Muslimin sebenarnya mempunyai banyak sokongan di Malaysia.

Pakatan pimpinan Najib bersiap sedia untuk memenangi pilihan raya tersebut, namun terdapat kekangan dari segi kewangan yang dilihat terburuk sepanjang 50 tahun penguasaan partinya. Sumbangan dana rahsia kepada Najib didakwa dibayar melalui pemindahan atas talian di antara akhir Mac 2013 dan awal April 2013, iaitu menjelang pilihan raya yang berlangsung pada 5 Mei.

Menurut sumber dari Arab Saudi yang boleh dipercayai, identitinya dirahsiakan atas permintaan, memberitahu BBC bahawa pembayaran itu mendapat kebenaran dari pihak tertinggi - pemerintah Arab Saudi ketika itu, Almarhum Raja Abdullah - dengan dana yang terdiri daripada dana peribadi Almarhum serta dana negara Arab Saudi.

Adakah sumbangan peribadi dari keluarga Diraja Arab Saudi ini sesuatu yang luar biasa? Tidak sama sekali, menurut sumber dari Arab Saudi itu, negara seperti  Jordan, Maghribi, Mesir dan Sudan juga pernah mendapat sumbangan berjuta-juta Dolar dari keluarga Diraja tersebut.

"Tiada apa yang luar biasa mengenai sumbangan ini kepada Malaysia," katanya. "Ianya serupa dengan beberapa transaksi yang pernah dibuat oleh Arab Saudi kepada beberapa negara yang lain."
Arab Saudi bertindak pantas dalam usaha membantu penggulingan kepimpinan Morsi di Mesir, berbilion dolar disalurkan dalam bentuk bantuan serta sumbangan kepada kerajaan pimpinan tentera tersebut.

Jordan telah mendapat bantuan lebih daripada $ 1 bilion dari Arab Saudi melalui dana pembangunannya, manakala Riyadh telah mendepositkan lebih daripada $ 1 bilion ke Central Bank of Sudan dan telah menandatangani perjanjian untuk membiayai empangan di Sungai Nil. Maghribi pula telah disediakan dengan minyak, pembiayaan, pelaburan dan peluang pekerjaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Walau bagaimanapun, masih menjadi buah persoalan mengenai kerahsiaan dan proses pemindahan dana tersebut, malah tindakan Perdana Menteri Malaysia memulangkan semula 91% dari jumlah sumbangan, 4 bulan selepas menerimanya dan hanya membelanjaka sebanyak $ 61 juta.

Diterjemah Oleh : JASA

Sumber : http://www.bbc.com/news/world-asia-35409424

Mudah nak faham politik Pas sebenarnya

Dikala mereka diambang perpecahan, tahukah anda, strategi licik Pas bukanlah untuk melanyak Dap yang terang-terang memijak kepala Pas ketika bersama Pakatan dahulu. Tetapi strategi Pas hanyalah akan memecahkan undi Umno dikawasan melayu.

Kenapa ayat Istiqomah hingga kemenangan digunakan? Mudah sangat nak selami taktik ini.
Ketika PRU, kawasan melayu akan berlaku pertandingan 3 penjuru. Umno-Pas-Pan.

Siapa yang untung? Sudah pasti Pas, sebabnya mudah, serang Umno dengan gunakan modal-modal apa saja walau fitnah, wujudkan persepsi sangat jahat, Umno dilantun kiri dan kanan, Pas, Pan, Pkr dan Dap.

Disebalik perbalahan Pas dan Pan, sebenarnya wave politik alih perhatian cukup berkesan, wave simpati keterlaluan sudah dijangka. Pas mendapat simpati orang melayu.
Mudah nak buat kira-kira, 3 penjuru, Pas pasti akan menang tipis, memungkinkan 60-70%% kawasan Melayu mereka tawan.

Di kawasan cina pula, Dap adalah king, 99% mereka sudah pasti dalam tangan, pasti.
Jadi strategi alih perhatian supaya Umno terjerat bakal terjadi. Malah memungkinkan kekalahan buruk untuk Umno.

Walaupun ada kata Dap teruk, yup memang teruk dan tak boleh pakai, tetapi Pas lagi licik dalam memasang bom masa kepada Umno.

Pemimpin Pas menyerang PM Najib tanpa belas, pengikut hamun Umno tanpa noktah, Umno pula tak membalun Pas kerana kesihan mereka berpecah.

Bayangkan, PM Najib menghulur salam perpaduan, kita tengok betapa angkuh tahap gaban mereka punya ego. Nak selamatkan kuasa Islam, sudahnya Umno dah nak karam baru cari Pas kata Tuan Ibrahim Tuan Man.

Kalaulah strategi ini berjaya, Dap dan Pas bakal bergabung semula, Pan berkubur, mungkin ramai masuk Pas kembali. Politik punya game licik bukan? Sudahnya BN bakal berkubur.
Apa pula strategi Umno selepas ini? Tunggu dan lihat?

#KitaDalamBahaya

Selasa, 26 Januari 2016

IS PANAS HATI DENGAN KECEKAPAN PIHAK POLIS DAN TENTERA MALAYSIA?


KUALA LUMPUR: Wakil militan IS menghantar mesej amaran kepada Malaysia berikutan usaha negara ini yang giat memerangi kumpulan terbabit.
Menerusi rakaman video yang bertajuk "Mesej Awam Kepada Malaysia" itu disiarkan dalam bahasa Malaysia itu, unit militan IS Malaysia-Indonesia yang dipanggil Katibah Nusantara mengancam untuk membalas dendam berikutan penangkapan ahli-ahlinya.
"Jika anda tangkap kami, kami akan terus meningkat bilangan anggota, tapi jika anda biarkan kami...kita akan lebih dekat dengan matlamat untuk membawa kembali kedaulatan khalifah.
"Mereka yang menamakan kami sebagai Khawarij (ingkar), Daesh (nama lain IS) dan juga sebagai agen Mossad sebenarnya Syiah dan sekutunya.
"Kami tidak akan tunduk kepada sistem demokrasi tadbir urus kerana kami hanya akan mengikut undang-undang Allah."
Selain dari video ancaman itu, terdapat juga satu video yang menyeru 'saudara' Katibah dari Somalia iaitu Al-Shabaab untuk menyertai kumpulan mereka.
Di dalam video tersbut, dilihat salah seorang ahli Katibab, Abdul Halid Dari menggesa mereka untuk berikrar kesetiaan terhadap pemimpin IS, abu Bakr Al-Baghdadi.
Selain itu, Abdul Halid juga ada menyebut tentang ajaran Nabi Muhammad bagi menyakinkan pejuang di Somalia untuk menyertai IS.
Sementara itu, Pengarah Bahagian Anti Pengganas, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin ketika mengulas mengenai video ancaman berkenaan berkata ancaman dan cabaran kepada Malaysia itu mencerminkan pendirian kurang ajar kumpulan Katibah.
"Ia juga membuktikan bahawa IS, terutamanya golongan Katibah memandang negara kita sebagai sekular dan oleh itu menjadikan kerajaan dan rakyat sebagai sasaran.
"Tidak syak lagi ia sebagai langkah membalas dendam terhadap tindakan pasukan keselamatan kami kepada mereka," katanya sebagaimana lapor mStar Online.
Katanya juga, bahagian anti pengganas akan lebih berhati-hati kerana serangan boleh berlaku pada bila-bila masa.
"Kita perlu sentiasa berjaga-jaga dan tidak mampu untuk membiarkan pengawal kami ke bawah," katanya.
Tentang video yang ditujukan kepada Somalia pula, Ayob Khan berkata biarpun ia mempunyai sarikata dalam bahasa Arab, tapi Abdul Halid bercakap dalam bahasa Melayu dan beliau mengesyaki pembabitan rakyat malaysia di dalam kumpulan Al-Shabaab.
"Ini adalah satu perkembangan baru yang menunjukkan lebih ramai penglibatan rakyat Malaysia dalam kumpulan pengganas," katanya.

Saya tidak bimbang beri keterangan kepada Polis, saya berhak bersuara kata Ramasamy

KUALA LUMPUR – Profesor Dr. P. Ramasamy hari ini hadir ke Bukit Aman untuk memberi keterangan berhubung dua artikel yang masing-masing disia...