Isnin, 1 Oktober 2018

ANTARA ANWAR DAN MAHATHIR, ANDA PERCAYA MEREKA TIDAK BERBALAH SECARA DIAM?

PRK Port Dickson adalah salah satu paradiqma pengenalan dalam diam perbalahan antara bayang-bayang dan hantu, orang biasa seperti kita mungkin hanya melihat ia adalah salah satu episod politik yang nampaknya perlu Anwar di Parlimen supaya mengimbangkan kuasa dalaman PH.


Mahathir cukup sedar, setelah bersama dan bersatu atas nama kesatuan untuk tawan Putrajaya, tidak diketahui bibit-bibit perbalahan secara senyap sedang berlaku.


Anwar juga sedar, sekiranya dia asyik menunggu dan membiarkan onak duri permainan kuasa olahan Mahathir bakal merugikan dirinya, nak mengharapkan Wan Azizah, Nurul Izzah apalah yang mampu dibuat untuk mengimbangi monopoli kuasa sang penguasa bernama Mahathir.

DAP mungkin sedang memikirkan, adakah mereka sedang mencari untung bila membiarkan parti 13 kerusi merantai jawatan-jawatan atas di GLC dan syarikat milik kerajaan yang lain.

Usaha untuk menunjukkan DAP juga perlu menunjukkan kuasa dominan nampaknya agak sukar bila Anwar dan Mahthir itu bakal berpaksi untuk bersama-sama dalam pasukan kerajaan.

Mahathir dibelakangnya ada DAIM, sang pemikir rentak politik Mahathir. Anwar pula memikirkan, untuk mengekalkan sendiwara pura-pura sehingga percaturannya ingin menjadi PM ke-8 perlulah bermula dengan langkah PD.

Siapa kata tiada apa berlaku, Azmin, anak didik Mahathir tahu, dia sudah mempunyai jawatan penting dalam kerajaan, dalam khazanah.


Anwar? Sekiranya tidak kesampaian dirinya menang di PD ini, satu titik tolak pemberontakan dari dalam pasti berlaku.

Itu pasti Mahathir fikirkan bagaimana, jadi calon bebas seperti Isa Samad dan Saiful Bukhari yang akan memecahkan undi untuk mengurangkan kemenangan Anwar atau mengalahkan Anwar?


Rumit bukan untuk memikirkannya.

Adakah logik calon-calon perosak undi seperti Isa Samad dan Saiful Bukhari akan merosakkan undi supaya Anwar kalah?

Jawapannya ada pada Mahathir.

3 ulasan:

 1. Batu api dan kaki ampu akan main peranan..

  BalasPadam
 2. orang umno sembang politik pokok pun boleh tombang

  aku risau bila ada macai ameno sembang politik .. dulu masa orang cakap umno akan tumbang pru 14 dia tak caya

  sakng ada hati nak jadi konspirator.. hentikanlah. baik ko pegi nasihat si wak jahid tu lagi baik

  kah kah kah

  BalasPadam
 3. 29-31 Oktober 2018 agen S1288POKER memberikan Freechip 25k untuk semua member jadi ayo bergabung !!!HOKI KAMU ADA DISINI BURUAN !!!

  BalasPadam

Kisah Pakatan Harapan terbenam teruk di Tanjung Piai akibat sabotaj dari D4P dan PKR?

Ramai penganalisis politik agak terkejut dengan kemenangan paling hebat oleh Barisan Nasional menumbangkan Pakatan Harapan di Tanjung Piai, ...