Ahad, 23 Disember 2018

KENAPA KERAJAAN PH TIDAK TURUNKAN HARGA PETROL KATA RAFIZI #hancing


Kerajaan PH perlu turunkan harga petrol, sepatutnya harga boleh turun RM0.20 sen seliter  kata Rafizi

Harga minyak mentah jatuh mendadak minggu ini. Saya telah menyuarakan minggu lepas bahawa keadaan harga minyak mentah yang jatuh mendadak memerlukan formula harga siling yang ditetapkan disemak.

Saya dimaklumkan perbezaan (kiraan Kerajaan Persekutuan berbanding kiraan saya) berlaku akibat semakan yang berbeza: Kerajaan Persekutuan menyemak mengikut bulan, sementara saya mengikuti semakan mingguan.

Saya telah menulis kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng agar semakan harga mengikut formula wajar dibuat mengikut minggu, agar harga yang dibayar rakyat cepat diselaraskan dengan harga semasa minyak mentah dunia.

Surat saya kepada saudara Lim Guan Eng adalah seperti di bawah ini:

Saya mengikut kenyataan-kenyataan saudara mengenai perkembangan harga minyak mentah dunia yang jatuh menjunam serta kesannya kepada rakyat dan kewangan negara. Saya juga ada berbincang secara berterusan dengan Menteri KPDNHEP Saifuddin Nasution Ismail, mengenai penetapan harga petrol dan diesel.

Daripada kenyataan saudara seperti yang dilaporkan pada hari ini, saya difahamkan bahawa Kerajaan Persekutuan memantau harga minyak mengikut formula APM (Automatic Pricing Mechanism) secara bulanan; iaitu harga minyak dunia dalam bulan Disember hanya akan mempengaruhi formula harga minyak RON95 dan diesel bagi bulan Januari.

1 ulasan:

  1. Sotong nie payah nak baca otak dia...
    Dulu pon sama...bila dah ikut mggu...dia melalak jugak

    BalasPadam

[Panas] 'Yan Ke lebih teruk tahap biadabnya lebih tinggi dari pedajal'

Isunya kurang ajar, biadab dan tiada etika, ibarat bertandang ke rumah orang, kita menari bogel pula di hadapan ruang tamu, sehingga tetamu ...