Isnin, 24 Disember 2018

WAYTHA MOORTHY DIKAMBING HITAMKAN KATA NGO #hancing

20 NGO sokong dengan sepenuh hati terhadap Waytha Moorthy

Di sebalik desakan dan tekanan supaya Senator P. Waytha Moorthy melepakan jawatan sebagai Menteri Perpaduan dan Kesejahteraan Sosial, terdapat 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini menyatakan sokongan terhadapnya.


Tidak menghiraukan tuntutan termasuk petisyen mendesaknya meletak jawatan yang kini melepasi angka 300,000, kira-kira 100 wakil daripada NGO berkenaan berkumpul di Tropical Inn Hotel di sini sebentar tadi untuk menyatakan sokongan.

Pengerusi Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) Johor, Y. Mohan berkata, Waytha Moorthy tidak patut dipersalahkan dalam konflik kuil di Seafield, Selangor sehingga mengakibatkan kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd. Kassim.

“Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini didapati dikritik secara tidak adil mengenai isu ini. Beliau juga dipersalahkan dalam isu yang tidak membabitkan beliau.

“Waytha Moorthy bukan merupakan individu yang berada di tempat kejadian serta individu yang mencetuskan kemarahan orang ramai.

“Kami yakin beliau hanya dijadikan kambing hitam bagi sesetengah individu yang mempunyai niat politik atau cuba mengapi-apikan sentimen perkauman,” katanya kepada pemberita.

Setakat pukul 8 malam tadi, petisyen tersebut yang digerakkan melalui platform change.org telah mengumpul 302,076 tandatangan warganet.

Petisyen tersebut dilancarkan pada 17 November lalu oleh Gerakan Pengundi Sedar (GPS) sebagai manifestasi kekecewaan terhadap Waytha Moorthy yang didakwa gagal menjalankan tugas dengan baik sebagai menteri yang memegang portfolio Perpaduan dan Kesejahteraan Sosial.

WAYTHA MOORTHY TU BAIK DAN BAGUS, SYED SADDIQ SAHAJA BERMASALAH - SITI KASIM

Waytha Moorthy baik, Syed Saddiq sahaja bermasalah kata Siti Kasim

Tindakan Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), Ssyed Saddiq Syed Abdul Rahman menyokong desakan supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy meletakkan jawatan tidak disenangi peguam dan aktivis sosial, Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim.

Dalam status dalam laman Twitter miliknya, Siti menyelar tindakan Syed Saddiq yang sepatutnya bercakap bagi pihak seluruh rakyat.Sambil menyifatkan Syed Saddiq tidak akan bertahan lama dalam arena politik, Siti turut mengatakan Menteri Belia dan Sukan itu sebenarnya yang bermasalah, bukannya Waytha Moorthy.

“Anda tidak akan kekal lama dalam politik sekiranya masih ‘pilih kasih’ dalam menyatakan sokongan.

“Anda sepatutnya mewakili keseluruhan rakyat Malaysia. Waytha (Moorthy) tidak ada masalah. Orang seperti kamu yang bermasalah,” katanya.

Jumaat lalu, Syed Saddiq bertegas tidak akan meminta maaf kerana menyuarakan pendapat dan bersedia dikenakan tindakan sekiranya apa yang dilakukannya adalah salah selepas beberapa kepemimpinan Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) dilaporkan bertemu Tun Dr. Mahathir Mohamad dan menyerahkan memorandum menuntut Waytha Moorthy meletakkan jawatan.

Dalam balasan terhadap status Twitter Siti, Syed Saddiq menempelak sikap peguam tersebut yang disifatkan cuba menyemai politik perkauman.

Syed Saddiq menegaskan, tindakan beliau itu tiada kena mengena dengan soal perkauman sama ada untuk kepentingan Melayu atau India, sebaliknya melibatkan isu nasional.

“Dengan rasa hormat, saya mengatakan ini bukannya isu Melayu atau pun India. Ini adalah isu Malaysia! Saya akan terus menyatakan pendapat saya dan membenarkan semua pihak untuk melakukan perkara sama.

“Cepat sahaja puan menyalahkan orang lain bersifat perkauman tetapi realitinya puan yang menyemai politik perkauman. Henti semai perkauman terhadap semua perkara,” ujar beliau. - UTUSAN ONLINE

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...