Selasa, 25 Disember 2018

KERAJAAN PH KUTIP CUKAI PETROL? PATUTLAH HARGA PETROL TIDAK TURUN-TURUN #hancing

Kerajaan PH kutip cukai Petrol? Ambil duit haram

Bila harga mintak mentah sudah turun diparas yang sepatutnya Kerajaan PH mampu turunkan, namun Menteri Kewangan masih bermain tarik tali perihal ini.

Cuma katanya Januari ini apungan harga minyak mengikut mingguan, sama sahaja macam BN buat sebelum ini.


Mungkin sudah tidak tahan dibalun kiri dan kanan, harga minyak mungkin akan turun sedikit Januari ini.

Sedikit? Kalau harga ketika ini berlegar dalam RM2.20, sepatutnya kerajaan mampu turunkan harga lebih murah, mungkin dalam RM1.90.

Pelik perangai, dulu kata Tony Pua, adakah Kerajaan BN mengutip cukai petrol dari rakyat? Kenyataan pada tahun 2014 dahulu.

Sekarang apa cerita?

Jom kita gostan ke zaman 2014.

Kenyataan Tony Pua diportal Roket Kini

Apakah langkah kerajaan melaksana kaedah apungan terkawal bagi penetapan harga petrol RON95 dan diesel bertujuan memungut cukai secara tersembunyi dari rakyat untuk menampung defisit bajet kerajaan?

Ahli Parlimen Jaya Utara Tony Pua berkata, ini kerana kaedah sebaliknya iaitu apungan bebas yang menentukan harga petrol secara harian telah diamalkan di seluruh dunia, termasuk United Kingdom dan Australia tanpa menimbulkan masalah kepada pemilik stesen minyak dan pengguna.

“Contoh terdekat adalah Singapura dan Indonesia. dimana harga minyak berubah-ubah setiap hari dengan tujuan persaingan baik tanpa apa-apa masalah.

“Apakah kerana dia (Chua) percaya bahawa rakyat Malaysia ‘bodoh’ seperti yang didakwa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri? soal Pua.

8 Dis 2014 - Roket Kini

Sekarang dikatakan, Kerajaan sudah mengutip cukai terhadap rakyat sebanyak RM0.30 sen seliter selama tiga bulan semasa harga minyak mentah jatuh?

Maksudnya puluhan juta sebulan kerajaan PH kutip cukai petrol?

Jadi siapa menipu siapa ni?

Boleh baca dipage Najib Razak https://www.facebook.com/157851205951/posts/10155789133540952/

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...