Rabu, 23 Januari 2019

BILA PARTI TERBESAR MENJALINKAN KERJASAMA, INILAH PUNCA D4P MENYERANG PAS #viral

Tidak diketahui mengapa Lim Kit Siang seperti hilang waras bila melihat kerjasama utuh PAS dan UMNO di PRK Cameron Highland tidak mampu disorok lagi.

Sakit hati melihat kemesraan pemimpin PAS dan UMNO, membuatkan Lim Kit Siang menjadi tidak keruan, DAP juga pening lalat memikirkan bagaimana untuk menghalang kerjasama ini dari terus terjadi.

Walaupun DAP sudah menjadi dominan dalam PH, sudah mentadbir Putrajaya, menjadi persoalan, mengapa begitu bimbang dengan kerjasama utuh orang Melayu selepas kekalahan UMNO pada PRU 14 yang lepas.Lim Kit Siang membuat serangan terhadap HJ Hadi Awang

klik sini

"Veteran DAP itu mendakwa pemimpin PAS mahu berbincang mengenai calon perdana menteri gabungan pembangkang ketika itu, Pakatan Rakyat, kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim dianggap tidak sesuai."UMNO PAS Jalin Kerjasama, PH Semakin Hilang Di Mata Rakyat

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata Pasca Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) telah memperlihatkan kejutan Pakatan Harapan (PH) berjaya menjadi kerajaan semakin hilang di mata rakyat setelah muncul kejutan yang lebih besar melanda negara.

Ini kerana katanya, timbul kejutan yang lebih besar iaitu bagaimana UMNO dan PAS boleh bersatu, dalam erti kata lain sepakat bekerjasama dan bermuafakat dalam blok pembangkang.

“Dan hari ini kejutan yang pertama itu semakin hilang, kerajaan PH semakin hilang, semakin turun di mata rakyat kerana apa, kerana wujud satu kejutan baru iaitu bagaimana UMNO dan PAS boleh bersatu.

“Cerita puluhan tahun UMNO PAS ini, ahli sejarah, sejarah orang politik pun semua melihat dalam negara Malaysia ini PAS UMNO adalah sebuah institusi masyarakat. Maknanya orang Melayu ini terpecah dua, PAS dan UMNO dan mereka tidak boleh gambarkan bagaimana PAS dan UMNO ini boleh bersatu.

“Kerana apa? Kerana sejarah politik yang panjang. Kita bertembung semenjak sebelum dari kemerdekaan lagi, sekejap sahaja bersama kemudian UMNO dan PAS berpisah, tahun 1946, tahun 1951 sehinggalah alaf tahun baru dua ribu lebih pun masih duk berperang antara PAS dan UMNO,” ujarnya di dalam ceramah sepentas di kempen Pilihan Raya Kecil Parlimen Cameron Highlands di Kampung Kuala Medang, di sini, malam tadi.

baca selanjutnya UMNOonline

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

[Muafakat Nasional] Mana mungkin Nik Aziz terima penyatuan Ummah Islam ini kata Mujahid

PETALING JAYA: Naib Presiden Amanah Mujahid Yusof Rawa menyanggah dakwaan Presiden PAS Abdul Hadi Awang bahawa bekas mursyidul am parti Isla...