Sabtu, 19 Januari 2019

NIK NAZMI TEGUR HAKIM, PEGUAM NEGARA MENARI SAKAN #hancing #viral

ADA JUGA PEMIMPIN KERAJAAN YANG ADA OTAK.

Terang lagi bersuluh video peguam, hakim dan pemimpin (Memteri) menari yang tular mengundang situasi kurang senang rakyat terutamanya.

Ini soal Integriti. Kalaulah hal begini dianggap tiada apa yang perlu dirisaukan, maka punah ranahlah sistem keadilan dalam Malaysia.

Anda rasa?


NIK NAZMI TEGUR HAKIM, PEGUAM MENARI

Ahli Parlimen Setiawangsa mewakili Pakatan Harapan (PH), Nik Nazmi Nik Ahmad menegur tindakan beberapa individu penting dalam institusi kehakiman dan perundangan negara yang menari bersama dalam satu video yang tular dalam laman media sosial.

Katanya, PH perlu konsisten dalam soal tersebut memandangkan pada tahun 2016 pembangkang sendiri mempersoalkan bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menari bersama beberapa menteri Barisan Nasional (BN) dalam majlis sambutan Hari Kebangsaan di Dataran Merdeka.

“Hendak menari dalam acara peribadi soal tuan punya badan. Tetapi dalam acara rasmi, tokoh kehakiman dan Eksekutif kena jaga imej kebebasan dan integriti institusi kehakiman.

“Tahun 2016 kita pernah persoal Peguam Negara dan menteri menari di acara Merdeka (sambutan Hari Kebangsaan). Kita mesti konsisten,” katanya dalam laman Twitter beliau hari ini.

Dalam video yang tular itu, Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum dan Peguam Negara, Tommy Thomas menari bersama di atas pentas dengan beberapa individu lain dalam acara yang dipercayai majlis Makan Malam Gala Pembukaan Tahun Perundangan 2019.

Selain kedua-dua tokoh itu, antara mereka yang berprofil tinggi didapati berada dalam video sama ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong serta peguam-peguam yang dilihat sebagai pro-PH, Datuk S. Ambiga dan Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim. - UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

[Muafakat Nasional] Mana mungkin Nik Aziz terima penyatuan Ummah Islam ini kata Mujahid

PETALING JAYA: Naib Presiden Amanah Mujahid Yusof Rawa menyanggah dakwaan Presiden PAS Abdul Hadi Awang bahawa bekas mursyidul am parti Isla...