Khamis, 24 Januari 2019

PH MENANG RAKYAT SENANG, TAMBANG BAS NAIK 10% UNTUK TAHUN BARU CINA #hancing #viral

Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) mendakwa kerajaan membenarkan kenaikan tambang bas sebanyak 10% menjelang dan semasa Tahun Baru Cina.

Presiden Datuk Mohamad Ashfar Ali berkata Agensi Pengangkutan Awam Darat (Apad) memaklumkan perkara itu pada 16 Januari lalu.

“Menurut makluman yang diterima itu, kerajaan telah bersetuju supaya tambang bas ekspres dinaikan daripada 1 Februari hingga 10 Februari.


“Ini bagi menampung perbelanjaan tambahan syarikat bas ekspress yang perlu membayar gaji pekerja dan pemandu bas yang bekerja pada hari cuti Tahun Baru Cina,” katanya.

Beliau berkata pekerja berkenaan terdiri daripada pemandu, penjual tiket, konduktor dan pekerja kaunter.

Dalam pada itu, Ashfar berkata pengusaha bas ekspress mungkin akan menambah bas jika ada permintaan tinggi.

Beliau menasihatkan pengguna membeli tiket lebih awal bagi memudahkan pengusaha menambah bas mengikut keperluan.

Ashfar juga menasihatkan pengguna tidak membeli tiket dengan “ulat tiket” bagi mengelakkan penipuan. Beliau berkata penjual tiket haram menjual tiket pada harga 2 atau 3 kali ganda lebih mahal dan tiket itu juga mungkin palsu.

“Jangan beli tiket di luar stesen bas sebab bila ‘ulat tiket’ lari tiada siapa pun akan bertanggungjawab, dan pengguna juga tidak boleh balik kampung,” katanya.

Ashfar menasihatkan pengguna berada di stesen 30 minit lebih awal daripada waktu bertolak bagi mengelakkan ketinggalan bas.

“Selain itu beg pengguna juga mestilah ditanda dengan betul seperti mempunyai nama, nombor telefon dan alamat pengguna. Ini supaya apabila beg tercicir ataupun beg sama dengan penumpang lain senang nak cari,” katanya.

Ashfar menasihatkan penumpang yang mendapati pemandu bas melanggar had laju atau memandu secara bahaya supaya menghubungi polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

FMT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Syiah tidak sesat? Fatwa pengharaman fahaman itu akan disemak balik kata Mufti Pulau Pinang

Tidak dipastikan mengapa kalut benar Mufti Pulau Pinang ini, sudah diketahui Syiah itu bukanlah satu Mazhab, tetapi itu adalah salah satu ca...