Jumaat, 8 Februari 2019

RM202 JUTA TABUNG HARAPAN BUKAN UNTUK BAYAR HUTANG NEGARA KATA TUN M #viral #hancing

Tabung Harapan Malaysia (Tabung Harapan), yang ditubuhkan KERAjaan Pakatan Harapan (PH) bagi menyelesaikan hutang yang diwarisi daripada pentadbiran BN, berjaya mengumpul sejumlah RM202,716,775.10.


Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata jumlah tersebut diperolehi sebaik sahaja ia ditutup pada 14 Jan lalu, selepas dilanjutkan tempoh pemberian sumbangan selama dua minggu.

Menurut Lim, keputusan melanjutkan tempoh pemberian sumbangan itu dibuat oleh jemaah menteri pada 2 Jan lalu susulan maklum balas positif dan keprihatinan rakyat Malaysia.

"Jumlah sumbangan ini akan digunakan untuk pembayaran hutang kerajaan persekutuan,” katanya.

Bagaimanapun memetik laporan The Malaysian Insight, menurut Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, inisiatif kutipan Tabung Harapan ini hanya merupakan simbolik untuk menunjukkan semangat patriotik rakyat Malaysia sahaja. Ia bukan bertujuan untuk membayar hutang KERAjaan PH.

Kenyataan Perdana Menteri itu bercanggah dengan kenyataan Menteri Kewangan dan bertentangan dengan tujuan asal Tabung Harapan yang pada awalnya dikatakan untuk membantu KERAjaan PH membayar hutang negara yang didakwa telah mencecah RM1 trilion.

Persoalannya, ke mana atau bagaimanakah wang sumbangan tersebut akan dibelanjakan?

Netizen mempersoalkan kenyataan dari pimpinan KERAjaan PH yang semakin berbelit-belit dan sering bercanggahan antara satu sama lain.

1 ulasan:

  1. Lu olang sumua sutah kena tipu sama kita maa....haaa...haaa...haaa ..

    BalasPadam

Saya tidak bimbang beri keterangan kepada Polis, saya berhak bersuara kata Ramasamy

KUALA LUMPUR – Profesor Dr. P. Ramasamy hari ini hadir ke Bukit Aman untuk memberi keterangan berhubung dua artikel yang masing-masing disia...