Khamis, 14 Mac 2019

[ISU PENCEMARAN KIMIA] TIDAK PERLU ISYTIHAR DARURAT, IA TERKAWAL KATA MB JOHOR #viralhancing

Kes pencemaran bahan kimia di Pasir Gudang telah mengakibatkan 18 buah sekolah terpaksa ditutup. Laporan terkini tiada sebarang kematian dan hanya seramai 506 pesakit yang telah dirawat.


Menurut laporan Sinar Online, Menteri Besar Johor, Dato Osman Sapian ketika di sidang media di Menara Aqabah menyifatkan keadaan itu masih terkawal dan tidak perlu diisytiharkan sebagai darurat.

Menteri Besar Johor mengesahkan pencemaran bahan kimia di Pasir Gudang, Johor itu tidak perlu diisytiharkan sebagai darurat. Hal ini kerana situasi di kawasan tersebut masih terkawal berdasarkan laporan jabatan berkaitan.


Sebenarnya benda ini tidak ada menjejaskan begitu teruk kalau  kita lihat hari ini. Itupun bukan sepanjang masa, mengikut keadaan. Kadang-kadang semasa panas, haba akan naik.

Kita lihat setiap laporan jabatan-jabatan ini, bukan satu perkara sehingga kita boleh anggap sehingga ada macam kita kena ‘declare’ darurat dan sebagainya, tidak. Jauh daripada itu, dalam keadaan terkawal.

YB Dato Osman Sapian berkata pihak tertentu akan cuba sedapat upaya agar pencemaran ini tidak merebak kepada murid lain. Mengambil masa lebih kurang 4 hingga 5 hari proses pemulihan keadaan selepas tindakan di ambil.


Tambahnya lagi, penduduk di kawasan perumahan terdekat perlu dipindahkan segera. Bagaimanapun kawasan perumahan tersebut tidak terjejas melainkan sekolah-sekolah berhampiran.

Kerana sekolah ini dia terdedah. Rumah ini dia tutup pintu dan sebagainya. Dan mereka yang duduk di rumah ini biasanya mereka tidak keluar waktu siang hari dan sebagainya. Dan sebahagiannya daripada kerja.

Kalau ikutkan laporan bancian, perumahan ini dia tidak begitu terjejas. Yang terjejas adalah sekolah.

Sumber SinarOnline

1 ulasan:

  1. Anak sedara aku balik 1A 4B yg selebih ada 3c 1d mak dia tanya mana A Lagi ? dia jwb sijil palsu pun boleh jadi menteri besar dan menteri lagi ..nak buat apa A byk2.... kikikiki.kikikiki..

    BalasPadam

KIT SIANG TIDAK JADI BERDEBAT DENGAN NAJIB, NAFI DIRINYA TAKUT DAN GENTAR #viralhancing

Gambar sumber Malaysiakini Veteran DAP Lim Kit Siang memutuskan tidak akan meneruskan debatnya dengan bekas perdana menteri Najib Razak...