Isnin, 11 Mac 2019

ISU STATUT ROME - TUNKU ISMAIL BUKANNYA WAKIL RAKYAT KATA TUN MAHATHIR #viralhancing

KUALA LUMPUR 11 Mac - Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad tanpa berselindung berkata Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bukan seorang wakil rakyat.

Gambar-BHonline

Beliau berkata demikian apabila ditanya mengenai kenyataan Tunku Ismail yang mempersoalkan kewajaran penyertaan Malaysia dalam Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) tanpa persetujuan Majlis Raja-raja.

“Dia bukan wakil rakyat. Bercakap untuk diri dia sahaja,” kata Dr. Mahathir kepada pemberita selepas Istiadat Pembukaan Penggal Kedua Parlimen Ke-14 di sini hari ini.

Tunku Ismail dalam laman Facebook milik beliau semalam berkata, penyertaan Malaysia dalam Statut Rom dibuat secara terburu buru tanpa pertimbangan menyeluruh dengan mengambil kira implikasi undang undang yang serius terutama terhadap kedaulatan Malaysia dan kekebalan Yang di-Pertuan Agong.

“Artikel 27 Statut Rom memperuntukkan bahawa kekebalan atau peraturan-peraturan khas yang terpakai bagi seseorang semasa menyandang jawatan rasminya di bawah undang-undang domestik atau antarabangsa tidak boleh menghalang Mahkamah Jenayah Antarabangsa daripada melaksanakan bidang kuasanya ke atas orang sedemikian.

“Artikel ini merupakan salah satu aspek penting kerana ia menyentuh isu kekebalan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu di bawah Perkara 32 (1), Perkara 181(2), Perkara 182 dan Perkara 183 Perlembagaan Persekutuan,” kata beliau.-UTUSAN ONLINE

1 ulasan:

 1. APASAL REPORTER TAK TANYA SOAL ANAK CUCU JOIN LGBT
  RAKYAT NAK TAHU APA YANG ATOK AKAN JAWAB
  TAKKAN NAK BISU NYANYUK BANGANH SENYAP SUNYI
  APA PULAK ATOK KAU KATA JANGAN JADI BENGAP...

  UNDI TAK PERCAYA TUNGGU MASA
  BARGIN POWER MP SUDAH BERMULA
  TAWAR MENAWAR JADI JUTAWAN SEGRA
  PANJI MNA LINGKUP DULU KITA GELAK SAMA2


  KIKIKIKIKI...

  BalasPadam

Jika menang besar, calon PH janji buka pusat khidmat Parlimen di Pekan Nanas dan Kukup

Sejak semalam, keyakinan maksimum pihak Pakatan Harapan menjangkakan kemenangan besar bagi calon Bersatu, Karmaine Sardini. Hari ini ungak...