Jumaat, 22 Mac 2019

PAKATAN HARAPAN AKAN TUNAIKAN MANIFESTO DALAM TEMPOH 5 TAHUN, HARAP RAKYAT BERSABAR KATA KM MELAKA #viralhancing

Kerajaan negeri Pakatan Harapan (PH) memerlukan tempoh lima tahun bagi melengkapkan segala tawaran manifesto yang dijanjikan kepada rakyat negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.


Ketua Menteri, Adly Zahari berkata, tempoh itu diperlukan kerana sebahagian daripada tawaran manifesto melibatkan pinjaman mikrokredit yang memerlukan dana daripada kerajaan Pusat.


Katanya, pinjaman atau modal itu memerlukan kelulusan daripada kerajaan Pusat dan kebiasaannya ia akan diterima oleh peminjam pada tahun kedua.

“Saya mengesahkan kita (kerajaan PH) memerlukan tempoh lima tahun untuk tunaikan janji (manifesto) kerana sebahagian daripada manifesto itu melibatkan dana yang perlu diluluskan di peringkat Pusat.

“Sebahagian daripada tawaran manifesto itu perlu tempoh tapi kita yakin semua janji itu boleh dilaksanakan,” katanya ketika ditemui selepas tamat Persidangan Pertama Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-14 di Seri Negeri sebentar tadi.

Sebelum itu pada sesi ucapan penangguhan persidangan tersebut, Adly (PH-Bukit Katil) memaklumkan kerajaan negeri telah melaksanakan lebih daripada 50 peratus daripada 85 tawaran manifesto pada PRU-14 sehingga bulan lalu.

Antara pelaksanaan tawaran manifesto kerajaan PH yang telah dilaksanakan adalah perkhidmatan bas percuma di pusat bandar, tanah milik orang Melayu berstatus pajakan dibenar untuk tukar kepada tanah adat Melaka (MCL) dan menetapkan semua operasi pengeluaran hasil hutan dalam Hutan Simpanan Kekal dihentikan sementara waktu bermula 1 Julai lalu.

Turut ditunaikan adalah pemansuhan bayaran letak kenderaan di seluruh negeri setiap Sabtu dan Ahad, mewujudkan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) bagi menggantikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK). - UTUSAN ONLINE

1 ulasan:

 1. SAJAK BALAS FITNAH BOSSKU DARI SANG [email protected] FITNAH


  BUDAYA BARU KONON BARU

  FITNAH SEBANYAK MUNGKIN SELAGI MAMPU

  BUKTI DAN FAKTA KIRA KEMUDIAN

  KALAU DAH KANTOI BOLE DI U-TURN KAN

  MALU APA BOSSKU KASI FITNAH DULU

  TUA BANGKA KRONI DI JAGA SELALU

  TIPU BOHONG AJARAN DARI DULU

  COMAMGO LISBO PEJUANGAN ANAK CUCU

  KAYA SLOGAN ISLAM POLITIK TOKSIK BERCELARU

  BAHANA REZEKI FITNAH BOHONG PENIPU SELALU


  BUDAYA BARU MALAYSIA BARUA..


  SEKIAN...

  BalasPadam

Sabah akan jadi negeri terkaya di Malaysia kata PM

KOTA KINABALU: Dr Mahathir Mohamad berkata Sabah bakal mendapat manfaat besar daripada sektor minyak dan gas, dan menepis dakwaan ia negeri ...