Selasa, 2 April 2019

APAKAH TUN DR MAHATHIR KURANG GEMBIRA? - KAMARUL YUSOFF

Membaca wawancara Emmanuel Samarathisa dengan Tun Dr Mahathir Mohamad seperti yang tersiar pada muka surat 8-10 Focus Malaysia keluaran 30 Mac-5 April 2019, dapat dikesan selah-olah beliau agak kurang gembira dengan kedudukan beliau sekarang.


Antara lain, kata Tun Dr Mahathir, sebelum ini (waktu menjadi Perdana Menteri kali pertama) beliau ada suara besar dalam kerajaan tetapi sekarang beliau terpaksa berhati-hati dengan apa yang empat lagi parti (PKR, DAP, AMANAH, WARISAN) fikirkan.

Nada ini Tun Dr Mahathir ulangi lagi dengan berkata bahawa selaku Perdana Menteri beliau sekarang tidak boleh lakukan banyak perkara yang beliau mampu lakukan sebelum ini kerana beliau terpaksa ingat mengenai manifesto dan janji-janji yang dibuat oleh parti-parti lain.

Paling jelas adalah pendedahan Tun Dr Mahathir mengenai keputusan untuk tidak membuat rundingan terus dengan syarikat-syarikat dalam isu kontrak kerajaan yang akan menyebabkan syarikat-syarikat Melayu gagal dan akan mewujudkan jurang yang lebih luas antara kaum.

Apa pun, jawapan positif Tun Dr Mahathir ke atas soalan Emmanuel mengenai sama ada pemilikan 30% saham Bumiputera untuk syarikat-syarikat tersenarai akan dikekalkan atau tidak menjadi petunjuk mengenai komitmen beliau untuk mengekalkan dasar afirmatif.

Malangnya, jawapan positif Tun Dr Mahathir ini telah menghadapkan beliau dengan kritikan keras Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong, yang antara lainnya menyebut semalam bahawa dasar tindakan afirmatif ini adalah “outdated, short-sighted, and doomed to fail”.

Sama ada Datuk Dr Wee Ka Siong bercakap atas kehendak atau bagi mewakili pihak lain adalah soal lain, tetapi kenyataan begini dan kenyataan-kenyataan seumpamanya dari pemimpin MCA meletakkan MCA bagai duri dalam daging dengan UMNO dan PAS.

Jika beginilah sikap MCA nescaya tidak lama hubungannya dengan UMNO dan PAS.

1 ulasan:

  1. madey tak happy? tunggulah sikit hari lg bila madey telah berjaya memegang tolo kesemua parti..tolo lge telah digenggam madey dgn kes terowong..tolo aljuburi telah lama masuk kedlm..lps ni madey blh happy lah.

    BalasPadam

Syiah tidak sesat? Fatwa pengharaman fahaman itu akan disemak balik kata Mufti Pulau Pinang

Tidak dipastikan mengapa kalut benar Mufti Pulau Pinang ini, sudah diketahui Syiah itu bukanlah satu Mazhab, tetapi itu adalah salah satu ca...