Khamis, 25 April 2019

AYAM TANPA SIJIL HALAL BEBAS DIJUAL DI PASARAYA DI NEGERI SEMBILAN KATA MB #viralhancing

SEREMBAN 24 April - Pengusaha pasar raya di negeri ini bebas mendapatkan bekalan ayam mentah dari mana-mana rumah sembelihan sama ada yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) atau sebaliknya.

Gambar Sumber- Astro Awani

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, ini berikutan dasar pensijilan halal yang bersifat terbuka dan sukarela.

“Terdapat dua kaedah pejualan ayam di pasar raya besar iaitu penjualan tanpa pembungkusan dan dengan pembungkusan. Ayam yang dalam pembungkusan boleh dikenal pasti melalui logo halal yang tertera dan boleh disemak kesahihannya melalui www.halal.gov.my.

“Bagi yang tiada, maka status halal ayam tersebut adalah di luar pengetahuan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS).

“Oleh kerana itu JHEAINS sering menasihatkan pengguna supaya membeli ayam yang dibungkus oleh pembekal yang telah mendapat SPHM,” katanya ketika menjawab soalan Suhaimi Kassim (Amanah-Lenggeng) dalam Persidangan Pertama Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan Ke-14, di sini hari ini.

Suhaimi membangkitkan kebimbangan orang ramai berhubung status halal dan kebersihan ayam segar di pasar raya-pasar raya di negeri ini serta penguatkuasaan yang dijalankan.

Mengulas lanjut, Aminuddin (PKR-Sikamat) berkata, penguatkuasaan dan pemantauan akan dijalankan hanya sekiranya terdapat aduan daripada orang ramai berkaitan keraguan dan penyalahgunaan tanda halal.

“Sekiranya didapati berlaku penipuan atau salah guna, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan menyiasat perkara tersebut. Jika sabit kesalahan pihak terbabit boleh dikenakan denda sehingga RM1 juta,” ujarnya. - UTUSAN ONLINE

http://m.utusan.com.my/berita/wilayah/negeri-sembilan/pasar-raya-di-negeri-sembilan-bebas-jual-ayam-tanpa-sijil-halal-1.888292

2 ulasan:

 1. FUYOOO CAKAP GEBANG YANG HANDAL
  DENDA SEJUTA HENGGET GEMPAK GILO
  KONO HAMPUT TOP DOG GIGI TANGGAL
  PUII.. PANTEK LA KAU MB PUAKO


  TENGOK LA NNTI IMPLIMANTATION CAMNO SEKO PUN TAK KONO DENDA 1 JOTA HENGGET...

  PANTEK LA... GOMPAK YO LOBIHH

  BalasPadam
 2. Penguat kuasa kalau makan gaji buta akan dapat 2 dosa (1) Wang gaji haram (2) Mendapat dosa kerana membiarkan rakyat makan benda haram. Pekerja (muslim) pasar raya yang sengaja buat2 tak faham hukum halal haram akan mendapat dosa subahat.

  BalasPadam

Azmin kata dia yakin audio itu rakaman sahih, anggap itu pengkhianat terbesar Anwar

 Mohamed Azmin Ali yakin audio yang dikatakan perbualan antara Presiden PKR Anwar Ibrahim dan presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi merupakan...