Khamis, 4 April 2019

GEMA SUPAYA TUN MAHATHIR LETAK JAWATAN, SIAPA YANG BERNIAT DIBELAKANG DESAKAN ITU? #viralhancing

GEMA TUNTUTAN SUPAYA TUN DR MAHATHIR LETAK JAWATAN DALAM ‘MALAYSIA KINI’: APA SIKAP DATUK SERI ANWAR DAN NURUL IZZAH?


Setelah agak senyap buat beberapa ketika, suara yang menuntut supaya Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan kembali bergema beberapa hari kebelakangan ini melalui rencana-rencana yang disiarkan oleh portal berita Malaysia Kini.

Sebelum ini, pada 15 Disember 2018, Kim Quek melalui rencana beliau yang disiarkan oleh portal berita Malaysia Kini menuntut supaya Tun Dr Mahathir menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim “sekarang juga (now)”.

Ini kerana, mengikut Kim Quek, Tun Dr Mahathir adalah rasis dan bukan reformis, malah telah menunjukkan tanda-tanda bahawa beliau kini sedang kembali kepada corak pemerintahan autokratik yang beliau amalkan dalam era UMNO dulu.

Semalam, pada 1 April 2019, Dr M Bakri Musa melalui rencana beliau yang disiarkan oleh portal berita Malaysia Kini turut menuntut Tun Dr Mahathir menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim “sekarang juga (now)”.

Kata Dr M Bakri, Tun Dr Mahathir tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dibukti atau dicapai dan jika beliau kekal lebih lama sebagai Perdana Menteri terdapat bahaya nyata bahawa perangai buruk dan corak represif lama beliau akan muncul kembali.

Tambah Dr M Bakri, jika Tun Dr Mahathir tidak mampu mencapai sasaran beliau sewaktu beliau memerintah Malaysia tanpa tentangan selama lebih 22 tahun dan sewaktu beliau masih cergas, kemungkinan untuk beliau mencapainya sekarang adalah kosong.

Turut Dr M Bakri berikan adalah sebab-sebab mengapa Datuk Seri Anwar merupakan pilihan terbaik untuk mengemudi Malaysia berbanding tiga nama lain, iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Azmin Ali.

Lebih berani lagi adalah rencana P Gunasegaram yang disiarkan oleh portal berita Malaysia Kini pada 28 Mac 2019 yang memberi 10 sebab mengapa Tun Dr Mahathir perlu meletakkan jawatan yang dijelaskan sebagai 10 perkara tidak disukai mengenai beliau.

Kata P Gunasegaram, semua perkara ini adalah refleksi kepada Tun Dr Mahathir mahu kembali kepada status quo lama yang menekankan supremasi Melayu di mana Tun Dr Mahathir adalah seorang supremasis Melayu dan bukan seorang reformis.

Lebih jauh lagi adalah dakwaan P Gunasegaram bahawa apa yang beliau sebutkan ini juga adalah kebimbangan sebenar yang Nurul Izzah Anwar suarakan dalam akhbar The Straits Times Singapura dan bahawa kebimbangan ini adalah memang berasas.

10 perkara tidak disukai mengenai Tun Dr Mahathir yang P Gunasegaram senaraikan adalah:
1. Tun Dr Mahathir bukan penyumbang utama kemenangan PH dalam PRU 14.
2. Tun Dr Mahathir memberi terlalu banyak jawatan Menteri kepada BERSATU.
3. Tun Dr Mahathir sengaja mencetuskan permusuhan dalam PH.
4. Tun Dr Mahathir meletakkan Tun Daim mengatasi Kabinet.
5. Tun Dr Mahathir tidak melakukan apa-apa reformasi undang-undang.
6. Tun Dr Mahathir berbohong bahawa hutang negara adalah RM1 trilion.
7. Tun Dr Mahathir menghidupkan semula projek dan konsep gagal beliau.
8. Tun Dr Mahathir menerima Ahli Parlimen UMNO ke dalam BERSATU.
9. Tun Dr Mahathir tidak mempunyai pelan dan program kerja menyeluruh.
10.  Tun Dr Mahathir tidak mengambil langkah untuk menjadi inklusif.

Selagi Datuk Seri Anwar dan Nurul Izzah tidak memberikan apa-apa sikap yang jelas ke atas rencana-rencana yang disiarkan oleh portal berita Malaysia Kini yang membabitkan nama-nama mereka ini maka selagi itulah spekulasi tidak sihat akan terus bertiup.

Begitu jugalah dengan pemimpin BERSATU seperti Pengerusi Biro Strategi dan Dasarnya, Datuk Dr Rais Hussin, yang sebelum ini kuat membela Nurul Izzah sehingga beliau ditegur oleh Ahli Majlis Pimpinan Tertingginya, Datuk Seri Redzuan Md Yusof.

Fb Kamarul Yusoff

4 ulasan:

 1. FUYOO KIKIKI PERANG PANJI BERMULA
  PANJI TOLO LABUH VS TOLO CLAMP DAP
  PANJI MANO YANG DOLU MELINGKUPNYA
  KITA TEPUKKK SEKUAT HATI LAH NANTI

  KIKIKIKI...

  PALO JUBO VS PALO PEROMPAK OTAI
  LANTAK PII LA SAPA MELINGKUP DOLU
  BARUA DARI UTARA NIH HAPRAK BINGAI
  KITA KASI PELINGKUP DEPA SATU SATU


  PUIIIIII...!!! SEMUA PEMIMPIN DARI UTARA MME HAPRAK.. ADE PULAU BAK MAI LEE KWAN YEW... KAYA SLOGAN ISLAM MADANI ISLAMIK STATE GAY LGBT PLURALISMA MURTAD DAN IMAN AKIDAH DI GADAI

  BalasPadam
 2. PANJI SEMERANG.....VS AL JUB....

  DIRANTAU....NUAR AL JUBURI SEMAKIN KUAT MENJUBURI RAKYAT RANTAU....

  BalasPadam
 3. PH akan kalah besar dlm prk rantau krn rakyat yg d temuramah semuanya mahu menghumban ph ke lubang taik nanti n anwar akan meroyan apabila calon bonekanya kalah tersungkor d tgn mat hasan

  BalasPadam
 4. lepas ni atok akan berlakon dpn org umno utk selamatkan tengkuk beliau dan seperti biasa melayu mudah lupa akan dipergunakan kembali..drama melayu mana blh menang lwn drama tamil..

  BalasPadam

Syiah tidak sesat? Fatwa pengharaman fahaman itu akan disemak balik kata Mufti Pulau Pinang

Tidak dipastikan mengapa kalut benar Mufti Pulau Pinang ini, sudah diketahui Syiah itu bukanlah satu Mazhab, tetapi itu adalah salah satu ca...