Khamis, 4 April 2019

HUTANG NEGARA SUDAH BERJAYA DIKURANGKAN KATA PERDANA MENTERI #viralhancing

KUALA LUMPUR 4 April - Tun Dr. Mahathir Mohamad memberitahu, kadar hutang negara sudah menurun susulan pertumbuhan Keluaran Dalam Kasar Negara (KDNK).


Perdana Menteri berkata, walau bagaimanapun proses mengurangkan hutang negara masih dijalankan.

“Kita sudah berjaya mendapatkan semula wang yang hilang, yang disimpan oleh Singapura. Wang itu juga membantu mengurangkan hutang.

“Kita juga sedang berusaha untuk mengurangkan nilai kontrak Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), jika tidak teruskan projek itu, kita perlu membayar jumlah pampasan yang tinggi,” katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen, hari ini. - UTUSAN ONLINE

3 ulasan:


 1. Nisbah hutang negara kepada
  Keluaran Dalam Kasar Negara hanya boleh turun jika peratus kenaikan hutang adalah rendah dari peratus pertumbuhan Keluaran Dalam Kasar Negara. Saya difahamkan hutang negara telah naik mendadak melebihi 10% sejak PH memerintah sementara kenaikan Keluaran Dalam Kasar Negara cuma 4%, so tak mungkin % hutang negara turun.

  Contoh mudah bagini:

  Kalau kamu berpendapatan RM 5000
  Kamu berhutang sebanyak RM 2500

  Kemudian pendapatan kamu bertambah menjadi RM 5400, Tetapi kamu menambahkan lagi hutang menjadi RM 2800,

  So dulu hutang kamu 50% (2500/5000) dari pendapatan kamu... Tetapi sekarang hutang kamu meningkat menjadi 51.8% (2800/5400) dari pendapatan kamu.

  BalasPadam
 2. SEBAB TU LE....BOLEH BIKIN KERETA TERBANG......NANYUK KE APA SI TUA RENTA NIH!!!

  BalasPadam
 3. TAPI....DARI NUAR AL JUB....BIAR LAH SI TUA RENTA NIH!!!

  BalasPadam

Kisah gaduh-gaduh ikut skrip sempena PRK Tanjung Piai oleh D4P dan Bersatu terbongkar

Pada awal-awal perbalahan antara Bersatu dan D4P kerana mulut Ronnie Liu, bila diamati jalan cerita kedua parti ini, rupa-rupanya ada berseb...