Ahad, 28 April 2019

UCAPAN MENGHASUT DAN MENGHINA RAJA-RAJA, INI SUDAH KETERLALUAN, KEBIADAPAN SYED HUSIN ALI TIDAK BOLEH DIBIARKAN #viralhancing

Kebiadapan Syed Husin Ali di Forum Malaysia & Statut Rome yang berlangsung di Auditorium Tun Suffian, Universiti Malaya akan dibiar oleh kerajaan?

Gambar sumber - TheTrueNet

Forum ini turut disertai oleh Peguam Negara, Tommy Thomas. Apakah peguam negara akan biarkan sahaja kata-kata yang menghasut ini?

Antara yang keluar dari mulut Syed Husin:

1) “Dalam dunia ini tak sampai saya rasa ada 30 Raja, sepertiga daripadanya adalah di Malaysia (kedengaran suara hadirin ketawa), mereka accede dan ratify, cuma di Malaysia ini Raja-Raja takut untuk ratify.”

2) “Tapi kedudukan mereka, mereka rasa terancam, kerana banyak sangat Raja di sini, banyak sangat belanja yang ditanggung oleh rakyat (kedengaran bunyi hadirin bertepuk), maka ada golongan rakyat yang sudah mula merasakan tak perlu lagi Raja, ada golongan rakyat, dan perasaan ini makin bertambah di kalangan muda.”

3) “Ada pula yang merasakan mengapa sembilan Raja, kalau hendakkan simbol, mengapa sembilan, mengapa tak satu saja?”

4) ” …juga akan menimbulkan soal macam mana nak ketepikan Raja-Raja yang sudah sekarang ini makin kuat.”

5) “Sebenarnya kebanyakan Raja yang ada sekarang ini adalah keturunan daripada orang yang diletakkan sebagai Raja atau pembesar yang diletakkan sebagai Raja oleh British. Dari Johor ke Perlis semua dilantik oleh British.”


6) “Masa Jepun dulu, Jepun turunkan Raja-Raja yang keturunan bukan Raja tu dan meletakkan mereka yang dianggap sebagai keturunan Raja sebenarnya. Bila British balik, dia letak keturunan yang mereka angkat lebih awal.”

7) “Satu lagi ialah Raja tu, sekarang ini terutama sekali, makin meluas menentang dan menceroboh perlembagaan.”

8) “Makin bertambah mereka (Raja) campur dalam politik. Apa sebabnya? Kerana golongan yang seperti AG sebutkan tadi, iaitu golongan pemimpin-pemimpin yang dulunya menyokong Statut Rom sekarang ini menentangnya, kerana bagi mereka sekarang ini mereka patut dapat golongan Raja dan golongan rakyat menyokong mereka atas dasar perkauman dan sebagainya.”


9) “…dari segi ekonomi pula akan bertambah parah, dan ini kita lihat berlaku di kalangan rakyat di mana Raja dianggap sebagai antara perompak kekayaan negara (kedengaran suara hadirin bersorak).”

Terima kasih buat Dr Kamarul Yusoff yang menyediakan transkripsi penuh ucapan si derhaka ini.

Sumber The Patriots

3 ulasan:

 1. KENYATAAN MENGHASUT TIADA TINDAKAN
  SIMPAN VIDEO INI NEXT PRU HEBOHKAN
  HANCUR PH KERAJAAN KITA SEDIAKAN
  SEDIAKAN KURUNGAN KERANA HASUTAN


  NEXT PRU KASI TANGKAP PUAK INI

  BalasPadam
 2. Biadap ...bangsat

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...