Khamis, 2 Mei 2019

BEKERJA BIARPUN BERGAJI RENDAH BERBANDING TIADA LANGSUNG GAJI KATA PM #viralhancing

Dalam keadaan rakyat ekonominya semakin mencabar, bantuan-bantuan rakyat sudah banyak dipotong, malah ada juga yang ditamatkan kerana Kerajaan Baharu beralasan kononnya akibat kekakangan hutang Kerajaan lama.

Gambar sekadar hiasan

Graduan baru, mungkin pening, kerja-kerja yang diidamkan mungkin tidak dapat dihajati, gaji yang berbaloi pula mungkin sukar untuk diimpikan.

Inilah polisi kerajaan baharu. Berapa ramai pula yang hilang pekerjaan? Sudah pasti memberi impak negatif kepada suasana perjalanan ekonomi yang adil untuk kita semua.

Penulis agak hairan dengan pendirian PM ke 7 ini. Adakah dia ingin melihat situasi rakyat semacam zaman dia menjadi PM ke 4 dahulu?

Zaman tu tidak kisah, segalanya masih murah, ada bas mini, tambangnya baru 40-60sen. Rokok pun sekotak RM2.70 kalau beli yang 20 batang.

Kalau makan pun zaman tu bawa RM10 boleh tahan 2 hari.

Zaman sekarang zaman berbeza, tu pasal Najib Razak berusaha supaya gaji makin menaik, kemampuan makin meninggi. Peluang perniagaan makin kencang, sana sini orang tidak kisah keluarkan duit untuk berbelanja.

Namun setelah setahun menerajui kerajaan baharu, pemikiran PM ke 7 ini nampaknya semakin kuno. Menyusahkan ramai orang.

Anda mungkin anggap, bagilah masa, cuba anda buat survey pukul keliling terhadap orang bekerja dan orang berniaga. Anda akan dapat jawapan dari situ. Ekonomi kita sekarang makin teruk.

Kata PM ke 7, bekerja biarpun gaji sedikit berbanding tiada kerja langsung.

MalaysianInsight

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/151494

BEKERJA lah walaupun gaji sedikit berbanding tiada gaji langsung, kata perdana menteri mengulas keengganan rakyat Malaysia melakukan pekerjaan kotor, sukar dan bahaya (3D).


“Upahnya rendah, tetapi jika awak tak bekerja, awak tak dapat apa-apa. Awak pilih,” kata Dr Mahathir Mohamad kepada wartawan hari ini selepas sambutan Hari Buruh di Putrajaya hari ini.


Tiada ulasan:

Catat Komen

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...