Selasa, 7 Mei 2019

KDNK 2019 DIUNJUR LEBIH PERLAHAN, TETAPI PH KATA EKONOMI MALAYSIA BAK HARIMAU MENGAUM #viralhancing

Firma penyelidikan mengunjurkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia bagi 2019 akan lebih perlahan berbanding tahun sebelumnya.

AmBank Research menjangkakan KDNK Malaysia antara 3.8 peratus dan 4.2 peratus pada suku pertama 2019 berban­ding 4.7 peratus yang dicatatkan pada suku keempat 2018.

Sumber gambar - Kapital.my

“Berdasarkan prospek data KDNK yang lemah pada suku pertama serta khabar angin bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) mungkin menurunkan kadar dasar semalaman (OPR) semasa pada 3.25 peratus, pada mesyuarat jawatankuasa dasar monetari bulan ini, semakin menjadi perhatian.

“Bagaimanapun, kami menjangkakan bank pusat berkemungkinan akan mengekalkan kadar pada mesyuarat Mei ini, dan menurunkan kadar pada Julai,” katanya dalam nota kajian hari ini.

AmBank juga berkata, eksport dan import kekal dalam jajaran negatif untuk bulan kedua berturut-turut, dengan eksport susut 0.5 peratus tahun ke tahun pada Mac manakala import merosot 0.1 peratus, menjadikan eksport suku pertama 2019 susut 0.9 peratus.

Sementara itu, Kenanga Investment Bank Bhd. menjangkakan pertumbuhan KDNK terus perlahan sehingga suku kedua tahun ini pada 4.2 peratus daripada 4.4 peratus yang dianggarkan pada suku pertama 2019.

Firma itu mengunjurkan pertumbuhan KDNK Malaysia bagi 2019 akan lebih perlahan pada 4.5 peratus daripada 4.7 peratus pada 2018.

“Walaupun kelembapan eko­nomi pada suku pertama 2019 sudah mula beransur-ansur surut, seperti ditunjukkan oleh kenaikan Indeks Pengurus Pembelian Pembuatan bagi April iaitu pada 49.4 daripada 47.2 pada Mac, walaupun kekal dalam kedudukan menguncup, ditambah dengan kenaikan Indeks Baltic Dry pada 1,011 daripada 689 pada Mac, kami mengekalkan pandangan kami bahawa prestasi perdagangan akan terus kekal suram,” kata­nya dalam nota kajian hari ini.

Menurut Kenanga IB, ini berdasarkan ketidaktentuan hasil rundingan perdagangan antara Amerika Syarikat (AS)-China dan pertumbuhan ekonomi yang sederhana dalam pasaran utama global termasuk China, Kesatuan Eropah dan AS.

UtusanOnline

1 ulasan:

  1. https://abnnasution.blogspot.com/2019/05/disebabkan-menteri-melayuislam-membisu.html?m=1

    di sebabkan pemimpin melayu diam bisu atau dah jadi setan bisu..!!

    BalasPadam

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...