Selasa, 7 Mei 2019

PENCAPAIAN TAHUN KEDUA KERAJAAN PH AKAN LEBIH HEBAT #viralhancing

Pada Khamis ini, 9 Mei, adalah ulang tahun pertama pilihan raya umum ke-14 yang bersejarah.

Umumnya, tulisan, komen, pernyataan dan analisis yang dibuat adalah terhadap prestasi kerajaan persekutuan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir Mohamad itu berkisar pada pencapaian dan kegagalan dalam tempoh setahun ini.

Keseluruhannya ialah banyak pencapaian dibuat. Tetapi pada waktu sama ada suasana kehampaan dan kekecewaan kerana manifesto PH didakwa tidak dapat dicapai sepenuhnya.

Namun isu utama adalah ekonomi, khususnya kos hidup yang tidak menurun.Di atas segalanya itu pula adalah usaha Barisan Nasional (BN) untuk kembali berkuasa melalui pilihan raya umum ke-15 dengan mengharapkan kerajaan PH ini hanya dapat bertahan sepenggal.

Untuk kembali berkuasa, Umno mengadakan pakatan dengan PAS atas nama bangsa Melayu dan umat Islam.

Kekuatan politik ini diperagakan melalui Himpunan Pertahan Kedaulatan Ummah yang diadakan di Jalan Tuanku Abdul Rahman 5 hari sebelum ulang tahun kerajaan PH itu.

Apa yang berlaku pada masyarakat Malaysia ini adalah polarisasi politik yang dirasakan bertambah tajam.

Lebih-lebih lagi dengan penyalahgunaan kebebasan media sosial yang gagal ditangani pihak PH.

Sedangkan ketika BN berkuasa, pihak pembangkang tidak dapat memanfaatkan media kerana ia dikawal kerajaan. Media sosial pula ketika itu belumlah seluas berkembang seperti yang ada hari ini.

Sentimen dan emosi yang berkaitan dengan kaum dan agama mudah menarik sokongan berbanding dengan idealisme dan fahaman politik moden seperti demokrasi, kedaulatan undang-undang, keadilan pilihan raya, kebebasan rakyat dan hak warga negara tanpa mengira kaum serta anutan agama.

Maknanya, adalah lebih menarik bagi banyak orang untuk bersikap populis dan mendokong kaum dan agama melebihi nilai kemanusiaan seperti keadilan dan kejujuran.

Apabila bersikap keterlaluan, seseorang boleh sanggup melanggar segala nilai idealisme moden dengan demokrasi diketepikan atas hujah kepentingan kaum dan agama adalah lebih utama.

Hinggalah seolah-olah dalam ajaran agama dan adab bangsa tidak ada nilai kebebasan, kerakyatan dan kemanusiaan.

Sebagai contoh, sikap itu boleh menganggap bahawa soal rasuah bukanlah penting berbanding dengan apa yang dilihat sebagai kedaulatan kaum.


Sedangkan kehidupan bernegara bangsa moden menuntut kedaulatan undang-undang dan masyarakat yang bebas rasuah.

Pada hari Sabtu itu, penulis menghadiri suatu sesi libat urus Jawatankuasa Pembaharian Sistem dan Undang-undang Pilihan Raya (ERC) dengan pengamal media.

Jawatankuasa ini adalah di bawah Jabatan Perdana Menteri bagi melaksanakan salah satu janji pilihan raya PH untuk melakukan pembaharuan sistem pilihan raya negara supaya adil dan demokratik.

Jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Rashid Abdul Rahman, bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mempunyai pengalaman 6 kali pilihan raya umum.

Mendengar taklimat beliau mengenai amalan pilihan raya selama ini, negara memperlihatkan dengan jelas bagaimana ia tidak mencapai tahap demokratik sewajarnya.

Dengan itu dapat disedari bahawa pada 9 Mei tahun lalu, PH yang memperoleh sokongan majoriti rakyat nyaris tidak dapat membentuk kerajaan kerana amalan pilihan raya di negara itu.

Antara apa yang berlaku pada malam itu ialah kelewatan pengumuman keputusan bagi membolehkan usaha untuk mengekalkan kuasa BN.

Walaupun usaha itu gagal tetapi amalan pilihan raya di negara itu menyediakan ruang untuk menggagalkan hak PH memerintah.

Ada negara maju yang menjadikan tindakan melambatkan pengumuman keputisan pilihan raya sebagai perbuatan jenayah.

Maka bagi menyambut ulang tahun pertama kerajaan PH, ada baiknya bagi rakyat negara ini mengetahui dan mengingati apa yang berlaku pada detik-detik selepas pilihan raya dan pembentukan pentadbiran baharu.

Dalam pada itu, perlu juga disedari bahawa sejak pilihan raya umum pertama negara ini pada tahun 1955, amalan demokrasi ini memberi kelebihan kepada parti kerajaan berbanding pembangkang.

Walaupun negara ini secara konsisten dapat mengadakan pilihan raya dan memberikan peluang pemilihan kerajaan untuk rakyat secara aman tetapi ia melalui proses cacat yang menafikan hak rakyat.

Hanya apabila wibawa kerajaan sudah begitu buruk dan muncul pula kepimpinan pembangkang yang cukup berwibawa untuk diterima oleh rakyat iaitu Dr Mahathir, proses pilihan raya yang cacat tidak dapat lagi membendung kehendak rakyat.

Para pemimpin PH terutamanya dari kalangan yang lama menentang BN tentu sedar mengenai proses cacat ini telah sentiasa menuntut reformasi pilihan raya. Maka sebab itu ia terkandung dalam manifesto PH.

Usaha reformasi pilihan raya ini pasti juga disokong oleh parti pembangkag kerana hanya dengan amalan yang bebas, adil dan licin barulah mereka berpeluang untuk menang dalam pilihan raya akan datang.

Bayangkan kalau PH meneruskan amalan demokrasi cara Umno selama 61 tahun. Maka ia juga boleh berterusan memerintah untuk puluhan tahun dan tiada peluang bagi BN untuk kembali berkuasa.

Dr Mahathir sendiri yang memimpin BN selama 22 tahun tentu amat arif tentang apa dan bagaimana partinya dapat sentiasa memenangi pilihan raya umum.

Pemimpin-pemimpin pembangkang yang lama seperti Lim Kit Siang dan Mohamad Sabu juga tentu tahu mengenai perkara ini.

Mereka berterusan bertanding dan mengharapkan suatu keajaiban yang akan akhirnya menumbangkan BN.

Keajaiban ini muncul dengan Dr Mahathir menubuhkan PPBM dan menyertai pembangkang.

Maka Dr Mahathir memimpin PH dengan mandat untuk melakukan pembaikan, pembaharuan dan reformasi terutama terhadap institusi pemerintahan negara termasuklah amalan pilihan raya di negara ini.

Banyak langkah bagi mengukuhkan institusi negara telah dilakukan sejak hari pertama beliau menjadi ketua kerajaan.

Antaranya membanteras rasuah melalui Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM).

Kemenangan PH pada 9 Mei 2018 adalah antaranya untuk membetulkan institusi-institusi negara, dan bukan sekadar menangani isu ekonomi.

Usaha ini adalah berbentuk jangka panjang. Bukan saja hasilnya hanya akan diperoleh pada waktu lama tetapi ia turut memerlukan komitmen keseluruhan dan berpanjangan dari ahli politik PH dengan kerjasama kakitangan awam dan sebilangan besar rakyat negara ini.

Ini bermakna usaha Dr Mahathir perlu dilanjutkan oleh penggantinya, Anwar Ibrahim dan malah juga BN dan sekutu-sekutunya jika mereka memenangi pilihan raya umum ke-15.

Maknanya tidak ada patah balik bagi negara dengan perubahan ini. Jika tidak, ia menjadi hasil balik asal.

Sebab itu, ulang tahun kerajaan PH ini memerlukan penegasan semula penyokongnya untuk terus menyempurnakan apa yang telah diazamkan sebelum menang pada tahun lalu.

Dengan mengambil kira usia Dr Mahathir tahun ini – 94 tahun – dan pergolakan politik yang melibatkan sentimen kaum dan agama semakin rancak dalam 4 tahun akan datang, maka ulang tahun kedua penubuhan kerajaan PH pada 9 Mei 2020 akan lebih hebat.

Lebih-lebih lagi ia merupakan tahun yang asalnya merupakan wawasan dan sasaran Dr Mahathir untuk menjadikan Malaysia negara maju.

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

Sumber FMT

1 ulasan:

 1. ATOK KLU MARKING KETAS PEKSA SUMA 5/10 KATANYA..
  ATOK NILAI MARKING SEBUAH KEDAI ROTI AJER..
  TAHNIAH TMJ SANTUNI DNG PENUH ADAP SI BANGKA
  CUBA HERET EMOSI RAKYAT STRATEGI LAPUK SI BANGKA

  SYABAS TUANKU TMJ YOUNG BRAVEHART ANAK MUDA
  JAWAPAN SOPAN MENYANTUNI HAPRAK TUA HARAMJADAH
  TUA BANGKA SAJA GADUH ALIH ISU ISU NEGARA
  NAK HERET RAKYAT SUPAYA MENYEBELAHI SI FITNAH


  MANA JAMBATAN BENGKOK ATOK KAU DULU NAK ALIH ISU HERET RAKYAT LAWAN RAJA
  INI YOUNG PRINCE EDUCATED MAN... SEKILAS NGATA ORANG BODOH 3 JARI TUNJUK BODOH KAT IDUNG ATOK KAU BALIK...


  AWESOME TMJ.. JAWAB DNG HIKMAH DAN SANTUNI TUA BODOS TU... LAYAN TAK LAMA LAGI OUSTED LA TU....

  ATOK TU ADE MACAI KATE ADE KERAMAH EEHH EEHH..!??
  LAGI KUAT MAKI KERAMAH LAGI TINGGI EEHH EEHHH...??
  ATAU SAJA ALIH ISU NEGARA HERET SKLI RAKYAT EEHH EEHH..!!??
  JAMBATAN BENGKOK BILA NAK BUAT EEHH EEHH..??  ATOK ADE KERAMAH BAILOUT EEHHH EEHH..!!EEHHH..!!??

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...