Selasa, 4 Jun 2019

FAIZ SOKONG DAN PUJI KEBERANIAN MAT SABU DIPENTAS DUNIA #viralhancing

Setelah hampir dua hari Mat Sabu dibahan bukan sahaja di Malaysia, malah di luar negara memperkatakan betapa sengalnya seorang menteri Pertahanan Malaysia berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Malah menjadi bahan jenaka warganet sehingga tiada 'mahacai' berani mempertahankan Mat Sabu.

Mungkin kerana kasihan atau nak sengaja menghulurkan kepala untuk dibahan dan dibalun. Maka Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil pun berani ke hadapan untuk maruah presiden partinya (Amanah).

Dalam artikel Malaysiagazatte

Faiz pertahan Mat Sabu

Keberanian Mohamad Sabu berkomunikasi bahasa Inggeris dalam sesi dialog antarabangsa berkenaan isu keselamatan perlu dilihat daripada sudut positif.

Gambar sumber Malaysiakini

Menurut Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil, apa yang dilakukan oleh Menteri Pertahanan itu menunjukkan Malaysia mempunyai pendirian tegas memerangi ancaman keganasan atau terrorism.

beliau, walaupun penguasaan bahasa Inggeris penting sebagai medium komunikasi antarabangsa namun ianya bukan ukuran kompetensi dan kebijaksanaan seseorang pemimpin.

Katanya, ramai juga pemimpin utama negara lain masih mengekalkan bahasa ibunda masing-masing dalam dialog atau persidangan antarabangsa.

“Oleh itu, rakyat perlu menilai intipati asas ucapan Mohamad atau Mat Sabu, bukan kekhilafan yang langsung tidak mencacatkan substance ucapan beliau.

Jika didengar semula ucapan Mohamad, beliau merujuk Perdana Menteri New Zealand sebagai she namun di penghujung ayat menggunakan perkataan him yang tidak mengubah intipati  ucapannya.

Sudah tentu Mat Sabu tahu jantina Perdana Menteri itu itu adalah seorang wanita, katanya.
“Di samping itu, penggunaan perkataan mother dan fatheradalah merujuk kepada penaja pengganas yang merupakan terma biasa digunakan dalam counter-terrorism. Perkataan tersebut tidak seharusnya diterjemah secara literal,” katanya dalam kenyataan kepada media semalam.

Dalam pada itu, beliau menempelak kenyataan Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong terhadap Mat Sabu berhubung penguasaan bahasa Inggeris dalam dialognya di Singapura baru-baru ini.
Katanya, kenyataan Presiden MCA itu tidak lain sebagai cubaan mengalihkan perhatian rakyat terhadap skandal korupsi pemimpin kleptokrat Barisan Nasional (BN) yang berhadapan dengan berpuluh tuduhan di mahkamah.
Justeru, Faiz mahu rakyat positif untuk bersama kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang diangkat atas suara keramat mahukan perubahan dilakukan.

Perubahan asas yang sedang dilakukan kerajaan hari ini adalah memerangi rasuah dan korupsi dan usaha inilah yang menakutkan pemimpin BN.

“Korupsi dilakukan pemimpin BN adalah berskala besar yang melibatkan kehilangan wang berbilion ringgit seperti skandal 1MDB, Felda, Tabung Haji dan banyak lagi institusi dana awam lain.

“Skandal mega ini menyebabkan negara berhutang lebih RM1 trilion dan kerajaan PH dalam usaha mengurangkan hutang negara kepada 54 peratus bagi memulihkan ekonomi negara, dan seterusnya mengurangkan beban kos sara hidup.

“Jangan kita lupa kepada ucapan Peguam Negara Amerika Syarikat, Jeff Sessions bahawa “1MDB scandal is kleptocracy at its worst” yang menjadi mimpi ngeri kepada pemimpin BN yang sedang dibongkarkan pihak berkuasa,” ujar beliau. – MalaysiaGazette


3 ulasan:

 1. KALAU HINDU 3 CALIT JELUTONG MARI
  AGIH DAGING LEMBU KORBAN AIDILFITRI
  AMACAM KASI BETINO INDIA JOIN SEKALI
  AGIH DAGING TOHAN DEPA UTK KALI INI


  mintak masjid pulau pinang anjur majlis agih daging lembu oleh MP Jelutong MP Betino india dan MP DAP agih agihkan pulak daging lembu untuk hari raya.... jangan masjid P. Pinang bagi masak daging babi udah lerr...


  Amacam Bro Semua daging lembu tuhan 3calit jelutong dan Cino DAP agih daging pulak...  muahahah muahahaiuuuueww
  nak sangat ko agih skli daging tohan ko...


  miajalipahJR

  BalasPadam
 2. Malaysia Minister of Defence

  To Faiz Padil

  Mohamad bin Sabu

  Qualifications :

  - Kicked out of Mara Institute of Technology...
  - Good at cooking...
  - can crack jokes...

  Sepatutnya Mat Sabu akui kelemahan Bahasa Inggeris dia...

  Gunakan jer Bahasa Melayu, sebab ada penterjemah yang akan terjemahkannya ke dalam Bahasa Inggeris...

  Lebih elok dari gunakan Bahasa Inggeris, tapi memalukan diri sendiri dan negara...

  PH dah memerintah lebih dari setahun, kenapa tak ada inisiatif dari Mat Sabu untuk perbaiki Bahasa Inggeris?

  Mat Sabu kena ingat, sekarang nie dia seorang menteri dan imej serta kredibiliti seorang menteri akan melambangkan imej dan kredibiliti negara...

  Dah lah dalam ekonomi, dunia gelakkan kita dengan Menteri Kewangan yang berwatak BADUT!!!

  Sekarang muncul pula BADUT kedua dari Menteri Pertahanan!!!

  Memang layaklah kerajaan PH menjadi kerajaan sepenggal...

  Gagal mentadbir negara dengan baik dan gagal bawa imej negara di pentas antarabangsa...

  BalasPadam
 3. Alhamdulillah alAllberi kuasa kepada pakatan supaya rakyat tahu siap yang zalim

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...