Sabtu, 29 Jun 2019

LAPORAN PENINDASAN ETNIK ISLAM DI XINJIANG ADALAH 'PALSU' KATA MUJAHID #viralhancing

PETALING JAYA: Selepas penggunaan isitilah propaganda China untuk merujuk kepada kem tahanan Xinjiang dikritik warga Internet, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa menyifatkan laporan mengenai penindasan umat Islam di China sebagai “berita palsu”.


“Berita palsu di China mengenai umat Islam ditindas boleh mencetuskan gelombang simpati pada orang yang ditindas dan menjejaskan hubungan,” kata Mujahid dalam ucapan yang disampaikan di Universiti Pengajian Luar Beijing semalam.

Beliau kemudian membuat perbandingan dengan dakwaan penganut Hindu di Malaysia dianiaya.

“Sementara berita palsu tentang penganut Hindu diperlakukan secara tidak adil oleh orang Islam di Malaysia contohnya boleh mencetuskan kebencian terhadap orang Islam minoriti di India,” katanya.

Kenyataan itu menyusuli kritikan terhadap Mujahid menggunakan istilah “pusat latihan” bagi meruguk kepada sebuah kem kontroversi yang ditubuhkan untuk “mendidik semula” penentang beragama Islam di wilayah Xinjiang yang bergolak.

dengan pelbagai kemahiran seperti menjahit, kelas perundangan, seni, gubahan bunga dan sebagainya,” katanya di Facebook bersama gambar lawatannya.

Catatan itu mengundang kritikan daripada pengguna Facebook, yang berkata Mujahid mengulangi propaganda China apabila menggambarkan kem-kem tahanan di Xinjiang sebagai “pusat latihan”.

China pernah menafikan pendedahan-pendedahan mengenai kewujudan kem-kem tahanan seperti itu, tetapi kemudian berkata ia adalah “pusat-pusat vokasional” untuk “menyelamatkan” orang daripada pengaruh pelampau.

Badan-badan hak asasi sekian lama menuduh China bertindak keras terhadap penentangan di Xinjiang dengan alasan melawan ekstremisme orang Islam.

Dalam ucapannya, Mujahid berkata Malaysia dan China berkongsi pendekatan sama dalam mengintegrasikan kumpulan etnik berbeza.
“Malaysia mengamalkan integrasi nasional melalui pemeliharaan budaya dan tradisi setiap kumpulan etnik tetapi bersatu sebagai satu keluarga besar iaitu rakyat Malaysia.

“Republik Rakyat China (PRC) mengamalkan pendekatan sama dengan menjaga identiti setiap kumpulan etnik tetapi mengintegrasikan ke arah satu unit keluarga yang besar.”

“Satu-satunya perbezaan perlembagaan Malaysia menetapkan Islam sebagai agama persekutuan, sementara PRC tidak menganggap mana-mana agama sebagai agama negara,” katanya.

Mujahid juga memuji usaha China memerangi ekstremisme.

“PRC juga secara aktif menggunakan pendekatan sedemikian dalam perjalanannya yang panjang untuk mewujudkan dunia yang aman dan harmoni.”

FMT

4 ulasan:

 1. MERAYU SAYU HAZIQ MINTAK PERHATIAN SEX SEMBURITNYA
  KAPTEN [email protected] BUAT BUTA SEBELAH MATA NYA
  [email protected] KUNYIT AVENGES IDOLA SI BANGKA RENTA
  [email protected] KUNYIT SEMBURIT DI MESIA NO HAL PUNYA


  KIKIKIKI... KAPTEN [email protected] [email protected] KATA SCANDAL SEX BERSEMBURIT SESAMA JANTAN TIADA MASALAH JADI PEMIMPIN DI MESIA NI... KO RASEEE..??

  MACAIII TEPUKKKK...!!!

  KEPTEN KUNYIT [email protected] CAKAP BERJUBO SEMBURIT SESAMA JANTAN TAK ADA MASALAH NAK JADI PEMIMPIN...

  KANN DAN MENDAPAT..KO RASE....???

  KIKIKIKI..


  miajalipahJR

  BalasPadam
 2. KALAU NAKKAN PERKARA YANG SBENAR, BUAT LAWATAN DENGAN KEM KEM BERASINGAN.

  BalasPadam
 3. Kelmarin, Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) berkata pihak Jabatan Alam Sekitar telah mengesan kehadiran gas “methyl mercaptan” di Pasir Gudang, yang merupakan satu keganjilan

  RUPA NYA GAS METHYL MER'CAPTEN' DI PASIR GUDANG
  GAS SEMBURIT JEMIN [email protected]'CAPTEN' KUNYIT PERTAHANKAN
  BANYAK GAS FITNAH BERACUN CUBA DISEMBUNYIKAN
  KARMA KJAAN FITNAH SUMA GAS BERACUN MACAI TADAHKAN  KIKIKIKIKI.... KAPTEN [email protected] SEDAYA UPAYA PERTAHANKAN GAS SEMBURIT JEMIN DARI DIGODAM JADI PERDANA MINTRI  KIKIKIKI...

  BalasPadam
 4. FILEM AVANGERS ADA KEPTEN AMERIKA DAN THOR
  FILEM SEMBURIT MESIA ADE KEPTEN KUNYIT @THIR
  SKANDAL SEMBURIT MESIA NO HAL BOLE JADI PIEM LORR..!!
  ASAL ANAKCUCU KRONI KAYARAYA SAMPAI KIAMAT BERAKHIR  SELAGI ADA KEPTEN [email protected] MALAYSIA MAKA JEMIN LAYAK JADI PM


  KIKIKIKI..

  BalasPadam

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...