Sabtu, 6 Julai 2019

PENDUDUK TIDAK TAHAN SAMPAH BERBAU BUSUK, PUNCA UTAMA ADALAH TENDER KUTIPAN SAMPAH YANG TIDAK TELUS

PENDUDUK TIDAK TAHAN BAU BUSUK

Lebih 2,000 penduduk di Taman Ria, Padang Serai di sini terpaksa berhadapan bau busuk akibat kegagalan pihak kontraktor sampah mengutip sampah di kawasan itu sejak minggu lalu.


Tinjauan kami mendapati longgokan sampah semakin banyak dan keadaan bertambah rumit apabila sampah-sampah itu mula mengeluarkan bau busuk.

Penduduk mendakwa keadaan semakin hari semakin buruk apabila air dari sisa longgokan sampah yang tidak dikutip telah mengalir ke kawasan rumah mereka.

Penduduk, Kassim Ahmad, 57, berkata, keadaan ini dikesan sejak minggu lalu dan keadaan seolah tidak berubah biarpun telah diajukan kepada pihak berwajib.

Kegagalan kontraktor untuk mengutip sampah dikatakan ada kaitan dengan skandal penyelewengan tender kontrak itu baru-baru ini.

Difahamkan, kontraktor-kontraktor baharu yang dipilih tidak memenuhi kriteria tender dan bantahan telah disuarakan oleh wakil kontraktor bumiputera Kedah dan Perlis dalam satu memorandum kepada Perdana Menteri.

Susulan bantahan itu, pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan Ketua Eksekutif Environment Idaman Sdn. Bhd. bersama kakitangan syarikat itu atas dakwaan rasuah baru-baru ini.

1 ulasan:

 1. ... HARAMKAN UMNO SEGERA...


  kepada melayu bodoh macam blogger KD budak suman yg mme azali bodoh Jon Doe.. haramkan UMNO secepat mungkin..

  Kami lawan bukan nama nya Che Det Mudah Lupa kami lawan bukan namanya Anwar Aljuboori..

  Kami lawan sebab kedua dua melayu bodoh ini pengamal Pluralisma Murtad COMANGO lgbt gay politik toksik keluarga haprak
  PAS kan ada....!!!

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...