Jumaat, 30 Ogos 2019

Apa sebenar yang cuba disembunyikan?

Saya lama dok pertimbangkan samada nak bersuara atau just act ignorant.. Takut salah ayat jadi bunyi racist πŸ˜…


Saya duduk di cyberjaya sudah 4 tahun.. Setiap tahun saya pindah rumah. Siapa follow saya memang tahu saya memanjang pindah rumah sebab saya suka eksperimen tukar persekitaran.

Ada duduk di kondo tingkat paling atas, tingkat 35. Ada cuba duduk kondo atas shopping mall. Ada cuba duduk rumah teres.. Semuanya area cyberjaya sejak 4 tahun lepas.

Suasana cyberjaya baru

Yang biasa datang cyberjaya mesti tahu yang ramai foreigner sini. Mostly arab dengan kulit hitam.. Bangla sudah tentu ramai juga sebab cyberjaya ni banyak projek tengah membangun..

Tapi sejak tahun lepas, saya perasan satu trend baru.. Iaitu makin ramai warga China di sini.. Bukan orang cina Malaysia tau.. Cina China..

Diorang tak boleh cakap english.. Melayu apatah lagi.. China sana tu.. Makin lama, makin ramaaiiii..

Ditampalnya iklan jual arak sesuka hati di pintu setiap kondo.. Sampah bersepah.. Vandalism.. Conteng lift dengan tulisan cina.. Saya duduk semuanya kondo baru tau. 4 tahun sentiasa pindah rumah ke kawasan yang baru naik..

Ingat, ini bukan orang cina Malaysia.. Ini pure cina dari China.. Tak tahu langsung english dan bahasa melayu.. Tapi ramai ramai duduk di cyberjaya.. Antara tempat hotspot industri di Malaysia.

Bila fikir balik

Dok fikir-fikir, asal tetiba jadi gini secara mengejut.. sebelum ni jarang sikit.. ini tiba tiba ramai 🧐

Bamm! Baru perasan.. Trend ni wujud selepas PRU 14.. fuhh.. Part sini yang saya takut kena cop racist ni πŸ˜‚

Sebelum ni saya buat tak tahu je bila orang viralkan yang banyak orang dari China dapat warganegara kat Jabatan Pendaftaran Negara.. Maybe gimik pembangkang je..

Tapi bila bandingkan trend yang berlaku di sekeliling saya, macam tele lah pulak.. hmm.. betul-betul lepas PRU14 rate kemasukan dia mendadak..

Adakah kebetulan? Ke macam mana? Perlu ke kita risau? Atau anggap ini satu dari kemajuan dan nyanyi lagu Negaraku 🀭

ps: ini apa yang saya nampak di cyberjaya.. Tempat lain saya tak tau..
pss: post ini dah di edit beberapa kali supaya mesej saya jelas.

JOM SAMA2 KITA VIRALKAN AGAR JABATAN IMIGRESEN LAKUKAN TINDAKAN SEWAJARNYA...

1 ulasan:

  1. PAKAI TANJAK TENGKOLOK #HPU914

    PIAGAM PENYATUAN UMAH 14.9.2019 AWASI SABOTAJ DAN HIJACK MADEY

    Persetujuan diantara Pas dengan Umno untuk bergabung dan bekerjasama yang akan dipamerkan dalam majlis menandatangani Piagam Ta'awun Siyasi 14 September 2019 di Bangunan UMNO PWTC nanti adalah satu titik tolak politik besar demi untuk negara Malaysia akan datang.

    Peristiwa 14 September bersama 11 Muharram 1441 akan datang ini adalah peristiwa besar yang penting bagi umat Melayu khasnya dan dunia politik amnya.

    Peristiwa kehadiran lebih 10,000 pimpinan peringkat bawahan seluruh negara kedua-dua parti PAS dan UMNO ini menjadi satu titik tolak politik kebncian dikuburkan dan POLTIK MATANG DAN SEJAHTERA akan memainkan peranan dalam politik tanah air.

    #HPU914 KITA BERTANJAK TENGKOLOK
    PENYATUAN UMAH ISLAM DAN MELAYU
    KINI SARANG TABUAN SUDAH DIJOLOK
    KE MEDAN PERANG #HPU914 KITA BERSATU


    AYOHHHH HAPUSKAN SI MUNAFIK DAN SANG FITNAH

    Piagam Ta'awun Siyasi akan disambut dengan takbir, Allahuakbar! dan gemaan Hidup Melayu! oleh Pas dan Umno. Bagi mereka kejayaan mengadakan gabungan dan kerjasama politik itu merupakan satu kelahiran politik baharu di negara ini yang akan mengubah era politik tanah yang selepas 62 tahun merdeka.

    #hpu914boikotbarangcina
    #buymuslimprodukonline

    BalasPadam

Pakatan sangat yakin akan menang besar di Tanjung Piai, rakyat tetap memilih kami, bukan BN

Nampaknya PH sedang menggunakan gear terakhir untuk meyakinkan kepada semua jentera mereka yang lemau kerana kurangnya orang hadir ke cerama...