Jumaat, 16 Ogos 2019

MENTERI PERPADUAN MELAWAT NEW DELHI

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan Negara dan Kesejahteraan Sosial), Senator P Waytha Moorthy bertemu dengan Menteri Hal Ehwal Luar India Shri S Jaishankar di New Delhi semalam.

Menteri yang dalam lawatan kerja rasmi ke India itu menyampaikan ucapan Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad kepada Perdana Menteri Narendra Modi atas kemenangannya pada pilihan raya umum Mei lalu.

Untuk rekod, Modi dari parti nasionalis Hindu, Parti Bharatiya Janata (BJP) mengekalkan jawatannya untuk penggal kedua memimpin India.

Memetik kenyataan dari pejabat Waytha yang juga Pengerusi Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (HINDRAF) itu, Malaysia dan India mempunyai hubungan sejarah dan budaya yang sedia ada.


 Pemberitahuan lawatan Waytha Moorthy ke New Delhi itu dimuat naik di Facebook beliau hari ini dalam versi hanya bahasa Inggeris dan bahasa Tamil.

Sehubungan itu, kenyataan tersebut memberitahu kunjungan Waytha akan meningkatkan lagi hubungan dua hala melalui perdagangan, pelaburan, pembangunan infrastruktur, pendidikan, budaya, pelancongan dan kesihatan yang boleh memberi manfaat kepada pembangunan sosio-ekonomi kedua-dua negara.

Katanya lagi, Malaysia adalah rakan dagangan ke-10 terbesar bagi India pada masa ini dengan kerjasama perdagangan dan ekonomi dua hala lebih daripada AS$15 bilion (RM63 bilion).

Kesesuaian

Bagaimanapun, kunjungan Waytha ke New Delhi itu mengundang pertikaian orang ramai antaranya kedudukan Datuk Saifuddin Abdullah yang masih sebagai Menteri Luar.

Selain itu, lawatan kerja rasmi Waytha itu berlaku selepas kerajaan India memberi nota permohonan kepada Malaysia bagi mengekstradisi pendakwah terkenal, Dr Zakir Naik.

Turut dipersoal tentang kesesuaian waktu lawatan Waytha memandangkan India telah menghapuskan status istimewa Kashmir pada 5 Ogos lalu beberapa jam selepas New Delhi mengenakan perintah berkurung di wilayah majoriti penganut Islam itu.

Terdahulu, pihak berkuasa India pada 2 Ogos lalu memberitahu pelancong supaya meninggalkan Kashmir kerana ‘ancaman keganasan’, manakala laporan media menyebut 25,000 ketumbukan tentera telah dihantar ke wilayah Himalaya yang bergolak itu.

India juga sebelum ini mengharamkan parti politik Islam Pakistan, Jamaat-e-Islami (JeI) di Kashmir selama lima tahun kerana didakwa menyokong kumpulan pemisah di wilayah tersebut.

Kementerian Dalam Negeri India menyifatkan JeI boleh mendatangkan ancaman keselamatan kepada banyak pihak.

Difahamkan ratusan penduduk sudah ditahan kerana dituduh bersimpati dan didakwa menyokong penentangan kumpulan pemisah di Kashmir, lapor Al Jazeera.

Seramai 500 individu daripada pelbagai latar belakang termasuk pensyarah universiti dan aktivis dilapor telah ditahan dalam operasi dijalankan oleh pihak berkuasa India di Kashmir.


Berita penuh https://malaysiadateline.com/menteri-perpaduan-lawat-new-delhi/

3 ulasan:

 1. pelik macai pegawai pengiring Jijah TP PM dan Bakal PM tak amik gambar dll.

  Bang non tak kan la satu gambar video klip bang non perji haji tak siar lansung...


  mabrur sangat haji bang non kottt..

  dapat haji mabrut pluralisma kott..!


  #susahnakcayoapolaginakterimo

  BalasPadam
 2. Brother Anwar Bin Ibrahim where are you...? Hiding..!? Coward..!? Play Safe..!? Buy Time...!? or Dead...!?

  The controversial Islamic preacher who spews venom in his speeches seems to have special protection from the ruling elites, especially the interim prime minister.

  I call on PKR president Anwar Ibrahim to reveal his take on the issue. Does Anwar, like Mahathir, wish to keep Zakir here in Malaysia or send him back to India to face charges of money-laundering and others?

  While it is a foregone conclusion that Mahathir is against sending Zakir back home, we, the rakyat, want to know Anwar's stand, as he eventually will be our PM.

  Anwar cannot be forever silent on the Zakir Naik matter which is heating up the debate among Malaysians between those who want him deported to India and those who welcome him to stay in the country.

  BalasPadam
 3. ASS..WR.WB.SAYA pak resky TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH
  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208)
  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  DIJAMIN TIDAK MENGECEWAKAN ANDA APAPUN ANDA MINTA INSYA ALLAH PASTI DIKABULKAN BERGAUNLAH SECEPATNYA BERSAMA KAMI JANGAN SAMPAI ANDA MENYESAL

  BalasPadam

[Gempar] Pemimpin Armada ditangkap miliki ganja dalam jumlah besar

 Seorang tokoh Pemuda Bersatu (Armada) telah ditangkap polis pada 20 Jan lalu atas dakwaan memiliki dadah dalam jumlah yang besar. Perkara i...