Ahad, 4 Ogos 2019

TULISAN JAWI : UMNO DAN PAS USAHLAH CARI MODAL POLITIK UNTUK KEPENTINGAN POLITIK PARTI MASING-MASING KATA MENTERI #viralhancing

Pemimpin UMNO dan Pas dinasihat tidak memainkan isu bantahan penggunaan tulisan jawi dan seni khat ke dalam buku teks di semua sekolah hanya untuk kepentingan politik parti masing-masing.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata, kerajaan lebih mengetahui apa yang ingin dilaksanakan.

"Sepatutnya isu itu dilihat secara positif dan diberikan idea bukan untuk membantah atau membangkang semata-mata," katanya pada sidang media selepas Program Dialog Rahmatan Lil Alamin Bersama NGO-NGO (Badan Bukan Kerajaan) Islam dan Komuniti di Pusat Khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabak, di sini malam tadi.

Mujahid berkata, malangnya, pembangkang menjadikan isu itu sebagai 'modal' menghentam kerajaan PH.

"Mereka (pembangkang) ambil sahaja isu ini kemudian dikaitkan dengan Melayu dan Islam," katanya.

Malah tegas beliau, isu tulisan jawi di bawah bidang kuasa Kementerian Pendidikan itu pernah cuba dihapuskan semasa pemerintahan UMNO.

"Bagaimanapun ia dikembalikan semula dengan pelbagai program dan inisiatif," katanya.

Beliau memberitahu, kerajaan PH berusaha menghidupkan semula tulisan jawi sebagai satu warisan budaya memandangkan kemungkinan ramai generasi muda tidak pandai menulis dan mengenali huruf jawi.

"Saya melihat dalam perspektif sejarah. Saya difahamkan di sekolah pun tulisan jawi bukan wajib kerana subjek pilihan yang diambil waktu tambahan," katanya.

Sebelum ini, Kementerian Pendidikan menerusi kenyataan pada minggu lalu menjelaskan pengenalan tulisan khat adalah bagi memupuk gaya penulisan yang indah dan menegaskan perkara itu tidak berkaitan dengan tulisan jawi dan pelajar tidak dinilai di dalam peperiksaan.

Bagaimanapun, Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) dan Gabungan Persatuan Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) membantah keputusan melaksanakan penggunaan tulisan jawi dan seni khat ke dalam buku teks di semua sekolah dengan alasan langkah itu tidak sesuai kerana tidak mempunyai hubungan secara langsung.

Dalam pada itu, penggunaan tulisan khat dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Empat boleh diteruskan, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Merujuk bantahan sesetengah pihak mengenai perkara itu, Perdana Menteri berkata, ia hanya melibatkan sebahagian kecil masyarakat.

Beliau berkata, kerajaan berpegang kepada dasar kemakmuran bersama dan tidak pernah menghalang penggunaan tulisan bahasa lain. SINAR ONLINE

1 ulasan:

 1. Buang masa kumpul tandatangan sokongan pada Brader Anwar Bin Ibrahim.

  Hari ini Ketua Wanita PKR, Haniza Mohamed Talha menyifatkan tindakan untuk mengumpulkan tanda tangan pemimpin parti di peringkat bahagian di seluruh negara bagi menyokong kepemimpinan Presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai membuang masa.

  Ini kerana menurutnya, jawatan Presiden parti yang dipegang Anwar adalah merupakan hasil kemenangan tanpa bertanding dalam pemilihan parti lepas.

  “Perbuatan mengambil tanda tangan tidak menyatukan, malah menimbulkan kekeliruan dalam kalangan ahli akar umbi,” katanya yang dipetik menerusi laporan portal berita Free Malaysia Today.

  DI SULAM SULAM KATANYA MELIHAT
  DISELAK SELAK KATANYA MENJADI
  KU TENUNG TENUNG RASANYA MENDAPAT
  KESIAN BRADER KITA KEMPUNANLAH LAGI


  INI GAME SI LIDAH BERCABANG
  MUKA TEBAL TELINGA PEKAK BADAK
  TAKKAN DIBERI WALAU DAH CADANG
  BAIK KO LANGGAR DENGAN PENYEPAK

  akibat bahana karma fitnah makan diri balik, perang kunyit sesama sendiri makin panazzz...!!


  #popcorntambahdantepukkkkk

  miajalipahJR

  BalasPadam

Suhakam: Vaksin percuma perlu rangkumi banduan, warga asing

 Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menggesa kerajaan memberikan vaksinasi percuma kepada golongan rentan serta mereka yang berada dala...