Selasa, 17 September 2019

Anwar 'Samurai Terakhir' sebagai PM yang akan menyatukan rakyat negara ini kata Pandikar

KOTA KINABALU: Bekas speaker Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia hari ini memberi amaran seruan sesetengah orang dan kumpulan di Sabah dan Sarawak tentang pemisahan dari Malaysia semakin hari semakin kuat.

Mengatakan Malaysia dalam bahaya jika seruan seperti itu berterusan dan jika isu kaum dan agama dimainkan oleh pelbagai kumpulan di Semenanjung, beliau berkata hanya Presiden PKR Anwar Ibrahim boleh menyelamatkan keadaan.Bercakap pada sidang media selepas menghadiri sambutan Hari Malaysia anjuran Pertubuhan Bajau Sabah Bersatu (Usbo) di Kota Belud hari ini, Pandikar berkata kumpulan-kumpulan itu, terdiri daripada orang-orang berpendidikan, sedang mempengaruhi generasi muda.


Pandikar, yang juga presiden Usbo, berkata: “Sebagai kumpulan yang mengusahakan pembentukan persekutuan, Usbo berharap penyatuan Sabah, Sarawak dan Tanah Melayu akan berkekalan.”


“Saya fikir Malaysia dalam bahaya jika apa yang berlaku sekarang ini, di mana isu kaum dan agama sedang dimainkan, tidak dihentikan.”


Pandikar berkata negara memerlukan seorang pemimpin yang terbukti tidak goyah dalam kepercayaannya pada Malaysia yang bersatu tanpa mengira kaum dan agama walaupun berdepan halangan.

Pemimpin itu menurut beliau, adalah Anwar Ibrahim, yang dinamakan sebagai perdana menteri seterusnya oleh Pakatan Harapan.

Pandikar berkata warga Sabah dan Sarawak tidak suka dengan cara mereka dilayan kerana percaya mereka rakan setaraf Tanah Melayu.

“Itu akan menjadi tanggungjawab Anwar. Beliau samurai terakhir untuk mempertahankan Malaysia. Generasi muda tidak mahu dengar sejarah,” katanya.

Pandikar enggan menjawab sama ada beliau dan pimpinan Usbo akan menyertai PKR, menurut khabar angin, tetapi mereka akan menyokong Anwar sebagai perdana menteri seterusnya dan akan memberikan beliau peluang untuk melaksanakan reformasi yang diperjuangkan.

Sementara itu, Anwar berkata dia gembira dengan kemajuan libat urus pimpinan negeri Borneo dan kerajaan persekutuan mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Tanggungjawab saya nanti adalah meneruskan kerjasama dan perbincangan ini,” katanya.

Sementara itu, penasihat Usbo, Salleh Said Keruak berkata pertubuhan itu sepenuhnya menyokong Anwar sebagai perdana menteri seterusnya.

Beliau percaya Anwar berada di landasan yang betul untuk menyelamatkan Malaysia, terutama kerana perkembangan ekstremisme politik yang terlalu menekankan kaum dan agama.

“Ekstremisme ini bertentangan dengan prinsip MA63. Bawah perjanjian itu, tidak ada pun tentang ketuanan kaum. Bagi kami di Usbo, ini bentuk ekstremisme politik yang amat bahaya.

“Perkara paling penting ialah kesatuan semua kaum, bukan untuk kaum-kaum tertentu sahaja,” katanya.

Beliau memuji Anwar kerana tidak berdendam dengannya dan Pandikar serta pemimpin-pemimpin lain yang berada di pihak lawan tidak lama dulu.

Pandikar dan Salleh sebelum ini bersama Umno.

FMT

2 ulasan:

 1. Si semburit lidah biawak berkata Msia bukan Melayu punya!

  Malangnya masih ada puak bodo suka menjilat si semburit. Otak letak mana? Lutut?

  BalasPadam
 2. ASS..WR.WB.SAYA pak resky TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN EYANG SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH
  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208)
  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  DIJAMIN TIDAK MENGECEWAKAN ANDA APAPUN ANDA MINTA INSYA ALLAH PASTI DIKABULKAN BERGAUNLAH SECEPATNYA BERSAMA KAMI JANGAN SAMPAI ANDA MENYESAL

  BalasPadam

Melampau tuduh Umno derhaka kepada Raja, adakah Annuar memang berniat jahat?

 Annuar Musa menuduh Umno menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong. Tuduhan itu dinyatakan dalam suratnya kepada Setiausaha Agung Umno. Annua...