Selasa, 24 September 2019

Ayuh rakyat, kita desak Tommy Thomas dipecat, gunakan jawatannya untuk membelakangkan keadilan arwah Adib

Tidak pasti, Tommy Thomas ini menjaga amanahnya sebagai Peguam Negara atau tidak?

Adakah dengan perilaku yang cuba menganggu inkues perbicaraan Adib sudah nampak terang lagi bersuluh dipihak mana dia ingin bantu dan ganggu?

Keadilan untuk arwah Adib, kita desak Tommy Thomas dipecat, atau letak jawatan, perilakunya tidak melambangkan integriti sebenar seorang berjawatan Peguam Negara.

                         Gambar sumber Mystar

Kota Bharu - Pemuda UMNO negeri ini merafak sembah memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al- Mustafa Billah Shah supaya menamatkan khidmat Tan Sri Tommy Thomas sebagai Peguam Negara secepat mungkin

Ketuanya, Noor Hariri Mohamed Noor berkata, langkah itu bagi menjaga kehormatan martabat jawatan itu lanjutan daripada tindakan subjudis Thomas yang menyatakan pendirian awal mengenai punca kematian anggota bomba, Adib Muhammad Adib Mohd. Kassim, 24, semasa inkues sedang berlangsung.

Malah beliau berkata, Thomas tidak lagi layak sebagai Peguam Negara kerana tidak menghormati prinsip "Rule Of Law" apabila bertindak secara pilih kasih menggugurkan kes-kes melibatkan ‘banglo rasuah’ Lim Guan Eng dan isyarat lucah Siti Kasim.

“Pemuda UMNO Kelantan merafak sembah memohon perkenan Yang Di Pertuan Agong (YDPA) untuk menamatkan Tommy sebagai Peguam Negara selaras dengan Perkara 145 (5) Perlembagaan Persekutuan.

“Peruntukan itu memberi kuasa kepada baginda untuk melantik dan menamatkan jawatan Peguam Negara selama diperkenankan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Noor Hariri berkata, Thomas juga gagal memberikan nasihat yang tepat dan adil kepada Yang di-Pertuan Agong serta Majlis Raja-Raja mengenai bahaya impak Statut Rome dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Ini menguatkan lagi alasan untuk menamatkan perkhidmatan Peguam Negara ini.

“Ternyata Thomas gagal memberi teladan baik kepada masyarakat sepanjang memegang jawatan Peguam Negara yang tentunya menjejaskan keyakinan rakyat kepada perjalanan pentadbiran Kerajaan Persekutuan,” katanya. - UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan:

Catat Komen

Muhyiddin sudah jadi seorang diktator dakwa Tun M

 KUALA LUMPUR Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin seorang diktator. Menur...