Ahad, 29 September 2019

Jualan aset boleh kurangkan liabiliti dan hutang negara kata Lim Guan Eng, tetapi hutang negara makin meningkat, apa cerita?

Kadang-kadang kita sebagai rakyat Malaysia ni sampai bila nak percaya cakap Menteri kewayangan sorang ni, tidak dipastikan apa sebenarnya kerja dia dalam kementerian itu.

Banyak juga aset negara yang bagus-bagus dijual kati oleh kerajaan Pakatan Harapan, mereka makin ghairah menjual, lepas jual, bangga pula dengan cara begitu.
Sebagai kerajaan kenalah buat sesuatu perihal ekonomi yang semakin merudum, semakin teruk, tarik pelabur dan uruskan sistem cukai dengan betul.

Bila Lim Guan Eng kata jualan aset itu adalah untuk kurangkan liabiliti dan kurangkan hutang negara, ini adalah taktik penipu paling terkemuka, cuba dia tunjuk berapa hutang negara sekarang?

Cuba dia lihat statistik penganguran, harga barangan, ringgit makin menaik atau menurun dan adakah bantuan-bantuan yang sudah dipotong dan dikurangkan itu sudah mampu membuatkan ekonomi kita semakin menaik dan bagus?

Cuba kita tanya mereka soalan ini.


Guan Eng yakin jual aset bukan teras akan kurangkan liabiliti, hutang negara

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata langkah menjual aset-aset bukan teras dan tidak kritikal akan membantu mengurangkan hutang dan liabiliti kerajaan.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini, Lim berkata Pejabat Perdana Menteri berkuasa sepenuhnya dalam menyahlabur pelbagai aset bukan teras dan bukan kritikal untuk mengimbangkan kembali portfolio kerajaan dan menjajarkan kembali peranan sektor awam.

“Hasil daripada penyahlaburan, apabila dikembalikan kepada perbendaharaan kerajaan dalam bentuk dividen, akan diperuntukkan ke arah pengurangan hutang dan liabiliti kerajaan,” kata beliau.

Katanya, kerajaan sedang berusaha secara aktif untuk mendapatkan kembali aset untuk dana yang telah diselewengkan daripada 1MDB di serata dunia.


Sebanyak RM925.1 juta telah dapat dikembalikan sehingga kini, tidak termasuk penjualan kapal layar mega Equanimity untuk RM523 juta, kata beliau. - FMT

Tiada ulasan:

Catat Komen

[Gempar] Pemimpin Armada ditangkap miliki ganja dalam jumlah besar

 Seorang tokoh Pemuda Bersatu (Armada) telah ditangkap polis pada 20 Jan lalu atas dakwaan memiliki dadah dalam jumlah yang besar. Perkara i...