Sabtu, 7 September 2019

[Menteri Gagal] Lim Guan Eng semakin tidak betul otaknya kata penganalisis

KUALA LUMPUR – Lim Guan Eng dilihat semakin hilang kewarasan sejak kempen ‘utamakan barangan keluaran Muslim’ mendapat sokongan ramai.Pemerhati politik, Azizi Safar berkata, pemimpin Pakatan Harapan (PH) khususnya Menteri Kewangan itu seolah-olah tidak memahami maksud ‘mengutamakan’ dan boikot’ sebelum mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan ‘kebodohan’ dirinya.

“Agama Islam ajar supaya makan dan minum benda yang suci, bersih dan halal. Jadi, mengutamakan yang lebih diyakini kebersihan, kesucian dan status halal adalah perlu dilakukan.

“Kempen ini bukan kempen boikot barangan bukan Islam. Guan Eng patut faham apa maksud mengutamakan dan boikot. Umat Islam bukan boikot barangan keluaran bukan Islam malah banyak sahaja barangan bukan Islam yang digunakan oleh orang Islam tetapi apabila ia melibatkan soal makanan, sudah pasti orang Islam akan mencari yang suci, bersih dan halal.

“Jadi, mengapa Guan Eng perlu panas punggung sehingga mengeluarkan kenyataan untuk umat Islam Bumiputera boikot telefon bimbit. Telefon bimbit perlu sijil halal ke? Boleh makan ke?” soalnya dipetik dari UMNO Online hari ini.

Menurut Azizi, kempen itu juga bukan sesekali melambangkan perkauman ataupun rasis tetapi ia adalah sesuatu yang dituntut oleh agama Islam.

Namun dalam soal barangan lain, umat Islam tidak ada masalah untuk membeli atau menggunakan produk keluaran bukan Islam.

“Isu ini tidak sepatutnya dipolitikkan dan sekiranya bangsa lain berfikiran terbuka, memahami dan menghormati masyarakat majoriti negara ini maka tidak akan timbul pun salah faham.

“Sama seperti orang Islam tidak boleh pegang anjing, tidak boleh makan daging babi… tapi bila semua isu berkaitan agama Islam hendak dicampurtangan oleh mereka yang bukan Islam maka timbullah masalah… timbullah salah faham,” ujarnya.

Baru-baru ini Guan Eng menyatakan kegusarannya dengan gerakan utamakan barangan keluaran muslim yang dianggap sebagai boikot produk bukan bumiputera.

Setiausaha Agong DAP itu berkata, kempen memboikot produk bukan bumiputera perlu dihentikan kerana ia boleh menjejaskan perpaduan nasional.


Guan Eng berkata, gerakan boikot itu menyebabkan pengguna tidak boleh membeli barangan yang lebih berkualiti, kononnya hanya dikeluarkan oleh syarikat bukan bumiputera.

Beliau juga menyindir kaum bumiputera supaya memboikot telefon bimbit kerana produk itu lazimnya dikeluarkan oleh syarikat kilang di China.- MalaysiaGazette

2 ulasan:

 1. KEPALA PEROMPAK NEGARA TAHU ATAU TIDAK ANAKNYA SEDANG MENYAMUN..!?

  SELEPAS ITU ATOK RECYCLE BALIK KALIMAT "MELAYU MUDAH LUPA" PADA KALIMAT "MELAYU TAK PERNAH BERUBAH" PROJEK [email protected] HIMPUNAN PERPADUAN UMAH #HPU914

  Mukhriz Mahathir menyamun 1,000 hektar tanah konsesi balak di Sarawak pada 1994, Mukhriz jawab dia “hanya tolong kawan dan itu cerita lama, dah lupa”.

  Sama macam skandal Forex lebih RM 30 billion melibatkan Tun Mahathir Mohamad, juga Tun Mahathir jawab “Tak ingat, tak tahu, tak siapa beritahu”

  Mereka dua beranak mudah lupa diri, tapi kalau bab orang lain, mereka boleh kerah polis "panjat siling rumah Tun Rahah" untuk kononnya cari duit Najib Razak curi!

  Itulah kisah Tun Mahathir anak beranak yang bertaraf billionaire dan tak tahu malu.

  It's ok lah..Tidak mengapalah. Letak sebelah dulu cerita lama, kita bercakap pula tentang skandal OPCOM terkini.

  Baru-baru ini pada 28 Ogos 2019, Kabinet PH umumkan kelulusan peruntukan RM21.6 billion untuk national connectivity plan dan saya ada menulis bahawa ianya adalah untuk kepentingan syarikat Opcom milik anak Tun Mahathir.

  Tapi 4 hari lalu pada 4 September 2019, Gobind Singh Deo nafikan ianya projek mega dan Opcom (syarikat Mukhriz) bukanlah satu-satunya syarikat yang mendapat faedah dari peruntukan RM21.6 billion tersebut.

  Maka kencing PH semakin berdarah nanah.!

  KIKIKI.. PANJAT SILING CARI DUIT
  FITNAH BOSSKU DAH MAKIN BERNANAH
  SEMUA BUKTI MAKIN KE LAUT PODAHCITT.!
  ANAK MENYAMUN BAPAK YANG MENGARAH..

  Dari maklumat yang diperolehi dari data Bursa Malaysia, Mukhriz telah menjual sahamnya di Opcom dalam 3 urusniaga berasingan selepas pengumuman peruntukan RM 21.6 billion untuk national connectivity plan yang menyaksikan saham Opcom naik mencanak!

  ADA ATI CKP MELAYU TAK PENAH BERUBAH
  MOMOKAN SI RENTA MELAYU MUDAH LUPA
  AWAS PROJEK SAILANG #HPU914 PEMERINTAH
  #BUYMUSLIMPRODUCT AYOH TERUSKAN SEGERA

  Mokhzani juga telah melepaskan semua jawatan di Opcom 2 dan bulan sebelum pengumuman RM 21.6 billion.

  #BUYMUSLIMFIRST

  BalasPadam
 2. Sewaktu kecil 60an,semua Melayu minum d kedai kopi bukan Melayu. x ambl kisah tentang halal haram persediaan n barang d saji. Skrng kesederan timbul ada nya JAKIM,ceramah2 agama d merata tempat n institusi(d wujudkan))kerajaan dahulu, beri kesedaran pd orng2 Islam. Sewajar nya Melayu beri penekanan pada makanan juga sumber makanan yng Halalan n Toyyiban. Jadi x timbul anggapan Melayu memboikot hasil/produk bukan Islam. Sebenar nya kita mencari barangan yng halal lagi bersih mengikut Syariah Islam. Mrka dah lama wujud d M'sia x mahu ambil tahu sedikit peradaban Islam, tapi mahu membina kelompok/ras terasing dri Bumiputra dgn ada nya sekolah khas aliran Cina d luar medium Pendidikan Kebangsaan. Siapa yng lebih rasis n mewujudkan perkataan "memboikok",mereka sendiri!

  BalasPadam

Dengan Muhyiddin 'berkuasa mutlak', Dr M jangka berlaku salah guna kuasa

 Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata "kuasa mutlak" yang diberikan kepada penggantinya Muhyiddin Yassin berikutan pe...