Selasa, 24 September 2019

[PM ke-8] Anwar Ibrahim sah kena 'game' dengan Mahathir, kenyataan Kadir Jasin ini mengesahkan...

Apalah nasib, bersungguh Anwar mengesahkan yang dirinya pasti akan menjadi Perdana Menteri ke-8 pada Mei 2020, tidak lama lagi, hanya lapan bulan dari sekarang, bau-bau tidak enak sudah dihidu, malah mulut-mulut yang terang tanpa selindung mengatakan bahawa jawatan PM itu bukanlah mudah untuk Mahathir berikan dengan mudah kepada Anwar.

Menjadi masalah, PKR masih diam membiarkan sahaja kena 'game' sedangkan mereka tahu, memang nyata Presiden mereka akan dibuang jauh-jauh tanpa belas buat kali keduanya oleh Mahathir.

Pelik. dah tahu Mahathir itu siapa, pernah menganiaya satu keluarga Anwar, satu dunia tahu, kerana kuasa, sanggup bersekongkol, konon boleh lupakan apa sahaja yang telah dilakukan oleh Mahathir terhadap Anwar.

Kalau dua kali dipatuk pula ular yang sama, di lubang yang sama pula tu, orang panggil bukan bodoh, tetapi bahlol tanpa noktah.

Gambar sumber Sunday Daily

Kita tengok orang kuat Mahathir kata apa.

Kadir Jasin : ‘Dr M serah kuasa, 2020, 2030 atau… tidak dinyatakan’

KUALA NERUS: Peralihan kuasa perdana menteri oleh Dr Mahathir Mohamad kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim akan tetap ditunaikan cuma masanya belum ditetapkan, kata Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri A Kadir Jasin hari ini.

Beliau berkata soal jawatan perdana menteri merupakan antara lima perkara telah diputuskan barisan kepimpinan Pakatan Harapan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14.


“Ada lima janji yang dipersetujui oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan iaitu Dr M jadi Pengerusi PH, Dr M untuk memimpin PH pada Pilihan Raya Umum ke 14 yang lalu, seterusnya Dr M menjadi perdana menteri, memohon keampunan untuk Anwar dan seterusnya menyerahkan jawatan kepada Anwar.

“Namun, persetujuan itu dalam mana-mana dokumen pun tidak dinyatakan tarikh. Tahun 2020 ke, 2030 ke atau 2050 pun tak dinyatakan bilakah tarikhnya,” katanya yang yakin perdana menteri akan menunaikan janjinya.

Beliau dipetik Bernama berkata demikian kepada wartawan selepas menghadiri Program Sepagi Dengan Datuk A Kadir Jasin di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini, hari ini.
Program ‘Sepagi Dengan Datuk A Kadir Jasin’ di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini, hari ini.Baru-baru ini Anwar berkata beliau akan mengambil alih jawatan perdana menteri tahun depan.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, beliau tidak akan terlalu cerewet mengenai tempoh tepat pengambilalihan tersebut.

Kebelakangan ini Dr Mahathir didesak menetapkan tarikh khusus untuk menyerahkan kuasanya kepada Anwar seperti yang dipersetujui pemimpin Pakatan Harapan sebelum pilihan raya umum ke-14 tahun lalu.

Mahathir yang dilantik semula sebagai perdana menteri susulan kemenangan PH dalam PRU14, berulang kali menegaskan beliau akan mengotakan janji untuk berundur selepas memerintah kira-kira 2 tahun.

Gambar sumber Malaymail


Mengulas perkara itu pada Sabtu, Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin menyerahkan kepada ketentuan Allah berhubung jangkaan Anwar Ibrahim akan menjadi perdana menteri kelapan pada tahun depan.

FMT

Tiada ulasan:

Catat Komen

Suhakam: Vaksin percuma perlu rangkumi banduan, warga asing

 Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menggesa kerajaan memberikan vaksinasi percuma kepada golongan rentan serta mereka yang berada dala...