Ahad, 22 September 2019

Syiah tidak sesat, malah agamawan yang berkepentingan mempunyai agenda untuk menidakkan ajarannya disini kata ahli akademik

Bukan main golongan yang nyata kesesatannya nakkan hak, malah tidak boleh terima pula ajaran Syiah itu adalah sesat, memang nyata pun ajaran 12 Imam ini sesat lagi menyesatkan, nak diperkatakan apa lagi?


Kalau lari dari akidah seorang muslim sejati, adakah kita nak kata Syiah ini adalah mazhab? Tidak kawan-kawan, Syiah ini hanyalah bertuankan nafsu, bertuankan akal semata-mata.

Kini kerana sudah ada kuasa, mereka-mereka yang sebelum ini hanyalah hidup dalam gua, nak menuntut hak pun pikir dua tiga kali, akhirnya setelah PH berkuasa, tengok pula pengikut bawa batu Karbala pun boleh jadi Menteri.

Inilah masanya mendesak, memaksa, malah menuntut hak ajaran 12 Iman itu boleh diterima macam agama lain.

Apa kalian semua ok ke kalau Syiah ini boleh disebarkan sesuka hati? Masak akidah anak-anak kita beb.

PETALING JAYA: Fatwa mengatakan ajaran Syiah menyimpang daripada Islam disifatkan sebagai alat politik demi menjaga kepentingan segelintir pihak, dakwa Syed Farid Al-Attas.

Ahli akademik Malaysia yang berpangkalan di Singapura itu berkata, fatwa itu dilihat mengikat pemikiran masyarakat Melayu Islam terhadap amalan mazhab tersebut sehingga timbul prasangka dan rasa tidak senang hati terhadap Syiah.

Syed Farid berkata konflik antara Syiah dan Sunnah menunjukkan kebencian yang semakin meningkat yang berasaskan kepada beberapa ciri.

“Kadang-kadang di antara ulama-ulama kita dan guru-guru agama kita, ada di antara mereka yang tidak memahami Syiah.

“Jadi mereka salah paham, contohnya, ada yang mengatakan Syiah itu punyai Quran (kitab) sendiri dan mereka benar-benar percaya sebab itu yang disebarkan oleh banyak orang.

“Jadi mereka sendiri tak tahu, mereka sendiri tidak baca buku Syiah, tidak pernah baca kitab yang berasal dari negeri Syiah, jadi mereka percaya Syiah ada Quran sendiri,” katanya kepada FMT.

Bagaimanapun, katanya, terdapat segelintir agamawan yang mengetahui tentang Syiah, tetapi mempunyai niat jahat dengan memperalatkan Syiah dalam permainan politik mereka.

“Demi perjuangkan hak Melayu, dia ingat dia mesti memperjuangkan Islam.

“Dalam konteks mereka, perjuangkan Islam itu adalah perjuangkan Sunnah. Jadi, nak perjuangkan Sunnah kena bantah Syiah.”

Katanya, situasi itu berbeza pada era 80-an apabila fatwa kebangsaan mengatakan Syiah sebagai sebahagian daripada ajaran Islam.

“Tapi mula tahun 90-an, telah keluar fatwa yang menolak pendirian itu. Jadi, kita kena didik semula masyarakat mengenai masalah ini,” katanya.

Syiah, fahaman Islam kedua terbesar yang mempunyai banyak pengikut di Iraq, Iran, Kuwait, Bahrain, Lubnan dan beberapa bahagian di Arab Saudi, Yaman dan Pakistan.

Tetapi pihak berkuasa Islam negeri mengisytiharkan ajarannya sebagai “menyimpang”, dengan khutbah di Selangor sering mengutuk pengikutnya sebagai sesat.

Baru-baru ini, serbuan dibuat ke atas pengikut Syiah di Johor dan Selangor yang dikritik pelbagai pihak termasuk Suhakam yang menyifatkan tindakan itu sebagai melanggar hak perlembagaan terhadap pengikut Syiah untuk bebas mengamalkan agama.

Ditanya apakah strategi terbaik untuk mendidik masyarakat Islam di Malaysia supaya tidak menyalah tafsir Syiah, Syed Farid mengesyorkan ulama Sunnah dari negara luar dibawa masuk ke Malaysia.


Katanya, ia bertujuan untuk memberi penjelasan kepada mufti dan ulama Sunnah di Malaysia tentang sikap yang sewajarnya diberikan kepada pengikut Syiah.

Syed Farid menambah, Malaysia pernah dianggap sebagai model negara yang berakar umbi dalam tradisi Islam yang kemudiannya berkembang dan membangun dalam ekonomi, politik dan sosial walaupun mempunyai masyarakat majmuk.

Atas sebab itu, katanya, Malaysia dipandang tinggi dan menjadi teladan kepada negara Islam yang lain.

Bagaimanapun, katanya, situasi itu ternyata berbeza dengan situasi hari ini apabila negara dilihat semakin menjurus kepada negara yang ektremis agama berbanding negara Islam yang lain.

“Mana ada negara Islam yang Sunnah tak boleh kahwin dengan Syiah?

“Kalau ada sepasang Sunnah dan Syiah dan jabatan agama tahu, mereka tak dibenarkan kahwin, tidak sah. Itu terlalu ekstremis dan bahaya,” katanya.

FMT

2 ulasan:

 1. Ciri-Ciri Ajaran Syiah

  1.Mereka tidak membasuh seluruh kaki dalam wuduk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf.

  2.Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah(disisi) tanpa meletakkan tangan di atas pusat.

  3.Kebanyakkan pengikut Syiah Ketika solat mereka akan membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud.

  4.Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam tetapi mereka akan memukul kedua pehanya beberapa kali.

  5.Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka harus menjamakkan solat zohor-asar dan maghrib isyak walaupun tanpa bermusafir.

  6.Menghalalkan nikah mutaah

  7.Memaki hamun dan mencela para sahabah Nabi s.a.w dan isteri-isteri Nabi.

  8.Mencela imam-imam sunnah seperti imam-imam 4 mazhab dan imam-imam Hadis seperti Bukhari dan Muslim.

  9.Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap..Sepatutnya al-Quran 2kali ganda tebalnya dari al-Quran yang ada.

  10.Mengatakan Saidina Ali lebih layak menjadi khalifah dari Saidina Abu Bakar,Saidina Umar dan Saidina Usman.

  11.Seorang syiah tidak boleh diberi nama atau dipanggil dengan nama Abu Bakar,umar,usman,Muawiyah dan Aisyah.

  12.Beiktiqad Imam-imam 12 mereka adalah maksum(bebas dari dosa2 kecil dan dosa2 besar).Bahkan ada dikalangan ulama-ulama mereka mengatakan bahawa kedudukan imam-imam 12 adalah setara bahkan ada yang kata lebih tinggi dari kedudukan Para Nabi-Nabi dan Malaikat-Malaikat yang paling hampir dengan Allah.

  13.Mengaku sebagai pengikut ahli bait Nabi

  14.Rukun islam yang pertama bagi ahli sunnah adalah mengucap 2 kalimah syahadah tapi rukun islam pertama bagi syiah adalah walayah(imam 12).Oleh itu disisi mereka jika ada yang tidak percaya dengan salah seorang dari imam-imam 12 maka jatuh kafir.

  15.Kain kafan mayat mereka bertulis

  16.Membaca talqin dengan menyebut imam-imam 12

  17.Meletakkan gambar-gambar imam-imam 12 mereka di dalam rumah.Biasanya mereka letak di dalam bilik.

  18.Suami halal meliwat isteri.

  19.Wajib taqiah(boleh menipu\berpura-pura)untuk menarik ahli suannah masuk syiah.

  20.Mereka tidak ada solat teraweh.Jika ada Orang syiah yang berteraweh itu bermakna mereka bertaqiah.

  21.Mereka lebih banyak menyebut nama-nama imam-imam mereka dari menyebut kalimah Allah terutama ketika mereka ditimpa musibah.

  22.Orang Syiah tidak berpuasa pada hari Asyura tetapi mereka hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut.

  23.Setiap kali menyambut hari peringatan seperti peringatan terbunuhnya Saidina Ali bin Abi Tolib dan peringatan terbunuhnya Husein bin Ali,pengikut syiah akan melakukan upacara-upacara yang menunjukkan kesedihan mereka terhadap musibah-musibah yang menimpa ahlul bait.

  - tolong sebarkan kesesatan syiah ini

  BalasPadam
 2. ASS..WR.WB.SAYA pak resky TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN EYANG SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH
  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (082-391-772-208)
  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  DIJAMIN TIDAK MENGECEWAKAN ANDA APAPUN ANDA MINTA INSYA ALLAH PASTI DIKABULKAN BERGAUNLAH SECEPATNYA BERSAMA KAMI JANGAN SAMPAI ANDA MENYESAL

  BalasPadam

Dengan Muhyiddin 'berkuasa mutlak', Dr M jangka berlaku salah guna kuasa

 Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata "kuasa mutlak" yang diberikan kepada penggantinya Muhyiddin Yassin berikutan pe...