Khamis, 24 Oktober 2019

Lim Kit Siang gesa supaya KDN tarik balik pengharaman komik Inisiatif Jalur & Jalan, ini bukan zaman BN

Bapa Lim Guan Eng bersuara lagi, sebelum ini dengan lantang dia mengkritik Polis kerana menahan dua adun D4P berkaitan dengan pengganas LTTE, kali ini dengan nada tegas dan bersahaja, mengesa pula KDN menarik balik pengharaman komik kontroversi iaitu Inisiatif Jalur & Jalan.
Bukan main hebat, Lim Kit Siang, apa sahaja yang tidak kena dan terang-terang D4P kantoi dengan teruk, dia boleh buat  undang-undang tu macam mak bapak dia yang punya, KDN sudah mengarahkan pengharaman Komik biadab itu dari dipasarkan, kalau ada sesiapa memilikinya dikira salah.

KDN akan rampas komik propaganda haram

Agak-agak akan ada pemimpin D4P akan bersama Lim Kit Siang atau tidak agaknya dalam usaha supaya KDN menarik balik pengharaman komik haram itu? 

Komik itu diedarkan di sekolah tanpa persetujuan Kementerian Pendidikan Malaysia, D4P sudah kantoi sangat teruk dengan perihal komik propaganda ini.

Nampaknya D4P sudah bermain api yang sukar dipadam, malah perbalahan antara D4P dan Bersatu belum reda, datang lagi masalah yang mungkin meretakkan hubungan antara D4P dan Bersatu dalam satu komponen PH.


Kit Siang gesa KDN tarik balik pengharaman komik Inisiatif Jalur & Jalan

Veteran DAP Lim Kit Siang menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengkaji semula keputusan mengharamkan komik “Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama”, termasuk versi bahasa Inggeris dan bahasa Cina, diumumkan semalam.

Kata beliau, ini kerana kerajaan Pakatan Harapan (PH) menerajui pentadbiran atas janji akan memperkenalkan era keterbukaan lebih besar tanpa menjejaskan keselamatan negara.

Malah, dalam Janji 27 manifesto PH, kata beliau, telah secara khusus menyatakan akan memansuhkan undang-undang yang menindas seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.


“Saya tidak nampak KDN telah bertindak dengan betul dalam mendakwa buku komik Hew Kuan Yau mempromosikan komunisme ataupun dia simpati terhadap perjuangan komunis,” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini. - FMT


2 ulasan:

 1. MANA PERGI ADUN U YB ATAU AKO YB
  PEMUDA BERSATU MLKA BAKAR BNDERA DAP
  WALAYEY INI BETUL2 ATAU NAK GELI2
  PE2PUN POPCORN TAMBAH TEPUK KASI PADU KALI INI


  KIKIKIKI...


  #FORMULATURUNHARGABARANGbmfOKEY..!!

  BalasPadam
 2. uncle kit mcm shadow pee m ? 😀😀😀

  BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...