Sabtu, 16 November 2019

BN menang majoriti besar hanyalah perang psikologi, sebenarnya yang bakal menang adalah PH

PONTIAN – Pakatan Harapan (PH)  menyifatkan dapatan kajian sebuah portal kononnya Barisan Nasional (BN) mendahului Pakatan Harapan dengan majoriti besar hanyalah perang psikologi saat akhir kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai yang berakhir 11.59 malam ini.

Timbalan Pengerusi PH,  Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ramalan sebegini telah banyak kali berlaku dalam PRK lalu.


Tetapi katanya, kajian PH menerusi badan think tank yang dilantik pihaknya pula mendapati PH mendahului BN di Tanjung Piai setakat hari ini.

“Itu perang psikologi, saya banyak lalui PRK, ramalan sebegini yang memihak satu pihak menang sebab ada keadaan yang mana mungkin secara ‘survey’ biasa susah hendak baca sikap pengundi.

“Kita dapati setengah kawasan di kawasan hitam yang mana UMNO, BN kuat, mereka tak bersedia tunjuk sikap terbuka sebab mereka risau takut akan timbul mungkin berbagai reaksi tak baik untuk mereka, jadi dia buat kajian ‘random'(rawak).Saya tak mahu salah tafsir, sebab ramai soal selidik cara begitu.

“Kami sendiri lakukan kajian soal selidik menerusi badan think tank yang dilantik PH dan mereka kata kami dahului setakat hari ini, berapa peratus itu kami tidak perlu maklumkan kerana bagi kami trend mutakhir ini kritikal, last 24 jam ini dan esok sangat penting,” katanya dalam sidang media di Bilik Gerakan Utama PH petang ini.

Tambah Muhyiddin, pihaknya sedang menjalankan kerja-kerja yang patut dan tidak mengambil mudah situasi berkenaan PRK.

Menurutnya  PH hanya akan berpuas hati sekiranya peratusan keluar mengundi menunjukkan peningkatan.

“Selagi mereka (pengundi) tak keluar dan mengundi, kami tak puas hati sebab kami hendak lihat ada trend meningkat dari segi peratusan keluar mengundi.

“Soal kehadiran pengundi patut lebih baik ekoran tinjauan kami mendapati terdapat kecenderungan untuk pengundi balik mengundi termasuk yang ada di luar,” tegasnya.-MalaysiaGazette

2 ulasan:

[Gempar] Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

 CYBERJAYA – Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin me...