Isnin, 11 November 2019

[Panas] Mahu minum arak di tempat awam tiada halangan kata Exco D4P

Agak terkejut, bila kenyataan begini bakal menjadi satu persoalan, adakah arak itu sudah tidak kisah untuk dihalang meminumnya di tempat awam?


Ini tidak melambangkang negeri yang makmur dicanang oleh Pakatan Harapan, ia tidak melambangkang negara ini agama rasminya adalah Islam.


Sepatutnya pemantauan lebih keras terhadap siapa yang minum arak di tempat awam, bayangkan ada yang selamba minum di taman awam, sambil mabuk-mabuk di tepi jalan.

Ini gila namanya, apa pihak KERAJAAN PAKATAN ini nak menjaga imej kaki minum sahaja? Jangan buat perkara bodoh, menjelekkan dan meloyakan rakyat.

Kalau rokok boleh didenda, arak pun sepatutnya kena juga.


Tiada larangan minum arak di tempat awam - Exco

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor menetapkan tiada larangan untuk mana-mana individu meminum arak di kawasan awam.

EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han, berkata perkara itu selaras dengan ketetapan Undang-Undang Kecil Taman (2005).

Bagaimanapun, beliau menegaskan, individu yang meminum arak hingga mendatangkan kekecohan akan dikenakan tindakan tegas.

“Polis mempunyai kuasa mengambil tindakan terhadap peminum arak itu sekiranya berlaku perkara tidak diingini.

“Pihak berkuasa tempatan (PBT) juga mengambil langkah menjalankan rondaan pemantauan di lokasi awam dan jika berlaku kacau ganggu akibat mabuk, mereka akan melaporkan terus kepada polis,” katanya ketika sesi soal jawab Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, di sini, hari ini.

Terdahulu, Chua Wei Kiat (PKR-Rawang) meminta penerangan berhubung tindakan kerajaan Selangor dalam mengatasi kekecohan yang dilakukan peminum arak di kawasan awam.


Sze Han berkata, pihaknya juga sudah mengarahkan pihak PBT mengambil inisiatif memasang papan tanda peringatan bagi melarang meminum minuman keras di kawasan awam bagi menjaga keselesaan dan ketenteraman pengunjung.

“Kerajaan juga menetapkan satu garis panduan penjualan minuman keras yang diguna pakai setiap PBT seperti mensyaratkan peniaga meletakkan papan tanda larangan menjual arak kepada pembeli di bawah 18 tahun.

“Kerajaan Selangor turut menetapkan jarak operasi premis perniagaan minuman keras dari rumah ibadat seperti masjid , tokong, kuil, pejabat kerajaan, sekolah, hospital serta kawasan perumahan,” katanya.


BH Online

2 ulasan:

  1. Seberang jalan umah aku, hari2 gang tonggeng botol berpesta. Puak2 ni memang takder sivik langsung Botol arak main campak kat tepi jalan . Bising dan kadang kala bergaduh sakan. Dah budaya hidup puak kicap ni agaknya? 😆

    BalasPadam
  2. Mintak pantau juga hentian putra height lebuh raya plus, ada orang minum arak tiap malam ditempat terbuka.

    BalasPadam

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...