Sabtu, 2 November 2019

[PRK Tanjung Piai] Peluang BN cerah, tetapi....

PRK Tanjung Piai sudah membuka gelanggang pertarungannya, seramai 6 calon mewakili parti masing-masing (termasuk Bebas) bakal menentukan siapakah jaguh di daerah paling selatan Semenanjung Malaysia.

Adakah PH akan mempertahankan kerusi panas ini? BN pula akan memberi tentangan sengit, manakala parti yang lain dikatakan hanya untuk pecahkan undi.Calon PH dikatakan juga mempunyai aura paling hebat (kononnya) kerana rakyat Tanjung Piai sudah mengenali beliau kerana orang tempatan?

Calon BN sebagai lawan sebenar PH, sebelum ini hanya kalah dalam 500 undi sahaja.

Kita sebagai rakyat hanya menjadi pemerhati, kalau PH kalah kali ini, imej Mahathir tercalar teruk, manakala kemenangan BN akan melonjakkan gabungan Muafakat Nasional yang baru ditandatangani antara PAS dan UMNO serta parti-parti gabungan yang lain.


Penamaan calon pilihan raya kecil Tanjung Piai berlangsung pagi ini dengan penganalisis politik berpandangan Barisan Nasional (BN) mempunyai peluang lebih cerah berbanding Pakatan Harapan (PH), perkembangan yang mendapat perhatian dalam dan luar negara.

Kamarul Zaman Yusof dari Universiti Utara Malaysia berkata, BN berpotensi untuk merampas balik kerusi itu walaupun mengekalkan calon MCA yang dilihat kurang mesra PAS di kerusi majoriti Melayu.

Kamarul Zaman Yusoff.
“Faktor PAS tidak besar di Tanjung Piai, jadi isu seperti penentangan calon BN, Wee Jeck Seng ke atas RUU 355 tidak memberi impak besar ke atas pola pengundian,” katanya kepada FMT merujuk kepada rang undang-undang bagi menambah kuantum hukuman Mahkamah Syariah.


Setakat ini, lima parti menamakan hasrat masing-masing untuk turun gelanggang. Selain PH dan BN, Gerakan, bekas anggota komponen BN, Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) dan bebas mahu bertanding. FMT


1 ulasan:

 1. Md Farid Md Rafik (PH - PPBM)

  39.7% (21,255)
  Wee Jeck Seng (BN - MCA)

  38.7% (20,731)
  Nordin Othman (PAS)

  5.5% (2,962)
  Registered voters: 53,528

  Majority: 524 (CIPUT NYER)

  SPOILT votes: 841 (UNDI ROSAK)

  Unreturned votes: 0

  Voter Turnout: 45,858 (85.7% / % TINGGI NYE)

  DEMOGRAPHICS
  Malay 56.8%; Chinese 41.64%; Indian 1.01%; B/P Sabah 0.08%; B/P Sarawak 0.08%; Orang Asli (Pen. Msia) 0.01%; Others 0.38%

  UNDI ROSAK LAGI BANYAK DARI UNDI MAJORITY.... !!

  KO RASE CAMNER...!!

  Formula Turun Harga = BMF

  BalasPadam

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...