Selasa, 5 Februari 2019

UNCLE KENTANG AKAN BERTANDING DI PRK SEMENYIH, BUKAN BERNIAT UNTUK PECAH UNDI MELAYU #viral #hancing

PUCHONG – Presiden Persatuan Kepolisan Masyarakat Malaysia (CP), Kuan Chee Heng yang lebih dikenali sebagai Uncle Kentang mengumumkan bertanding sebagai calon bebas pada Pilihan Raya Kecik (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih.


Katanya, keputusan itu diambil bukan mencari kemenangan semata-mata, namun demi anak-anak Semenyih dan akan membuat beberapa inisiatif di Semenyih sama seperti dilaksanakan di kawasan Puchong ketika ini sekiranya dipilih pengundi.

“Saya lihat anak-anak Semenyih perlukan perkhidmatan asas seperti Teksi 10 sen, van jenazah dan ambulans memandangkan kawasan itu terletak agak jauh dari Hospital Kajang.

“Ketika ini Semenyih tidak ada bas yang terus dari kawasan kampung ke hospital. Saya rasa kita perlu bantu penduduk Semenyih,” katanya dipetik Sinar Harian.

Chee Heng berkata, aku janji di PRK Semenyih akan dibuatnya secara bersumpah sebagai tanda kerjasamanya sebagai calon bebas dan akan menunaikannya jika dipilih sebagai pemenang.

Bagaimanapun katanya, manifesto tidak akan diberikannya ketika berkempen kerana ia hanya satu janji yang tidak boleh dikuatkuasakan pengundi di mahkamah.

“Saya berjanji tugas saya adalah untuk mencari akhirat dan bukan kemenangan di DUN Semenyih semata-mata,” katanya.

MediaSelangor

[GEMPAR] AZMIN BAKAL JADI TPM LEPAS RAYA CINA? #viral #hancing

Desas-desus mengenai pelantikan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas sambutan Tahun Baru Cina semakin hangat diperkatakan.


Menurut pengendali laman blog, Another Brick In The Wall, perang politik dijangka berlaku sebaik sahaja sambutan perayaan bagi masyarakat Cina itu berakhir ekoran beberapa perkembangan politik semasa.

Jelasnya, Tun Dr Mahathir Mohamad telah memberikan pelbagai tugas penting kepada Azmin termasuk melantiknya Pengerusi Majlis Tindakan Negeri (MTNg) Kelantan yang kini mencetuskan kontroversi termasuk kemungkinan mengetuai Majlis Tindakan Ekonomi Negara.

“DAP telah menyekat Mahathir daripada memegang jawatan dalam kementerian dan Azmin kini menjadi perantara dan perkara ini tidak terhenti setakat itu sahaja apabila Azmin turut dipertanggungjawabkan untuk memastikan kemenangan Bersatu dalam Pilihan Raya Kecil DUN Semenyih.

“Khabar angin dalam kalangan mereka yang rapat mengatakan akan melantik Azmin sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas perayaan Tahun Baru Cina,” katanya.

Pada 12 Januari lalu, Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menerusi akaun Facebooknya memuat naik sekeping gambar bersama Azmin ketika PRK Cameron Highlands dan memuatkan kenyataan bersama Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Dalam pada itu, penulis tersebut mendakwa desas-desus itu menjawab persoalan daripada penyokong Bersatu mengenai nasib Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Ini bertentangan dengan angan-angan penyokong kuat Anwar dan Dr Mahathir tidak akan menunaikan janjinya kerana beliau secara konsisten tidak mahu Anwar menjadi Perdana Menteri.

“Jika Dr Mahathir meninggal dua, beliau akan bangkit semula dari kubur dan menjelajah ke seluruh negara dan menakutkan orang ramai supaya menolak Anwar,” katanya.

Dakwa penulis itu, Azmin telah membuat keputusan untuk terus berada dalam PKR kerana ia lebih mudah daripada menubuhkan sebuah parti baharu.

“Lagipun, pasukannya telah mendominasi jawatan Naib Presiden dan Majlis Pimpinan Pusat, sementara pelantikan Rafizi Ramli sebagai Naib Presiden tidak signifikan kerana Rafizi tidak setanding Azmin dan Mahathir,” ujar blog itu.

Mengulas tentang nasib Anwar, penulis tersebut mendakwa Anwar akan jadi mangsa fitnah sekali lagi namun kali ini tidak melibatkan kes Liwat 3 tetapi besar kemungkinan berkaitan isu dana.

“Dengan perancangan untuk menggagalkan laluan Anwar (sebagai Perdana Menteri), usaha melantik Azmin sebagai Timbalan Perdana Menteri dilihat kaedah yang logik,” katanya. – Sinar

suaratv

Amanah Bukit Bintang gesa kaji semula kerjasama dengan PKR

 PETALING JAYA: Amanah Bukit Bintang menggesa kepimpinan parti mengkaji semula kerjasama dengan PKR selepas tiga Ahli Dewan Undangan Negeri ...