Jumaat, 15 Februari 2019

CALON PH SEMENYIH KANTOI ADA PHD PALSU? #viralhancing

Hebat tentera bawang sekarang. Belum sempat apa-apa lagi, calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Semenyih sudah kena tenyeh.


Aiman Zainali, calon dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang mewakili Pakatan Harapan (PH) adalah seorang anak muda yang lahir pada tahun 1989.

Calon berusia 30 tahun ini merupakan anak jati Semenyih dan bekerja sebagai seorang jurutera di syarikat swasta. Aiman adalah menantu kepada penyandang, Bakhtiar Mohd Nor, 57, yang meninggal dunia akibat serangan jantung.

Pencalonannya mendapat tentangan dari pimpinan setempat apabila jawatan hanya diberi kepada ahli keluarga yang tidak berjasa di kawasan, menurut mereka.


Namun tentera bawang tidak mudah tertipu dengan biodata yang diberikan oleh pihak PH yang sudah pasti selama ini hanya menipu untuk mengaburi masyarakat.

Setelah diperiksa, Aiman dilihat pertama kali menipu kelayakan akademiknya di halaman Linkedin.com apabila mendakwa memiliki Doktor Falsafah (PhD) di dalam bidang 'Mobile Communication' pada tahun 2016.

Namun serangan ke atas kelayakan akademik pemimpin-pemimpin PH akhir-akhir ini membuatkan Aiman terpaksa mengubah strategi dengan membuat sedikit kemaskini di dalam poster kempennya, iaitu kelayakan akademiknya diubah dari memiliki PhD kepada 'sedang mengikuti pengajian Ijazah Doktor Falsafah (PhD) di dalam bidang Kejuruteraan Elektrik, di Universiti Teknoogi Mara, Shah Alam'.

Bidang yang berlainan dari yang didakwa di halaman Linkedin.com.

Tindakan Aiman ini bijak tetapi ia tidak membawa maksud apa-apa selain mengesahkan beliau pernah menipu tentang kelayakan akademiknya dan ia sekadar memberi maksud calon itu tidak memiliki PhD, itu sahaja.

Tetapi tindakan Aiman ini membawa kepada persoalan kedua iaitu adakah calon PH ini telah mengambil Ijazah Sarjana atau Master? Atau adakah dari kelulusan Ijazahnya mampu melayakkan dirinya terus mengambil PhD?

Kesimpulannya, jika tidak memiliki PhD, perlukah meletakkannya di dalam biodata 'sedang mengikuti pengajian PhD?'

*Adakah itu format yang betul*❓

Itulah di antara persoalan yang diutarakan oleh tentera bawang tentang calon muda di Semenyih ini. Apa komen anda? -

© Calon PH Semenyih kantoi dakwa ada PhD - Abu Leman

Sumber: https://www.abuleman.com/2019/02/calon-ph-semenyih-kantoi-dakwa-ada-phd.html?m=1

CALON PH SEMENYIH BARU TAHU NAMANYA TERPILIH SEBAGAI CALON PADA PAGI KHAMIS #viralhancing

Pemilihan ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mewakili Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih adalah di luar jangkaan Muhammad Aiman Zainali.

Foto-Bernama

Menurut Bendahari Bahagian Hulu Langat itu, walaupun dirinya sememangnya dikenali sebagai menantu bekas penyandung kerusi itu, arwah Ahmad Bakthiar Mohd Nor, pengalaman turun padang yang ditimba selama 7 bulan dapat membantunya mendekati pengundi Semenyih.

Kata Muhammad Aiman, beliau akan menggunakan pengalaman yang diperoleh itu untuk berdepan cabaran lawan dalam PRK itu.

“Berasa agak terharu selepas dipilih pimpinan PH oleh Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan saya akan buat yang terbaik untuk rakyat Semenyih.

“Pemilihan itu kita tengoklah kepada pimpinan atasan, mereka yang bijak buat keputusan. Kalau kata saya sebagai menantu tapi tidak layak maka tidak layak juga untuk saya menjadi calon.

“Bagaimanapun, saya memang sedia maklum nama saya antara enam calon lain. Tetapi sehingga malam tadi saya tidak tahu sayalah calon itu.

“Pagi ini sekitar 9 menerima panggilan dari pejabat Presiden PPBM memaklumkan saya dipilih sebagai calon PH untuk PRK kali ini, saya terharu, entah nak reaksi apa,” katanya kepada pemberita selepas majlis pengumuman calon PRK Semenyih yang diumumkan Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Muhammad Aiman juga mengharapkan lawannya, iaitu UMNO, bersaing secara sihat.

“Saya akan bawa isu tempatan kerana isu nasional kurang memberi impak di Semenyih,” ujarnya.

Ditanya apakah beliau sudah bersedia untuk menangkis kempen berbaur perkauman dan agama, Muhammad Aiman berkata: “Kalau dikatakan Melayu dan Islam, saya juga Melayu dan Islam, jadi saya rasa itu tidak menjadi masalah untuk kita.

“Bersatu adalah parti pertama dan saya menyatakan kepada presiden bahawa bersedia membantu membawa perjuangan parti serta masalah akar umbi rakyat untuk diselesaikan,” katanya. – MalaysiaGazette

SABOTAJ DALAMAN PPBM SUDAH TERANG-TERANG BERLAKU DI SEMENYIH? #viralhancing

Heboh warganet mempersoalkan mengapa bilik gerakan Pakatan Harapan di Semenyih ditutup tidak semena-mena.

Menurut sumber sebanyak 13 bilik gerakan PH di Semenyih tutup tanpa sebab.

Sedangkan waktu gambar diambil dilokasi jam 8 malam dan 9 malam.

Adakah tanda-tanda protes terhadap calon PH?

Calon muda PH adalah calon yang mungkin tidak dipersetujui oleh PPBM Semenyih sendiri.

Malah kritikan keras berlaku memgatakan calon PH ini dipilih kerana Nepotisme. 

Bibit-bibit regim PH dalam porak peranda. PPBM boleh letakkan calon lain kalau rasa calon ini memberilan masalah kepada undi terhadap PH.

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...