Rabu, 6 Mac 2019

SAH BN+PAS CUKUP KERUSI UNTUK BENTUK KERAJAAN NEGERI PERAK MENURUT SUMBER #viralhancing

IPOH - Barisan Nasional (BN) Perak mengumumkan telah memiliki bilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mencukupi untuk membentuk kerajaan negeri.

Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, sehubungan itu beliau akan memohon menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk menyembah maklum kedudukan terkini itu dan perkenan untuk membolehkan kerajaan negeri dibentuk.


Menurutnya, berdasarkan keputusan PRU-14 tidak ada parti memperoleh jumlah kerusi majoriti mudah bagi membolehkan pembentukan kerajaan negeri Perak.

Katanya, BN memperoleh 27 kerusi manakala beberapa parti yang bertanding di bawah PKR 29 kerusi dan Pas tiga kerusi.

"Bagaimanapun suka cita saya ingin memaklumkan bahawa BN telahpun mempunyai jumlah kerusi yang mencukupi bagi membentuk kerajaan negeri Perak.

"Justeru saya akan memohon untuk menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizuddin Shah bagi menyembah maklum kedudukan terkini dan perkenan untuk membolehkan kerajaan negeri dibentuk," katanya dalam kenyataan, malam tadi.

Kenyataan tersebut dibacakan oleh Pengarah Komunikasi dan Korporat Pejabat Menteri Besar, Nizamuddin Mat Isa.

Terdahulu, Pas Perak memberi petunjuk awal untuk bergabung dengan BN bagi membentuk sebuah kerajaan gabungan di negeri Perak.

Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria berkata semalam, Pas pastinya mahu memilih parti yang boleh memberi kerjasama sepenuhnya dalam memperjuangan Islam demi kesejahteraan ummah.

Gabungan BN-Pas membolehkan kerajaan negeri ditubuhkan dengan majoriti mudah 30 kerusi berbanding Pakatan Harapan 29 kerusi.

Pas menang DUN Selama (Mohd. Akmal Kamarudin), Kubu Gajah  (Khalil Yahaya) dan Gunung Semanggol (Razman Zakaria). - UTUSAN ONLINE

Artikel ini pada 11 Mei 2018

PERAK DALAM RADAR UNTUK KERAJAAN PAS UMNO? #viralhancing

ADAKAH krisis politik Perak 2009 sehingga menyaksikan perubahan kuasa pentadbiran kerajaan negeri bakal berulang?


Dengan UMNO dan Pas kini membentuk kerjasama politik secara rasmi, sudah tentu memberi tekanan kepada Pakatan Harapan (PH) untuk mengekalkan kuasa pentadbiran Kerajaan Negeri Perak.

Masakan tidak, jika diambil kira pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ketika ini, Gabungan UMNO dan Pas mempunyai 28 kerusi, manakala PH pula 30 kerusi dan satu lagi kerusi adalah Bebas.

Andaikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas, Datuk Nolee Ashilin Radzi yang sebelum ini keluar UMNO untuk menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai Menteri Besar beralih kepada gabungan UMNO-Pas, situasinya bakal berubah kepada 30-29 antara PH dan pembangkang.

Melihat daripada sudut politik, pelbagai kemungkinan boleh berlaku dengan perbezaan hanya satu kerusi DUN sahaja. Ini situasi yang tidak stabil bagi sebuah kerajaan negeri.

Hakikatnya gabungan UMNO-Pas hampir-hampir membentuk kerajaan negeri di Perak selepas PRU-14 dengan UMNO ketika itu mempunyai 27 kerusi DUN, Pas 3 manakala PH 29.

Walau bagaimanapun, kegagalan mencapai kata sepakat antara UMNO dan Pas dalam beberapa perkara ketika itu menyebabkan pembentukan tersebut tidak dapat direalisasikan.

Dua ADUN UMNO ketika itu iaitu Datuk Zainol Fadzi Paharudin dan Nolee Ashilin memilih menyatakan sokongan kepada Ahmad Faizal yang merupakan satu-satunya ADUN daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk menjadi Menteri Besar.

Ketika Nolee Ashilin memilih untuk keluar UMNO dan menjadi wakil rakyat Bebas, Zainol Fadzi pula menyertai Bersatu. Mungkin sebagai sokongan kepada Ahmad Faizal.

Namun, pasca PRU-14 memperlihatkan senario politik Perak tidak pernah senyap daripada pelbagai isu, termasuklah kepercayaan terhadap pentadbiran Ahmad Fazial.

Dengan termeterainya kerjasama politik antara UMNO dan Pas ini, sudah tentu memberi ancaman kepada PH. Seperti dibuktikan ketika mahu membentuk kerajaan negeri itu pasca PRU-14, sokongan ADUN boleh berubah.

Perak juga pernah menyaksikan ADUN membuat keputusan lompat parti pada tahun 2009 sehingganya berlaku perubahan pentadbiran kerajaan negeri.

Jadi, mungkinkah kita akan melihat berulangnya krisis politik Perak 2009? Bagaimana pentadbiran Pakatan Rakyat ketika itu tumbang dan digantikan dengan Barisan Nasional (BN).

Pas Perak sudah menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) negeri membentuk kerajaan negeri baharu. Bunga-bunganya sudah ada. - UTUSAN ONLINE

MENTERI MUSIBAT HARAMJADAH MALINGKUDU - RANI KULOP #viralhancing

Dengan umur macam gini, lebih baik ayah habiskan menelaah kitab-kitab, mendengar kuliah-kuliah, kadang-kadang yoga depan rumah sambil mata terpejam.Taknak la berpolitik 24jam.


Tapi menteri musibat haramjadah malingkudu ni ada aje nak membuatkan orang marah. Gatal-gatal badan agaknya sehari tak buat orang marah.

Yang nak menyuruh peneroka-peneroka ini tanam buluh ni apa pasal?. Buat pulak kereta terbang upah pulak engineer mahal-mahal sekadar nak pantau ladang. Bodo ke apa korang ni. Jangan becakap kalau kepala dalam pengaruh gam. Dia punya bodo sebijik macam korang.

Kenapa suka sangat berpikir benda yang bukan-bukan, sepatutnya industri hiliran tu yang patut dikembangkan dengan menggalakan peneroka-peneroka mengusahakan ternakan lembu, kambing, rusa, landak, cendawan. Kalau ternakan-ternakan ini berkembang dan andai kata pokok sawit tu nk mati,mati la! Dah diganti dengan ternakan.


Biarkan dia berjalan secara alami. Kerja kerajaan bekalkan anak-anak kambing, lembu, rusa tu tadi kepada peneroka. Berikan sedikit didikan bagaimana untuk menguruskan ternakan,binaan pagar dan lain-lain.

Binatang ni lasak boleh hidup dalam kebun tu. Secara tak langsung menyumbang kepada keperluan bekalan daging dalam negara. Cili padi, tembikai, terong pipit pon boleh tanam dalam kebun tu.

Apa yang susah sangat. Kau suruh peneroka buat macam-macam tapi subsidi baja pon kerajaan potong, pegawai2 felda pon curi baja macam mana peneroka nak bergerak. Betulkan dulu sistem korang tu. Kalau semua benda ayah nak kena cakap baik ayah jadi Menteri.

MB Perak selamba 'sound' Bersatu, jangan curi ahli dan bertanding tempat UMNO

 UMNO Perak akan mempertahankan kerusi-kerusi tradisi miliknya pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti sambil mengharapkan gandingan d...